Execuţia bugetului general consolidat în primele şapte luni ale anului 2020 a înregistrat un deficit (diferența între venituri și cheltuieli) de 49,68 miliarde de lei (4,7% din PIB), a anunțat miercuri Ministerul Finanţelor Publice.
După primele şase luni ale anului 2020, bugetul a consemnat un deficit de 45,17 miliarde lei (4,17% din PIB).
Creșterea deficitului este explicată de scăderea veniturilor. La buget au intrat mai puțini bani din cauza crizei, dar și ca urmare a amânării plății taxelor de către companii. Pe de altă parte, cheltuielile statului au crescut substanțial: cu peste 13 la sută.
Sume cu mult mai mari decât cele de anul trecut au fost alocate pentru asistența socială, salariile bugetarilor și bunuri și servicii. Sume în valoare de 27,01 miliarde de lei (2,55% din PIB) au fost lăsate în mediul economic prin facilităţile fiscale, investiţii şi cheltuieli excepţionale adoptate pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID-19, explică Ministerul Finanțelor.
De asemenea, spre deosebire de guvernarea PSD, au fost alocați mai mulți bani pentru investiții, peste 20 de miliarde de lei, cu aproape 30 la sută mai mult decât anul trecut.
Anul trecut în aceeaşi perioadă, execuţia bugetului general consolidat indica un deficit de 18,14 miliarde de lei, respectiv 1,76% din PIB.