Centura și Drumul: China merge înainte cu o viziune comercială îndrăzneață asupra Kârgâzstanului

Proiectul centrului comercial și logistic Manas din Kârgâzstan.

Un grup suedez de consultanță a provocat valuri în 2007, când a spus că sediul lui Moș Crăciun ar trebui să fie în Kârgâzstan, deoarece tocmai de acolo poate ajunge cel mai bine în fiecare casă din lume în timpul miticei sale călătorii din noaptea de Crăciun.

Cu toate acestea, celor care sunt limitați la călătoriile terestre, Kârgâzstanul fără ieșire la mare li se pare un coșmar logistic, cu lanțurile sale muntoase înalte, drumurile proaste și lipsa podurilor.

China nu e descurajată de aceste impedimente și pare să facă tot posibilul pentru a transforma a doua cea mai săracă țară din Asia Centrală în următorul său mare proiect în ceea ce privește comerțul trans-eurasiatic.

Într-o lume remodelată de turbulențe geopolitice - și după ce a fost martoră în trecut la starturi ratate cu China - Kârgâzstanul speră că acest angajament este serios.

Un centru logistic de 4 miliarde de dolari?

În octombrie ar fi trebuit să înceapă lucrările de construcție promise pentru calea ferată China-Kârgâzstan-Uzbekistan: un megaproiect de miliarde de dolari promis de mult timp.

Optimiștii spun despre acest proiecte că ar putea transforma comerțul Est-Vest, reducând timpii de livrare între China și Europa cu până la o săptămână.

Îți mai recomandăm Megaproiectele chinezești, din nou la modă în cele mai sărace state din Asia Centrală

Luna trecută, în Kârgâzstan au avut loc, totuși, inaugurări importante, iar multe dintre acestea au implicat China într-un fel sau altul.

Cea mai atrăgătoare și poate misterioasă a fost demararea construcției orașului comercial și logistic Manas, în satul Leninskoe, nu departe de capitala Bișkek.

Proiectul nodului comercial va fi supervizat de Hunan Construction Investment Group (HCIG), responsabil de realizarea lui. Prima fază costă 700 de milioane de dolari, iar costul total ar putea ajunge la 4 miliarde de dolari.

Amplasat pe o suprafață de 700 de hectare, proiectul va avea zone speciale pentru depozitare, logistică, vânzări și zone comerciale sub control vamal.

6 iunie 2024, ceremonia de semnare a Acordului Kârghizsta-China-Uzbekistan referitor la construcția căii ferate.

Are acest proiect o legătură specială cu viitoarea cale ferată? Da, spun oficialii kârgâzi.

Numai că niciunul nu vrea încă să explice cum, iar calea ferată convenită de cele trei țări participante nu ar trebui să ocolească Leninskoe, urmând în schimb cel mai scurt traseu printr-un teritoriu muntos. De fapt, Leninskoe se află la granița cu Kazahstanul, aproape de calea ferată existentă a Kârgâzstanului care merge spre nord.

Dacă Beijingul știe mai multe, nu spune.

Luând cuvântul la ceremonia din 17 octombrie, ambasadorul chinez la Bișkek, Du Dewen, a lăudat Kârgâzstanul drept „o țară de legătură” importantă nu numai pentru Asia Centrală, ci și pentru Asia și Europa în ansamblu.

Diplomatul a declarat că centrul comercial „are o importanță deosebită” pentru calea ferată și că ar avea nevoie de „piețe, depozite și centre logistice bune”.

Planificarea viitorului hub a început pe 8 decembrie 2023, când guvernul Kârgâzstanului a semnat un acord cu compania Kyrgyz-Chinese Investment Holding (KCIH) pentru a construi un „complex comercial și logistic eurasiatic”.

În ciuda redenumirii - Manas este un erou mitic kârgâz - guvernul Kârgâzstanului va deține doar 49% din proiect, iar KCIH va lua restul.

Entitate puțin cunoscută, fondată de chinezi, dar cu directori kârgâzi, KCIH va fi responsabilă pentru 482 de milioane de dolari din investiția de 700 de milioane de dolari.

Construcția este contractată de Hunan Construction Investment Group din China.

Nu contează concurența

În propriul discurs ținut la deschiderea lucrărilor, prim-ministrul kârgâz Akylbek Japarov (care nu este rudă cu președintele Sadyr Japarov) a declarat că centrul logistic „poate fi comparat cu un mare port maritim”.

„Toată lumea dorește să facă comerț cu China, deoarece, dacă ne uităm la volumul PIB-ului global, China produce până la 26% din acesta. Sperăm că acest lucru ne va oferi acces la rutele maritime și ne va permite să facem comerț cu orice țară din lume”, a declarat Japarov.

„Acest lucru va crea condiții excelente pentru agricultura noastră, industria prelucrătoare, industria minieră și pentru importul de noi tehnologii”, a adăugat el.

Premierul kârgâz Akylbek Japarov și membri ai guvernului, pe 31 octombrie 2024.

