Chișinăul va cumpăra energie electrică de la OMV Petrom România, pentru a reduce achizițiile de pe bursă

Autoritățile de la Chișinău încearcă să „stabilizeze” prețul de import al energiei.

Compania de stat din Republica Moldova, Energocom, a semnat, pe 9 ianuarie, un contract cu OMV Petrom România pentru cumpărarea energiei electrice la un preț „mai mic” decât cel de pe piață. Autoritățile de la Chișinău încearcă astfel să compenseze oscilația prețurilor la bursele internaționale.

Compania energetică din Republica Moldova spune că va cumpăra câte 30 MW zilnic, până la finele lunii ianuarie. Energocom a adăugat că „prețul nu poate fi divulgat deocamdată” din cauza secretului comercial, dar acesta ar fi „mai mic decât ofertele existente pe piață”.

Contractul vine să suplinească necesitățile energetice ale R. Moldova în condițiile în care autoritățile așteaptă oscilații de prețuri legate de reluarea activității economice atât în R. Moldova, cât și în România, ceea ce va genera un consum mai mare.

Astfel, autoritățile moldovene vor reduce achizițiile de pe bursă, unde prețurile variază, și vor încerca să „stabilizeze” prețul de import al energiei.

Tot joi, 9 ianuarie, premierul Dorin Recean a declarat că autoritățile au luat în calcul „toate riscurile care se pot materializa în următoarele șase luni” și, în context, guvernul nu vede premise pentru creșteri tarifare.

Declarația vine după scumpirile în lanț la energia electrică și cea termică de la începutul anului electoral 2025. Scumpirile au fost un prilej pentru opoziția pro-rusă de la Chișinău pentru a critica autoritățile, chiar dacă guvernul a anunțat compensații pentru populație, sprijinite de Uniunea Europeană.

Începând cu 1 ianuarie, Gazprom a sistat unilateral livrările de gaze naturale către regiunea transnistreană. Astfel, Centrala de la Cuciurgan (MGRES) nu mai poate produce energia pe care o livra R. Moldova, la un preț mai mic decât cel al pieței. Pentru a-și suplini deficitul, Chișinăul a hotărât să cumpere energie de bursa română, la tarife mai mari.

Spre exemplu, pentru a acoperi necesarul de consum pentru 9 ianuarie, Chișinăul a importat energie la un preț de 114-118 euro/MWh, aproape dublu față de costul de 66 USD/MWh (aproximativ 63 de euro) plătit anterior către MGRES.

Pe 6 ianuarie, ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat că România și R. Moldova au cerut Comisiei Europene o derogare temporară de la obligația achiziționării certificatelor de emisii CO2 la energia electrică, produsă pe bază de gaze naturale și cărbune, care este exportată în Republica Moldova.

Oficialul român a sugerat că scutirea ar putea, practic, înjumătăți prețul energiei electrice livrate Republicii Moldova.

Îți mai recomandăm Criza energiei din Rep. Moldova | Primarii satelor din Zona de Securitate cer mai multe lemne și generatoare electrice

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.