Într-o declarație comună dată de Biroul Purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat, Statele Unite și China:
- Vor implementa în următorul deceniu standarde și cadre noi de mediu.
- Vor încuraja tranziția către energie verde prin decarbonizarea și electrificarea sectoarelor de utilizare finală.
- Vor adopta designuri ecologice și vor utiliza resurse regenerabile în domenii cheie din industria fiecărui stat.
- Vor aplica noi tehnologii precum cea de captare a dioxidului de carbon din aer.
Ambele state au afirmat că au ca scop comun limitarea încălzirii globale la 1.5 grade Celsius față de perioada industrială.
Mai mult, acestea au transmis că vor reduce emisiile de metan, unul dintre principalii factori poluanți ce duc la creșterea temperaturilor la nivel global. Printre măsurile comune se numără schimbul de informații cu privire la politicile și programele de control ale metanului din fiecare stat, dar și extinderea colaborării pe partea de cercetare și găsire a unor soluții de reducere a metanului din aer.
Uniunea Europeană și Națiunile Unite au primit cu entuziasm declarația celor două state, dar activiștii de mediu de la Greenpeace consideră că ambele țări trebuie să facă mai mult decât au promis.
Președinții acestora, Joe Biden și Xi Jinping, sunt așteptați să se întâlnească virtual săptămâna viitoare.
Îți mai recomandăm Conferința COP26 | Cât de pregătită e România în fața schimbărilor climaticeSocietatea civică și alți lideri politici - păreri împărțite
Genevieve Maricle, directorul de acțiuni pentru politicile climatice din grupul american de presiune WWF, a spus că anunțul celor două mari puteri oferă o „nouă speranță” ca limita temperaturii de 1.5 grade Celsius, stabilită de Acordul de la Paris, va fi respectată.
„De asemenea, trebuie să fim pragmatici cu privire la ceea ce este necesar ca cele două țări să-și reducă emisiile în următorii nouă ani”, a continuat ea.
Kevin Rudd, fostul prim-ministru al Australiei și actualul președinte al Societății Asia, organizație ce se ocupă de acordurile internaționale privind schimbările climatice, a afirmat că declarația Chinei și Statelor Unite nu este revoluționară, dar constituie un pas mare înainte.
„Situația geopolitică actuală dintre China și Statele Unite este groaznică, așa că existența acestui acord între Washington și Beijing este importantă”, a punctat acesta.
Emisarul pentru climă al Chinei, Xie Zhenhua, le-a spus reporterilor că, în domeniul climatic, „există mai multă înțelegere între cele două țări decât divergențe.”
„Declarația comună arată, din nou, că singura opțiune, atât pentru China cât și pentru Statele Unite, este cooperarea. Doar dacă lucrăm împreună putem realiza multe lucruri importante și care să ne ajute atât pe noi cât și întreaga omenire”, a continuat acesta.
Cu toate acestea, China nu s-a angajat să respecte Angajamentul Global privind Metanul, o inițiativă de reducere a emisiilor globale de metan susținută de Statele Unite și UE. Angajamentul le impune semnatarilor să reducă emisiile cu aproximativ o treime la nivel global, iar nouă dintre cei mai mari emițători de metan din lume l-au semnat deja
„În ceea ce privește metanul, Statele Unite au anunțat un plan de acțiune privind metanul, iar China intenționează să dezvolte pe parcurs un plan național”, a transmis Zhenhua.
De asemenea, China, care este cel mai mare consumator de cărbune la nivel global, nu a semnat declarația COP26 ce promite eliminarea acestuia din producția energetică. Alături de SUA și India (ambele semnatare ale declarației), statul chinez se numără printre primele trei țări care consumă cea mai mare cantitate de cărbune din lume.
În ciuda promisiunilor legate de combaterea încălzirii globale, vârful emisiilor de gaze cu efect de seră nu a fost încă atins.
Întrebat de jurnaliști ce intenții are China cu privire la data în care se va atinge vârful poluării, John Kerry, emisarul american pentru climă, a oferit un răspuns evaziv.
„Președintele Xi a stabilit un interval de timp pentru când crede că poate atinge vârful. Am avut o grămadă de discuții pe tema atingerii acestui vârf”, a spus Kerry. „Lucrul de care am vrut să ne asigurăm a fost că atunci când statul chinez va demara planul (de combatere a încălzirii globale, n.r.), noi vom încerca să accelerăm treptat acest proces. China a fost de acord să depună toate eforturile necesare pentru a reduce poluarea”, a adăugat acesta.
China este cel mai mare emițător de dioxid de carbon din lume, urmată pe locul doi de SUA. În septembrie, Xi a anunțat că intenționează să atingă zero emisii nete până în 2060. Statele Unite au în vedere această țintă pentru anul 2050.
Îți mai recomandăm Experți: Poluarea va atinge cote record în acest an în ciuda promisiunilor liderilor mondiali