Cenzura: un sport național made in China

Prin noul mecanism, orice utilizator de internet se poate transforma în cenzor. (Imagine generică)

China a lansat o nouă metodă de raportare a persoanelor care postează pe internet despre evenimente istorice „neconforme” cu istoria oficială a Partidului Comunist Chinez (PCC). Orice utilizator poate raporta acum comentariile care „distorsionează” istoria Partidului sau „vorbesc de rău" liderii și politicile Partidului.

Internetul este extrem de cenzurat în China - majoritatea rețelelor de socializare, a motoarelor de căutare și a site-urilor de știri străine sunt interzise, de frica accesării informațiilor neaprobate de guvernul chinez.

Cenzura este extrem de riguroasă și pe site-urile autohtone, mai ales pe Weibo, cea mai mare platformă de socializare din China. Noul sistem de raportare va face ca utilizatorii să intre activ în rândul cenzorilor, pe lângă administratorii platformelor și algoritmul de detectare a acestor informații.

Oricine „neagă excelența avansatei culturi socialiste” online va fi pedepsit. Deși încă nu s-a stabilit o pedeapsă pentru cei prinși de cenzori prin noul mecanism, există legi în China care îi pedepsesc pe cei care „insultă, calomniază, sau încalcă” memoria eroilor naționali cu până la trei ani în închisoare.

Începând cu documentul 9 din 2013, un comunicat intern din Partid care numea societatea civilă și presa liberă drept pericole pentru regimul comunist, China a restrâns din ce în ce mai mult libertatea pe Internet. În China de azi, aproape orice urmă de disidență îți poate asigura detenția.

Îți mai recomandăm China trântește ușa în fața H&M după boicotarea bumbacului din Xinjiang

Marele Firewall

Printre site-urile și aplicațiile interzise în China se află Facebook, WhatsApp, Google Maps, Uber, Zoom, Wikipedia și Netflix. Printre site-urile de știri interzise se află BBC, New York Times, Guardian, Washington Post, Spiegel și Reuters. Până și TVR și Radio Europa Liberă sunt interzise în China.

Cenzura informațiilor din exteriorul Chinei este supranumită „Marele Firewall” (acest nume comparând sistemul de securitate pe Internet cu Marele Zid Chinezesc). Inventat în 2000 pentru a combate critica anti-PCC, Marele Firewall blochează acum cam tot ce vine din „exterior". Marele Firewall este în general mai strict în jurul unor evenimente importante, precum Jocurile Olimpice sau sărbători naționale. Marele Firewall blochează accesul adreselor IP din țară la site-urile interzise, filtrează conținuturile căutând cuvinte interzise și obligă companiile private să blocheze și ele orice conținut ilegal s-ar putea afla pe platformele lor.

Mulți oameni aflați în China folosesc un VPN (o rețea virtuală privată) pentru a-și ascunde adresa de IP și a putea accesa site-urile cenzurate, însă această metodă nu funcționează mereu. VPN-ul trebuie instalat în afara Chinei, pentru că, în țară, site-urile de unde s-ar descărca nu sunt accesibile.

Cei ce vor să acceseze site-uri interzise o pot face și prin folosirea unui SIM străin, mai ales de Hong Kong, deoarece traficul ar fi înregistrat prin roaming în afara Chinei. Pe măsură ce China preia controlul asupra Hong Kongului, internetul va deveni din ce în ce mai cenzurat și acolo. SIM-urile străine permit însă trafic limitat și expiră după 10-30 de zile.

Îți mai recomandăm China întărește controlul în Hong Kong prin modificări la legea electorală

Folosirea apropourilor sau a eufemismelor este o metodă destul de des întâlnită pe Internetul chinez. Acum câțiva ani, oamenii au început să îl compare pe Xi Jinping, liderul Chinei, cu ursulețul Winnie the Pooh. După ce gluma a circulat intensiv pe Internet, numele și imaginea lui Winnie au fost blocate în China. Printre alte eufemisme folosite se află „țara voastră” (în loc de „țara noastră”; arată nemulțumire față de autoritățile din China), „de-a v-ați ascunselea” (descriind cum mor unii oameni în detenția poliției, în circumstanțe suspecte), „a folosi Internetul în mod științific” (evitarea Firewall-ului) sau „reîncarnare” (modul în care persoanele ale căror conturi sunt blocate de autorități revin cu un cont nou).

Ce te poate duce la închisoare

Printre subiectele de nediscutat în China se află protestele din Piața Tiananmen din 1989, democrația în Hong Kong, sau genocidul uigurilor din provincia Xinjiang. Cuvintele asociate cu acestea (precum „tanc” sau „4 iunie", aniversarea protestelor din Tiananmen) sunt și ele interzise. Supravegherea este mai accentuată iar adesea platformele „pică” în mod convenabil în datele aniversare ale acestor evenimente. Deng Chuanbin, activist și producător de film, a fost arestat în 2019 după ce a repostat pe Twitter o fotografie cu o sticlă de vin pe eticheta căreia era o aluzie la masacrul din Tiananmen.

Nu doar istoria este o problemă. Oricine comentează nefavorabil despre evenimentele curente din China este în pericol. În februarie anul acesta, cel puțin șapte persoane au fost amenințate, deținute sau arestate după ce au exprimat dubii legate de povestea oficială a morților unor soldați chinezi în urma unui conflict recent cu trupe indiene. Pe Internet circulă până și o bază de date publică care listează peste 2.000 de cazuri în care guvernul a pedepsit oameni pentru ceea ce au spus online sau offline.

Cei care sunt prinși folosind sau distribuind VPN-uri în China sunt arestați sau cel puțin amendați. Sute de persoane care au încercat să împărtășească informații despre Coronavirus, neconforme cu poziția oficială a Partidului, au fost arestate. Cei ce vorbesc despre genocidul împotriva minorității musulmane din țară sunt arestați, iar cei din străinătate sunt amenințați în timp ce rudele lor rămase în China au de suferit.

Începutul valului recent de cenzură a fost marcat de arestarea sau exilarea mai multor intelectuali care au militat în scris și public împotriva PCC-ului, precum artistul Ai Weiwei sau scriitorul Liu Xiaobo. Puțini mai îndrăznesc să facă acest lucru fără protecția anonimatului online, iar cine o face este pedepsit aspru. În ultima vreme, țintele sunt cei ce se opun prezenței Chinei în Hong Kong.

Planurile pentru centenar

Noul mecanism de raportare a postărilor neconforme cu istoria oficială vine cu ocazia centenarului Partidului Comunist, care va avea loc în iulie anul acesta.

Președintele Xi Jinping și oficialii PCC, la deschiderea Congresului din mai 2020.

„Idealul"centenarului PCC-ului din 2021 este construirea unei societăți „moderat de prospere". Concret, se vrea diminuarea riscurilor financiare, eliminarea sărăciei și controlarea poluării. Până în 2049, la centenarul Republicii Populare Chineze, se vrea construirea unei „țări socialiste moderne prospere, puternice, democrate, avansate cultural și armonioase".

Între cele două centenare, economia Chinei va trebui să crească, mai ales PIB-ul per capita. Impactul economic și politic mondial al pandemiei, precum și încetinirea tendinței de creștere economică în China pun în pericol aceste planuri ambițioase.

Partidul dorește să pună capăt „nihilismului istoric”, adică oricărui dubiu sau scepticism legat de istoria oficială. Toți oficialii Partidului trebuie să studieze istoria oficială, acest lucru fiind monitorizat și testat.