PSD forțează în Parlament, în cadrul discuțiilor despre rectificarea bugetară, să majoreze pensiile cu 40%, să aloce mai mulți bani pentru autoritățile locale, pentru profesori, dar și pentru șomeri. Chiar dacă nu a avut o majoritate necesară pentru a trece moțiunea de cenzură, planul PSD este de a construi o astfel de majoritate în jurul proiectelor cu caracter social, mai ales că votul din Parlament vine înainte de alegerile locale.
Termenul final pentru depunerea amendamentelor în cazul bugetului de stat și cel al asigurărilor sociale este 9 septembrie, în timp ce termenul pentru avize și raport este 10 septembrie. PSD vrea să dea în această săptămână un asalt în Parlament asupra bugetului pentru a-l rescrie în forma dorită, deși guvernul a atras atenția că bugetul nu suportă noi măriri de cheltuieli, cum ar fi cele generate de majorarea pensiilor cu 40% în loc de 14%.
„Este posibil să se întâmple câteva chestiuni. Atunci când prindem rectificarea în Parlament, în măsură în care găsim o majoritate, vom face modificările pe care le credem de cuviință. Evident că vom face modificări la legea bugetului de stat prin această rectificare, având în vedere că Guvernul e incapabil și incompetent să gestioneze situația în România. Dacă e nevoie să intervenim legislativ, o vom face fără tăgadă”, a afirmat Alfred Simonis, liderului grupului PSD din Camera Deputaților, pentru Europa Liberă.
PSD a atacat anul trecut la Curtea Constituțională procedura prin care Guvernul a trecut bugetul prin Parlament, prin angajarea răspunderii. Judecătorii CCR nu au dat însă dreptate celor de la PSD.
PSD insistă cu majorarea pensiilor cu 40%
Un prim pas a fost făcut în cadrul Comisiilor reunite de Muncă din Camera Deputaților și Senat, acolo unde s-a votat majorarea pensiilor cu 40%. Soluția găsită de Guvernul Orban a fost mărirea etapizată a pensiilor, prima creștere fiind cea de 14%. PSD nu a fost de acord cu această variantă și vrea ca majorarea să se realizeze conform legii votate în Parlament anul trecut. Următorul pas este ca legea să intre în comisiile reunite de Buget-Finanțe, iar apoi în plenul Parlamentului.
„Noi am majorat pensiile cu 60%, iar ultima majorare cu 40% trebuia să fie în 2020. Având în Parlament rectificarea bugetară nu facem decât să fim coerenți și să ne comportăm așa cum am anunțat acum patru ani, susținem majorarea acestor pensii. Guvernul ne spune că nu are bani, dar reprezentanții Guvernului ne spun că stăm foarte bine. E o chestie de prioritizare, dacă putem spune că oamenii care au 60-70 de ani trebuie să moară fără a avea pensii decente, mie mi se pare foarte grav. Nu am făcut acum vreun amendament de majorare a pensiilor, doar am eliminat ce a dorit Guvernul. Nu e o invenție”, a declarat liderul grupului PSD din Camera Deputaților Alfred Simonis.
Premierul Ludovic Orban a avut mai multe intervenții publice în care a susținut că pensiile nu pot să fie majorate cu 40% fără a produce dezechilibre majore în economie.
„Putem face şi noi ca PSD, ne facem că mărim, dăm drumul la inflaţie, care erodează toată puterea de cumpărare, în special pentru persoanele cu venituri mici, şi raportăm că v-am mărit pe hârtie, dar, de fapt, când stai şi te uiţi la ce poţi să cumperi cu banii respectivi, poţi să cumperi mai puţin decât cumpărai înainte de aşa-zisa creştere a pensiilor", a explicat premierul la Digi24.
Impactul bugetar pentru 2021 este de aproape 52 de miliarde de lei, aproximativ 10.5 miliarde de euro, iar pentru 2022 impactul bugetar este estimat în jurul a 83-84 de miliarde de lei, conform calculelor prezentate de premierul Ludovic Orban.
