Bărbatul care a ucis două persoane pe Aeroportul din Chișinău era căutat în țara sa într-un caz de răpire

Pasagerii sunt evacuați de pe Aeroportul din Chișinău, vineri, 30 iunie 2023. Două persoane au fost împușcate mortal pe aeroportul din capitala R. Moldova de către un cetățean străin căruia i s-a refuzat intrarea în țară.

Procuratura Generală din Tadjikistan a anunțat că bărbatul care a deschis focul pe Aeroportul Internațional Chișinău, vineri după-amiază, era căutat în țara natală pentru implicarea într-un caz de răpire.

Bărbatul reținut de autoritățile din R. Moldova ar fi Rustam Ashurov, membru al unei grupări criminale organizate care a răpit în luna iunie pe vicepreședintele unei bănci, potrivit instituției.

Procuratura din Dușanbe susține că, după comiterea infracțiunii, Rustam Ashurov a fugit în Republica Moldova prin Turcia, cu intenția de a se ascunde ulterior într-o țară din Uniunea Europeană.

Șeful Inspectoratului General de Poliție, Viorel Cernăuțeanu, a declarat într-un briefing de presă, sâmbătă, că la momentul intrării în Republica Moldova, Rustam Ashurov, care este și membru al unei grupări criminale organizate, nu era pe listele de căutare internațională, nici la Interpol, nici la Europol.

„Doar după ce s-au întâmplat acțiunile de pe aeroport, de comun cu Procuratura Generală, am apelat la autoritățile din Tadjikistan. Doar atunci ni s-a spus că este cumva vizat în vreo acțiune în Tadjikistan”, a spus șeful Inspectoratului General de Poliție.

Procurorul general interimar, Ion Munteanu, a spus că Ashurov nu va fi extrădat și că din moment ce fapta a fost comisă pe teritoriul Republicii Moldova, acesta urmează să fie judecat în țară, cauza penală pe numele său fiind deschisă pentru omor.

„Nu este inițiat dosar pe cauza infracțiunii de terorism”, a adăugat procurorul.

Îți mai recomandăm Atacatorul care a ucis doi oameni pe aeroportul din Chișinău a murit la spital, unde era internat în stare gravă

În seara zilei de 30 iunie, un cetățean din Tadjikistan a ucis două persoane și a rănit alta, după ce i s-a interzis intrarea în Republica Moldova din rațiuni de securitate.

Potrivit autorităților, în timpul însoțirii sale către zona dedicată returnării unor astfel de persoane, acesta a împușcat mortal un polițist de frontieră și un angajat din securitatea aeroportuară cu arma sustrasă de la un angajat al poliției de frontieră.

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a spus că agresorul a fost reținut, fiind rănit în timpul reținerii și că se afla vineri seara la spital în stare gravă.

Reprezentanții Aeroportului din Chișinău au anunțat sâmbătă că a fost reluat regimul normal de activitate, iar în aeroport a fost crescut nivelul de mobilizare pentru asigurarea securității și ordinii publice.

Cine sunt victimele

Autoritățile au spus că polițistul de frontieră ucis în timpul atacului este Serghei Munteanu. Avea 31 de ani și ocupa funcția de agent-șef adjunct, activând la Poliția de Frontieră din anul 2011.

Angajatul serviciului de securitate al aeroportului care a fost ucis a fost identificat drept Igor Ciofu. Avea 40 de ani și era tată a trei copii. Activa la aeroport din 2022, după pensionarea din Serviciul de Pază și Protecție de Stat.

Este primul incident de acest fel care a avut loc la Aeroportul Internațional din Chișinău, în timp ce R. Moldova menține starea de urgență ca urmare a războiului din Ucraina și al îngrijorărilor privind planuri ale Rusiei pentru destabilizarea țării.

Europa Liberă România este pe Google News. Vă puteți abona AICI.