China crește taxele vamale pentru coniacul european după ce UE a majorat taxele pentru vehiculele electrice chinezești

Guvernul de la Beijing a anunțat marți tarife provizorii între 30% și 39% pentru mărcile europene de coniac, la patru zile după ce majoritatea țărilor Uniunii Europene au aprobat taxe majorate pentru vehiculele electrice fabricate în China.

Mișcarea ar putea oferi negociatorilor chinezi putere mai mare de negociere cu UE în chestiunea taxelor impuse importurilor de mașini electrice produse în China, care ar putea intra în vigoare la sfârșitul acestei luni, scrie The Associated Press.

Tarifele pentru coniac sunt provizorii și impun importatorilor să facă un depozit la agenția vamală chineză pentru valoarea tarifului, începând de vineri.

Anunțul autorităților chineze urmează unei după ce o anchetă ca ministerului Comerțului de la sfârșitul lunii august susține că coniacul european este adus în China la prețuri foarte mici, amenințând cu „daune substanțiale” producătorilor autohtoni.

China a deschis o serie de investigații antidumping asupra coniacului, cărnii de porc și produselor lactate europene, în timp ce o investigație UE investiga exporturile chineze de vehicule electrice.

Coniacul a fost primul produs vizat și îi afectează mai ales pe producătorii francezi. Franța a sprijinit investigația privind vehiculele electrice fabricate în China, în timp ce Germania, ai cărei producători auto se tem de represalii pe piața chineză, s-a opus.

Livrările franceze de coniac către China au ajuns la 1,7 miliarde de dolari anul trecut și au reprezentat 99% din importurile țării de băuturi spirtoase, notează Reuters.

„Acest anunț arată clar că China este hotărâtă să ne taxeze ca răspuns la deciziile europene privind vehiculele electrice chinezești”, a transmis grupul francez de producători de coniac BNIC pentru Reuters, adăugând că trebuie făcut totul pentru a evita punerea în aplicare a taxelor.

China studiază inclusiv posibilitatea de a majora taxele pentru importul mașinilor europene cu motoare mari, a declarat marți un purtător de cuvânt al Ministerului Comerțului, potrivit televiziunii de stat CCTV.

Tarifele provizorii pentru coniac variază în funcție de marcă, similar cu taxele UE pentru mașinile electrice fabricate în China.

De exemplu, produsele Martell se confruntă cu un tarif de 30,6% față de 38,1% pentru Remy Martin și 39% pentru Hennessey. Tarifele sunt impuse pentru zeci de companii, inclusiv unii producători spanioli.

După anunțul de la Beijing, acțiunile Pernod Ricard au scăzut cu 4,2%, în timp ce acțiunile Remy Cointreau au scăzut cu 8,7%, iar acțiunile LVMH, proprietarul Hennessy, au scăzut cu 4,9%.

Măsurile ar putea însemna o creștere a prețurilor cu 20% pentru consumatorii din China, au spus analiști citați de Reuters, ceea ce ar reduce volumul de vânzări cu 20%.

Îți mai recomandăm Țările UE permit Comisiei Europene să majoreze tarifele pentru mașinile electrice din China

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.