În 2018, Evergrande era cea mai mare firmă de imobiliare din lume. Acum, valorează doar 275 de milioane de dolari, o scădere de 99% față de vârful din 2017.
Firma are datorii de peste 300 de miliarde de dolari și, de doi ani, de când a intrat în insolvență, nu reușește să se redreseze și să-și restructureze datoriile, conform BBC.
Reprezentanții Evergrande au cerut, în ultimul moment, încă trei luni pentru a crea un plan de restructurare, însă cererea le-a fost respinsă. Judecătoarea Linda Chan a spus că propunerea lor este neîntemeiată.
Va urma desemnarea unui lichidator, care să evalueze și să vândă bunurile firmei pentru a plăti datoriile rămase, încât creditorii să obțină cât mai mult din vânzare.
Compania va termina proiectele la care s-a angajat, a promis directorul interimar al diviziei corporate a Evergrande din China, Shawn Siu.
Evergrande, la fel ca multe alte companii imobiliare din China, vinde apartamente înainte să le construiască. Din acest motiv, soarta imobiliarelor deja vândute, dar încă neterminate, rămâne incertă.
Președintele firmei, Xu Jiayin (Hui Ka Yan în cantoneză), a fost arestat în septembrie pentru suspiciunea de „fapte ilegale”.
Odinioară cel mai bogat om din Asia, el și-a pierdut 90% din avere din cauza problemelor financiare de la Evergrande. Nu se știe, la momentul falimentului firmei, unde se află președintele.
Bunurile din China vs. cele din Hong Kong
Ordinul de lichidare nu se aplică tuturor firmelor subsidiare.
Evergrande va funcționa în continuare în China, unde deține majoritatea proprietăților și unde are datorii și mai mari. Creditorii nu au aceleași posibilități de a da în judecată firma în sistemul chinez.
„Nu va fi ușor să scoată banii din China”, punctează un expert în restructurare și insolvență pentru Financial Times.
Acesta adaugă că e posibil ca firmele subsidiare deținute de Evergrande în China să fie insolvente, la rândul lor, din cauza multiplelor credite și datorii.
Rămâne de văzut dacă tribunalele din China vor recunoaște decizia din Hong Kong și dacă vor permite lichidarea bunurilor de acolo – altfel, dacă nu au acces la bunurile din China, creditorii nu vor lichida suficiente bunuri.
„N-a mai rămas mult în imperiul Evergrande care să mai aibă valoare”, scriu jurnaliștii de la New York Times despre bunurile din Hong Kong ale firmei.
Hong Kong încă funcționează după sistemul legal moștenit de la Imperiul Britanic, chiar dacă autoritățile apropie țara din ce în ce mai mult de Beijing. În Hong Kong, Evergrande deține mai multe firme, printre care și o companie de vehicule electrice.
Autoritățile de la Beijing au implementat o strategie de „demolare controlată” a firmei, prin care gestionează un colaps mai lent al firmei, și nu o prăbușire instantă, care ar risca să tragă după ea restul sectorului.
O eventuală lichidare a Evergrande ar putea avea un impact asupra investițiilor străine în China, în general, mai degrabă decât asupra operațiunilor firmei, anticipează experții.
Îți mai recomandăm Poate beneficia China de pe urma instabilității din Orientul Mijlociu?Situația economică a Chinei
China este una dintre puținele țări care se confruntă, în prezent, cu deflația – scăderea prețurilor. PIB-ul chinez a înregistrat în 2023 cea mai mică creștere din ultimii 30 de ani (cu excepția perioadei pandemiei), de doar 5,2%.
Sectorul imobiliarelor contribuie la un sfert din PIB-ul Chinei, însă o duce din ce în ce mai rău, fapt care a afectat negativ economia Chinei. Vânzările de imobiliare au scăzut, între decembrie 22 și decembrie 2023, cu 23%. Investițiile, cu 9,6%.
Chiar dacă imobiliarele reprezintă 70% din activele familiilor de rând din China, nu sunt destui oameni în țară încât să umple toate apartamentele. Un exemplu al creșterii imobiliare nesustenabile din China este chiar firma Evergrande, care a construit excesiv.
„Nimeni nu crede că situația economică se va îmbunătăți”, consideră un economist consultat de Washington Post. China s-ar putea îndrepta spre o stagnare similară cu cea a Japoniei, din anii 1980, consideră un expert consultat de BBC.
„Succesul anului 2024 va fi definit, în mare parte, de cât de eficienți vor fi oficialii în redresarea pieței imobiliarelor”, potrivit unei note Moody’s citată de Reuters.
În 2020, guvernul de la Beijing a schimbat regimul de datorii aplicabil dezvoltatorilor de imobiliare, pentru a nu le permite să se mai împrumute la fel de ușor.
Programul, cunoscut sub numele „trei linii roșii”, restricționează împrumuturile firmelor imobiliare, pentru că guvernul chinez consideră că piața este prea dependentă de împrumuturi.
Condițiile celor trei linii roșii:
- Pasivele nu trebuie să întreacă 70% din valoarea activelor, mai puțin în cazul încasărilor în avans pentru proiectele vândute cu contract.
- Datoria netă nu trebuie să depășească capitalul propriu.
- Lichiditățile trebuie să fie cel puțin egale cu împrumuturile pe termen scurt.
De la impunerea acestor condiții, zeci de dezvoltatori de imobiliare s-au prăbușit pentru că nu au reușit să-și plătească datoriile.
Modul în care Beijingul se va implica acum în disputele dintre firmele falimentare, cumpărători și creditorii străini se va reflecta în încrederea cu care se vor implica investitorii străini în China, spun experții.
Experții se tem de efectele la scară largă a colapsului Evergrande, dar spun că nu riscă să prăbușească întreaga economie a Chinei la fel cum a făcut-o falimentul băncii Lehman Brothers în SUA, în 2008.
Valoarea acțiunilor de pe piață ale Evergrande a scăzut cu 20%, înainte ca tranzacționările să fie oprite.
Îți mai recomandăm Cum au pătruns chinezii și rușii pe piața de energie electrică și gaze din România. Și ce câștiguri au avut în ultimii ani