Autoritățile cehe au anunțat 9.554 de noi cazuri de coronavirus, un număr record de cazuri zilnice care crește considerabil de la o zi la altă într-un stat cu o populație de 10,8 milioane de locuitori care a trecut cu bine de primul val din primăvară, dar care este cel mai puternic lovit de cel de-al doilea val care este tot mai vizibil pe întreg continentul european.
Cehia are cea mai puternică creştere a cazurilor de COVID-19 din Europa raportată la numărul de locuitori. Oficialii cehi au raportat 77.217 cazuri active, dintre care 2.678 au nevoie de spitalizare. Pentru a face față situației au început să fie instalate spitale mobile care să poată prelua pacienții infectați, arată Reuters. Ele vor fi dotate cu personal atât din sistemul sanitar cât și din cel militar.
Numărul spitalizărilor a crescut cu 161% în octombrie la 2.678, cu 518 pacienți în terapie intensivă. Decesele au urcat la 1.172, în creștere cu 75% în această lună.
Săptămâna trecută, Ministerul Sănătății din Cehia a anunțat o serie de noi măsuri și a închis săli de sport, piscine, cinematografe, teatre, muzee, galeriile de artă din țară, unele dintre aceste măsuri intrând în vigoare imediat, iar restul intrând în vigoare pe 12 octombrie.
Guvernul a introdus restricții suplimentare, anunțând că începând cu miezul nopții, 14 octombrie, toate restaurantele, barurile și cluburile vor închide până pe 3 noiembrie. Toate școlile, cu excepția grădinițelor, vor fi închise până pe 2 noiembrie și vor trece la învățământ la distanță, în timp ce adunările vor fi limitate la șase persoane, iar consumul de alcool va fi interzis în public.
Guvernul va limita funcționarea serviciilor sociale numai pentru activități de bază. Cerința de a purta o mască de față va fi extinsă în toate stațiile de tren, tramvai și autobuz.
Măștile faciale au devenit din nou obligatorii în toate spațiile publice interioare luna trecută.
Până la sfârșitul stării actuale de urgență din 3 noiembrie, toate măsurile vor fi reevaluate și extinse, modificate sau abrogate, a spus premierul ceh Andrej Babis.
Vizitatorii care sosesc din locuri în care epidemia este încă răspândită trebuie să ofere un test negativ COVID-19 sau să intre în carantină la sosire. Țările vecine precum Slovacia și Germania au început să solicite vizitatorilor din Republica Cehă să furnizeze testul COVID-19 negativ sau să intre în carantină.
În tot acest timp, Comisia Europeană a cerut joi țărilor membre să intensifice pregătirile împotriva noului val de infecții cu coronavirus și a recomandat măsuri comune pentru folosirea vaccinurilor în cazul în care acestea devin disponibile, potrivit Reuters.
Cu circa 100.000 noi cazuri zilnic, Europa a depășit cu o marjă largă Statele Unite unde se raportează în medie peste 51.000 de infecții în fiecare zi.
„Timpul este pe sfârșite”, a declarat comisarul UE pentru sănătate Stella Kyriakides, cerând o mai mare coordonare în depistarea infecțiilor. „Prima prioritate a tuturor ar trebui să fie să facă tot ce este necesar pentru a evita consecințele devastatoare ale carantinei generalizate”, a avertizat oficialul european.
Franța a impus deja carantina pe timp de noapte (de la 21 la 6), în timp ce alte națiuni europene închid școlile, anulează operațiile medicale care nu sunt urgențe și înrolează studenți la medicină, în timp ce autoritățile se tem că pandemia va lovi puternic într-o perioadă în care este așteptată sosirea sezonului gripal.
Italia, Croația, Slovenia și Bosnia au raportat cifre record de infecții zilnice. România, după ce a atins miercuri recordul de 4.016, a înregistrat a doua zi de peste 4.000 de cazuri.
Germania a înregistrat peste 5.000 de cazuri noi de COVID-19 în 24 de ore, pentru prima dată din luna aprilie, a anunţat miercuri Institutul Robert Koch (RKI) pentru controlul bolilor, citat de agenția Dpa.
Olanda a impus măsuri restrictive, adăugând restricții la vânzările de alcool și noi cerințe pentru purtarea măștilor în public. În Rusia, au fost raportate peste 14.000 de noi infecții, cel mai mare număr de când a început pandemia și cea mai recentă de 11 zile consecutive peste 10.000.
Marea Britanie a raportat 19.724 de noi cazuri, un nou record care reprezintă o creștere de 2.500 de noi infectări față de ziua anterioară, conform The Guardian. De asemenea au fost raportate 137 de decese, iar peste 4.000 de persoane sunt spitalizate.
Londra va intra de vineri noapte pe nivelul III de restricții, cel mai sever. Primarul Sadiq Khan a făcut presiuni pentru ca orașul să fie trecut la nivelul de alertă „ridicat”. Nu se vor putea efectua vizite sau întâlniri între persoanele care nu locuiesc în aceeași casă, iar barurile și cafenelele care nu servesc mâncare vor fi închise.
În Irlanda au fost confirmate 1.095 de noi cazuri de infectare, iar autoritățile recomandă populației să rămâne în casă și să evite întâlnirile ce nu sunt esențiale.
Premierul Micheal Martin a anunțat interdicția în vigoare de joi la miezul nopții de a merge în vizite la domiciliu, în interior ca și în exterior, pe întreg teritoriul irlandez.
Între timp, activiști pentru drepturile omului au atras atenția privind măsurile discriminatorii la care sunt supuse comunitățile de romi din centrul și estul Europei în contextul pandemiei de coronavirus, arată Associated Press.
Comunitățile de romi din Bulgaria au fost stropite cu dezinfectant de avioane folosite în agricultură pentru a împrăștia insecticide. În Slovacia, satele locuite de romi au fost singurele în care testele Covid au fost făcute de armată.
Astfel de cazuri nu au fost înregistrate doar în Europa Centrală și de Est, ci și în occident. Primarul unui oraș din apropierea Parisului a făcut apel la cetățeni să alerteze autoritățile franceze de îndată ce văd o ”caravană” , făcând aluzie la romi.