Îți mai recomandăm Deficitul bugetar a urcat la 4,7% din PIB, aproape 50 de miliarde de lei
Majorarea salariilor profesorilor și alocațiile, teme de campanie pentru PSD
Conducerea PSD ia în calcul ca la rectificarea bugetară să discute și despre majorarea salariilor profesorilor. În rectificarea bugetară realizată de Guvern nu mai apare creșterea salariilor cadrelor didactice, care ar fi trebuit să aibă loc la 1 septembrie 2020.
Aproape jumătate de miliard de lei ( 523 milioane de lei) ar fi fost necesari pentru această majorare. Guvernul a venit cu varianta majorării acestor venituri începând de anul viitor.
„Uitați-vă la datele prezentate de INS și la prognoza privitoare la creșterea economică, în care noi estimăm o contracție economică, o scădere economică de 3.8%”, a fost explicația oferită de premierul Orban pentru această amânare.
PSD a fost cel care a venit și cu ideea dublării alocațiilor pentru copii în acest an, o altă importantă temă de campanie. PNL a propus și aici o creștere în etape a alocației pentru copii.
Îți mai recomandăm PSD dă aproape un miliard de lei șefilor de județ. Florin Cîțu: „Aceste sume nu sunt în buget, va crește deficitul”
PSD dă bani și la primării, și la Consiliile Județene
Un alt subiect care va fi intens dezbătut în cadrul votului din Parlament pentru rectificarea bugetară este legat de sumele acordate primăriilor și Consiliilor Județene. Autoritățile locale au reclamat că au rămas fără bani din cauza epidemiei de coronavirus, după ce au fost obligate să realizeze mai multe cheltuieli pentru a diminua efectele generate de COVID-19,
„Este obligatoriu să dăm bani pentru autoritățile locale pentru că nu mai dispun de sumele necesare pentru achitarea salariilor Direcțiilor de Asistență Socială”, a precizat liderul grupului PSD din Cameră.
Grupurile PSD din Senat și Camera Deputaților au adus mai multe amendamente în Parlament și la rectificarea din luna iunie. Bugetul pentru autoritățile locale a fost majorat atunci cu aproape un miliard de lei.
Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, a declarat pentru Europa Liberă că deficitul bugetar va crește după modificările aduse de PSD. Același lucru este foarte posibil să se întâmple și după această rectificare bugetară.
Mai mulți bani pentru șomeri și alte ajutoare sociale
Comisia de Muncă din Camera Deputaților a anunțat deja că marți se va discuta despre majorarea indemnizației de șomaj, dar și a altor ajutoare sociale prin modificarea indicelui social de referință (ISR). Acesta are o valoare de 500 de lei în prezent, iar PSD vrea să o majoreze până la 1.200 de lei. În funcție de acest indice, toate ajutoare sociale pot crește cu 140%, dacă legea e votată. ISR nu a mai fost modificat din 2008, chiar dacă PSD s-a aflat la guvernare în perioada 2012 - 2015 și 2017 - 2019.
Printre semnatarii proiectului se găsesc reprezentanți de la PSD, Pro România și UDMR, astfel că inițiativa are șanse să strângă o majoritate pentru a trece de Parlament. Victor Ponta, fost președinte PSD și premier în perioada 2012-2015, a semnat și el inițiativa legislativă.
Liderul grupului PSD crede că sunt bani în buget pentru toate aceste cheltuieli.
„Vă asigur că nu dăm drumul la cheltuieli nejustificate, încercăm să ținem sub control, înțelegem situația în care se află economia globală, luăm teme pe care le considerăm prioritare”, a fost poziția lui Alfred Simonis.
Ministrul de Finanțe a precizat că orice cheltuială votată în Parlament, fără a avea sursă de finanțare, va conduce la mărirea deficitului bugetar.
Îți mai recomandăm IMAS: PSD, la un minim al ultimelor 8 luni. PNL se menține la 33%