Pentru moment, cel mai mare și mai avansat „port uscat” din Asia Centrală - chiar cel mai mare din lume - este Khorgos, la granița dintre China și Kazahstan.

Khorgos este un nod vital în transportul feroviar de marfă Est-Vest, mărfurile ajungând încă în proporție covârșitoare în Europa prin Rusia.

Cu toate acestea, războiul din Ucraina și sancțiunile aplicate au făcut ca unii expeditori să nu mai aibă încredere în ruta rusească.

Acest lucru a dat un impuls uriaș rutei de transport internațional transcaspic (TITR), care trece, de asemenea, prin Kazahstan.

Porturile de la Marea Caspică ale acestei țări bogate în petrol constituie puncte de plecare pentru mărfurile care călătoresc spre Europa prin Caucaz.

Trenuri cu mărfuri în apropierea punctului de frontieră Khorgos (China-Kazahstan).

Dacă TITR ar exclude Rusia, calea ferată China-Kârgâzstan-Uzbekistan ar putea exclude și Kazahstanul, unindu-se cu căile ferate existente în Turkmenistan și Iran pentru a ajunge pe piețele din Orientul Mijlociu, precum și în Europa - prin Turcia.

Rusia a fost văzută anterior ca un obstacol în calea proiectului.

Însă, după cum susține o analiză a Foreign Policy Research Institute publicată la începutul acestui an, capacitatea Moscovei de a respinge astfel de inițiative a fost limitată de nevoia sa de sprijin din partea Chinei în contextul consecințelor războiului din Ucraina.

Aceasta „a dat Beijingului o mână mai liberă pentru a remodela fluxurile comerciale din Asia Centrală”, a declarat autorul Felix K. Chang.

Calea ferată dintre cele trei țări ar rivaliza cu orice a făcut China în regiune, inclusiv gazoductul Asia Centrală-China de 1.800 de kilometri care ajunge în Turkmenistan, a cărui primă ramificație a fost construită în doar doi ani.

Calea ferată se va construi însă ceva mai lent. Și având în vedere că secțiunea kârgâză de 260 de kilometri necesită o serie de poduri și tuneluri la mare altitudine, foarte puțini oameni vor împărtăși optimismul premierului Japarov conform căruia va fi finalizată în patru sau cinci ani.

Îți mai recomandăm Portul de la Marea Neagră care ar putea defini viitorul geopolitic al Georgiei

Zone economice speciale, uniți-vă!

Având în vedere că, în prezent, China este responsabilă pentru mai mult de jumătate din angajamentul financiar minim de 5 miliarde de dolari pentru calea ferată - 8 miliarde de dolari este ultima estimare a guvernului kârgâz - ar putea Beijingul să renunțe dacă tendințele geopolitice se schimbă din nou?

Pentru moment, asta pare puțin probabil.

În ultima sa actualizare privind calea ferată, prim-ministrul Japarov a declarat că președintele Japarov a purtat discuții cu liderul chinez Xi Jinping cu privire la proiect în marja summitului BRICS, în orașul rus Kazan, în perioada 22-24 octombrie.

El a adăugat că acum se așteaptă ca lucrările de construcție să înceapă în noiembrie - cu o lună mai târziu decât preconizase președintele kârgâz în luna mai.

Întâmplător sau nu, prim-ministrul Kârgâzstanului a făcut aceste comentarii în timpul unei călătorii de lucru care a fost plină de conexiuni cu China.

Strada Lenin din Naryn.

Una dintre aparițiile sale a fost la ceremonia de deschidere a lucrărilor unui complex rezidențial pe care o companie chineză îl construiește în orașul Naryn din centrul țării.

La altă ceremonie, a înfipt lopata în pământ pentru construcția a patru fabrici chinezești într-un parc industrial despre care a spus că va crea peste 1.000 de locuri de muncă.

Parcul industrial beneficiază de o cooperare pe termen lung, dar care se intensifică, între Zona economică specială (ZES) Naryn și ZES-ul mult mai mare din orașul chinez Kashgar, din provincia Xinjiang.

Prim-ministrul Japarov a vizitat ZES Kashgar în martie, la aproximativ trei luni după ce cele două entități au convenit asupra unor acorduri care includeau utilizarea în comun a depozitelor din fiecare țară.

Dintre cele patru fabrici construite în Naryn, o fabrică de asamblare a automobilelor va asigura majoritatea locurilor de muncă, în timp ce alte trei vor produce lămpi cu LED, hârtie igienică și, respectiv, tehnologie agricolă.

Pare greu de crezut că, în urmă cu doar patru ani, provincia Naryn a fost scena unui eșec major al unei investiții chineze, deoarece tulburările locale au anulat planurile unui centru logistic mai modest decât cel construit în Chui.

Diferența este că, în prezent, guvernul kârgâz are mai multă încredere în sine și, aparent, și investitorii chinezi.

Articol publicat inițial pe rferl.org și tradus de Europa Liberă Moldova.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.