Cele două grupuri au semnat Declarația de la Beijing privind „încetarea diviziunii și consolidarea unității palestiniene”, potrivit televiziunii de stat CCTV, citată de Reuters și AP.
Cele două grupuri rivale palestiniene, împreună cu alte 12 facțiuni politice, s-au întâlnit cu ministrul chinez de externe Wang Yi, încheind astfel discuțiile care au început duminică.
O declarație comună emisă după discuțiile de la Beijing nu a oferit detalii despre cum sau când va fi format guvernul, spunând doar că se va face „prin acord între facțiuni”.
Fatah și Hamas au fost rivale de când Hamas a eliminat din Gaza forțele Fatah, loiale președintelui palestinian Mahmoud Abbas, în 2007.
Autoritatea Palestiniană dominată de Fatah, condusă de Abbas, administrează părți din Cisiordania ocupată și e văzută de publicul palestinian o administrație coruptă, ruptă de realitate și doar un subcontractant al Israelului în chestiuni de securitate.
Încercările anterioare de a reface legătura dintre Hamas și Fatah au eșuat, atât din cauza rivalității facțiunilor care lupta pentru putere, cât și din cauza refuzului Occidentului de a accepta orice guvern care include Hamas, cu excepția cazului în care recunoaște în mod expres Israelul.
Hussam Batran, un lider Hamas, a declarat că cel mai important punct al Declarației de la Beijing este formarea unui guvern palestinian de uniune națională pentru a gestiona afacerile palestinienilor din Gaza și Cisiordania, care va supraveghea reconstrucția și va pregăti condițiile pentru alegeri.
„Acest lucru creează o barieră formidabilă împotriva tuturor intervențiilor regionale și internaționale care încearcă să impună realități împotriva intereselor poporului nostru în gestionarea afacerilor palestiniene postbelice”, a spus Badran.
Acordul marchează o lovitură diplomatică pentru Beijing și influența sa crescândă în Orientul Mijlociu. Anul trecut, China a mediat un acord între rivalii regionali Arabia Saudită și Iran, când cele două țări au căzut de acord să restabilească legăturile diplomatice.
Îți mai recomandăm Ce înseamnă pentru SUA rolul Chinei în acordul-surpriză dintre Arabia Saudită și IranHussam Batran a lăudat China pentru efortul său de a găzdui discuțiile și de a ajunge la o astfel de declarație.
„Această declarație vine într-un moment important, deoarece poporul nostru se confruntă cu un război genocidar, în special în Fâșia Gaza”, a declarat Badran.
El a spus că acordul este un „pas pozitiv suplimentar spre realizarea unității naționale palestiniene”.
Facțiunile rivale Hamas și Fatah s-au întâlnit pentru prima dată la Beijing în aprilie 2024 pentru a discuta despre eforturile de reconciliere care să pună capăt celor aproximativ 17 ani de dispute.
Oficialii chinezi duc o politică intensă în chestiunile din Orientul Apropiat. Beijingul și-a intensificat în ultimele luni sprijinul pentru palestinieni în diversele foruri internaționale, solicitând inclusiv o conferință internațională extinsă la care să discute soluția celor două state, israelian și palestinian.
Israelul critică acordul
Israelul a condamnat rapid acord intermediat de China.
Ministrul israelian de Externe, Israel Katz, a insistat că „conducerea Hamas va fi zdrobită” și l-a acuzat pe președintele palestinian Mahmud Abbas, a cărui facțiune Fatah a semnat acordul, că îmbrățișează grupul ale cărui atacuri din 7 octombrie au declanșat războiul.
Orice implicare a grupului militant islamist în guvernarea postbelică din Gaza nu va fi acceptată nici de SUA. nici e Israel, a transmis ministrul israelian.
Îți mai recomandăm Poate beneficia China de pe urma instabilității din Orientul Mijlociu?Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.