China a trimis joi dimineață trei nave de război şi un elicopter anti-submarin în apropierea insulei taiwaneze, după întâlnirea din Statele Unite a celor doi oficiali, transmite AFP.
Taiwanul spune însă că supraveghează mișcările, dar că nu se așteaptă la o escaladare a tensiunilor, potrivit Reuters.
Kevin McCarthy este al treilea oficial de rang în ierarhia conducerii SUA și, totodată, cel mai înalt oficial ales care s-a întâlnit cu un președinte taiwanez pe teritoriul american de când Statele Unite au stabilit relații diplomatice cu Beijingul, în 1979, conform The Washington Post.
Alături de președintele Camerei Reprezentanților, Tsai Ing-wen a fost primită în California de o delegație formată din parlamentari republicani și democrați.
„Nu suntem izolaţi”, a transmis preşedinta taiwaneză, mulțumind pentru sprijinul „de neclintit” al Washingtonului.
Îți mai recomandăm Fost consilier la Casa Albă: Xi își pregătește poporul pentru război. Care este politica SUA în regiune„Nu este niciun secret că, în prezent, pacea pe care am menținut-o și democrația pentru care am muncit din greu să o construim se confruntă cu provocări fără precedent. Ne aflăm din nou într-o lume în care democrația este amenințată, iar urgența de a menține strălucirea farului libertății nu poate fi subestimată”, a mai spus oficialul taiwanez.
La rândul său, Kevin McCarthy a declarat că o credință comună, în libertate și democrație, stă la baza unei relații care este „o chestiune de o importanță profundă pentru lumea liberă”.
McCarthy a promis că vânzările de arme americane către Taiwan - care înfurie conducerea chineză - vor continua, în ceea ce a spus că este o strategie dovedită pentru a descuraja o agresiune chineză.
„Știm din istorie, cel mai bun mod de a face acest lucru este furnizarea de arme care să permită oamenilor să descurajeze războiul. Este o lecție critică pe care am învățat-o prin Ucraina, că ideea de a impune doar sancțiuni în viitor nu va opri pe cineva care vrea să pornească un război”, a subliniat el.
Îți mai recomandăm Reuniunea G20 | Expert: SUA și China încearcă să dovedească că nu s-ar îndrepta către un conflictÎntâlnirea a avut loc într-o perioadă în care relațiile dintre SUA și China nu se află în cele mai bune condiții, iar în ceea ce privește Taiwanul, Beijingul revendică insula ca fiind parte din teritoriul său și a amenințat că va folosi forța pentru a o aduce sub control chinezesc.
Kevin McCarthy plănuise inițial să meargă în Taiwan, dar a ales ca întâlnirea să aibă loc în California. Decizia a fost văzută ca un compromis care să sublinieze sprijinul pentru Taiwan, dar să evite inflamarea tensiunilor cu China.
De altfel, vizita președintei Tsai în California a fost, din punct de vedere tehnic, o escală după o călătorie în America Latină.
China a promis un răspuns ferm
În timp ce presa de stat chineză a condamnat întâlnirea din California - televiziunea de stat a declarat într-un comentariu că cei care urmăresc independența Taiwanului vor avea „trupurile sfărâmate în bucăți și oasele măcinate în praf”.
„China va lua măsuri ferme și energice pentru a proteja cu fermitate suveranitatea națională și integritatea teritorială”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Mao Ning.
„Armata Populară de Eliberare a Chinei își respectă îndatoririle și misiunile, menține un grad ridicat de alertă în orice moment, apără cu hotărâre suveranitatea națională și integritatea teritorială și menține cu hotărâre pacea și stabilitatea în Strâmtoarea Taiwan”, a completat Ministerul chinez al Apărării.
Anul trecut, China a organizat jocuri de război în jurul Taiwanului, după ce președintele de atunci al Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, a vizitat Taipeiul în august.
Îți mai recomandăm SUA vor apăra Taiwanul în cazul unei invazii chineze. China: „Declarațiile lui Biden încalcă angajamentul făcut"