3 minute | China orchestrează atacuri cibernetice, acuzații anti-Orban la Budapesta, sevraj de la droguri = durere cât trei nașteri

Peter Magyar pare să fie noul lider al mișcărilor de opoziție de la Budapesta. Mii de persoane au demonstrat ieri la Budapesta cerând demisia procurorului șef și a premierului Vicktor Orban însuși, pe fondul unui scandal de corupție.

Trei parlamentari români se află printre criticii Chinei care au fost ținta unor atacuri cibernetice orchestrate de Beijing. O înregistrare audio dezvăluie la Budapesta presiuni politice asupra Justiției de la cel mai înalt nivel. Tinerii dependenți chiar au nevoie de ajutor și înțelegere.

Bună dimineața, dragi prieteni,

Cele mai importante știri ale orei par să fie cele legate de lumea online și impactul ei major asupra celor mai concrete aspecte ale vieții.

Iată-le:

  • Un raport dat publicității de Departamentul Justiției al Statelor Unite arată că, printre alți critici ai regimului comunist de la Beijing, ținte ale unor atacuri cibernetice orchestrate de China se numără și trei parlamentari români.
  • La Budapesta, mii de persoane au cerut demisia procurorului șef și a premierului Viktor Orban însuși, în urma unei înregistrări audio care confirmă mari presiuni asupra Justiției.
  • Mărturii tulburătoare ale celor care îi ajută pe tinerii care vor să renunțe la dependența de droguri ar putea inspira oare viitoarele politici publice?

Trei parlamentari români, pe lista atacurilor cibernetice orchestrate de China

Alexandru Muraru (PNL), Pavel Popescu (PNL) și Cătălin Teniță (REPER), aceștia sunt, în ordine alfabetică, parlamentarii români vizați de atacurile cibernetice sponsorizate de China, indică un raport al Departamentului de Justiție american, adică al ministerului de Justiție din SUA.

Statele Unite, Marea Britanie și Noua Zeelandă au anunțat în ultimele zile sancțiuni contra unor persoane și companii chinezești care au legături cu autoritățile de la Beijing. Au fost dezvăluite informații oficiale cu privire la atacuri cibernetice orchestrate de China.

Ei se află printre alți critici ai regimului comunist de la Beijing, ținte ale unor acțiuni de phishing/culegere de date, etc.

Este informația publicată de colegul meu, Ionuț Benea, în contextul în care Statele Unite, Marea Britanie și Noua Zeelandă au decis în aceste zile să sancționeze companii și cetățeni chinezi în legătură cu atacuri cibernetice care vizează lumea politică de tip occidental.

De pe frontul politic și militar provocat de Vladimir Putin, aflați că aliatul său din Belarus, Alexander Lukașenko, îl contrazice cu privire la traseul atacatorilor de la Crocus City Hall, după atacul terorist care a ucis 139 de persoane. Vladimir Putin a declarat în prima sa apariție publică după tragedie, pe 24 martie, că suspecții s-ar fi îndreptat spre Ucraina.

Lukașenko susține că ei s-ar fi îndreptat spre Belarus și sugerează că Vladimir Putin știa foarte bine acest lucru de vreme ce i-a cerut telefonic să închidă granița. Abia atunci atacatorii s-ar fi îndreptat spre Ucraina, explică Europa Liberă.

Tot Europa Liberă, dar de această dată colegii noștri de la Serviciul Tadjik au încercat să viziteze rudele celor patru suspecți care au compărut luni în fața unui tribunal moscovit, cu semne de tortură, dar și rudele și prietenii altor persoane reținute în legătură cu atacul de la 22 martie de la sala de concerte Crocus City.

Cea mai recentă întâlnire dintre președintele din Tadjkistan, Emomali Rahmon, și președintele Vladimir Putin, a avut loc pe 21 februarie 2024.

Pe de altă parte, Digi24 citează oficiali din Tadjikistan, inclusiv ale președintelui țării, Emomali Rahmon, care sugerează că țara central-asiatică e nemulțumită de maniera în care Vladimir Putin înțelege să îi trateze.

Ministrul de Interne de la Dușanbe spune că doi dintre cei reținuți se aflau în Tadjikistan, adică la mii de kilometri de Moscova, la momentul atentatului la care sunt acuzați că au participat direct. Dar condescendența Moscovei față de Tadjikistan este, se pare, o problemă mai veche.

Primul mare episod de opoziție față de șeful Viktor Orban de la Budapesta

Libertatea în România, Politico în limba engleză, dar mai ales colegii noștri de la Budapesta oferă spații largi protestului de ieri de la Budapesta împotriva procurorului șef și a premierului Viktor Orban însuși.

Peter Magyar a fost personajul principal al protestelor anti-Viktor Orban, de ieri de la Budapesta. Manifestanții și-au început protestul la Parchetul General, apoi s-au îndreptat spre Parlament, acuzând mari presiuni asupra Justiției în contextul unor acuzații de corupție.

Noul lider al opoziției din Ungaria, Peter Magyar, a dat publicității o înregistrare audio din care transpar presiuni enorme asupra sistemului de Justiție maghiar.

Fosta soție a lui Peter Magyar, Judith Varga, a demisionat recent din funcția de ministru al Justiției odată cu demisia președintei Ungariei, Katalin Novak, în contextul unui alt scandal, dar ea este sursa acestor informații.

Este prima mare manifestare a criticilor la adresa regimului de mână forte cu care Viktor Orban își conduce țara.

Drogurile și alte pericole la care tinerii sunt vulnerabili

Un medic de la Centrul „Sfântul Stelian” și un preot care încearcă să ajute dependenții de droguri au găsit, probabil, cele mai precise și tulburătoare cuvinte ca să descrie durerea din timpul sevrajului.

Sevrajul este perioada în care victima consumului de droguri încearcă să scape de dependență, iar bătălia este realmente foarte dureroasă fizic.

În România, spitalele de stat nu au clinici de dezintoxicare dedicate celor care se luptă cu dependența de droguri, deși fenomenul s-a extins mult după pandemie.

Preotul Gheorghe Tudor spune că „durerea este cât trei nașteri”. E drept că nu citează studii clinice, dar s-a aflat lângă astfel de pacienți și paciente din cele două categorii.

Doctorița Maria Popescu, care este și managerul Centrului „Sfântul Stelian”, explică, la rândul ei, că „dependenţa este atât de rea încât ei se întorc, dar că nu mai consumă pentru acea senzaţie de la început, ci consumă doar să nu apară durerea de la sevraj”.

Nu este, din păcate, singurul pericol la care adolescenții și tinerii sunt vulnerabili.

BBC atrage atenția asupra așa-numitului curent „looksmaxxing” în mare vogă în acest moment pe TikTok.

Pornit de la un film american de acțiune, această maximizare a caracteristicilor masculine atractive capată accente bolnăvicioase, cu urmări dezastruoase pentru sănătatea băieților și tinerilor.

Pe de altă parte, Washington Post a publicat recent o investigație legată de acte realmente criminale care se desfășoară online, iar victimele - copii, tineri, dar și persoane adulte - sunt aduse în pragul sinuciderii. WP citează inclusiv investigația Recorder de acum câteva săptămâni, făcută în România.

Alte subiecte:

Scrieți-ne oricând la treiminute@rferl.org. Pentru prieteni dornici de informație corectă și clară, puteți da share paginii de abonare sau emailului „3 minute” pe care tocmai l-ați citit.

Cele bune, ne revedem mâine,

Elena

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.