Alexandru Dorin Piscan (39 de ani) a fost arestat preventiv pentru 30 de zile după ce ar fi transmis unui diplomat al Ambasadei Rusiei la București fotografii cu baze militare românești sau ale NATO de pe teritoriul României.
Cu afaceri modeste, Piscan este un naționalist care a promovat adesea pe rețelele sociale narative pro-rusești.
Născut în 1985 la Ploiești, Piscan deține firma AD Advertising &Special Events SRL, care are ca domeniu de activitate „activităţi ale agenţiilor de publicitate”.
Înființată în 1995 cu denumirea Stanamidra Impex SRL, societatea a aparținut inițial unui anume Marian Stănescu. Firma a fost inactivă fiscal în perioada 2016 – 2021, când și-a reluat activitatea.
În 2020, societatea avea cifre de afaceri mici: active de 728 de lei și capitaluri totale de 749 de lei.
În 2021, societatea își schimbă numele în AD Advertising & Special Events SRL și are o cifră de afaceri de 48.735 de lei și un profit de 33.000 de lei, aproximativ 6.600 de euro.
Tot în 2021, potrivit datelor din Monitorul Oficial, Marian Stănescu își cedează părțile sociale către Alexandru Dorin Piscan. La momentul respectiv firma nu avea angajați, iar punctul de lucru era în localitatea Poienarii Apostoli din Prahova.
Îți mai recomandăm Român arestat după ce ar fi trimis unui diplomat al Ambasadei Rusiei poze cu baze militare românești și NATODumitru Ionuț Nicolae, primarul comunei Gorgota, din care face parte satul Poienarii Apostoli, susține că nu-l știe pe cel arestat preventiv pentru trădare în favoarea Rusiei.
„Îmi pare rău, nu-mi spune nimic numele. Nu știu unde ar fi putut să închirieze ca punct de lucru, dacă nu există un număr al imobilului”, ne-a declarat primarul Nicolae.
În prezent, societatea are sediul social într-un bloc din Ploiești situat pe strada Troienelor.
Fanul narativelor pro-ruse
Pe pagina de Facebook a lui Piscan apar mai multe fotografii ale acestuia din 2018, poze făcute la New York.
Profilul abundă în distribuiri ale unor emisiuni sau mesaje cu conținut filorus.
Într-o postare de anul trecut, Piscan susține că a ajuns în Statele Unite prima dată în urmă cu 13 ani.
„Primul lucru important pe care l-am învățat în urmă cu 13 ani, când am ajuns în Statele Unite, a fost implicarea civică și voluntariatul”.
În martie 2023, Piscan era în Delta Dunării, județul Tulcea. De acolo, a distribuit mai multe postări despre canalul Bîstroe, în contextul în care această cale navigabilă era dragată de Ucraina pentru a face loc navelor cu cereale.
„România Normală! Sau ce ar trebui să se întâmple într-o Românie normală, adică să protejam propriul interes. Nu foarte departe este și canalul Bâstroe, exact acolo unde știm foarte bine ce se face și toată clasa politică tace”, era mesajul lui Piscan.
Candidatul fără șansă
Pe 28 februarie, Piscan și-a făcut o pagină de Facebook în care se promovează candidat la alegerile locale pentru primăria Ploiești. Totuși, nu și-a mai înregistrat candidatura și acum nu se regăsește printre candidații de la Ploiești.
Europa Liberă a confirmat această informație la Biroul Electoral Local din Ploiești.
Joi, pe 23 mai, DIICOT (Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism ) – Structura Centrală anunță că a dispus reținerea unui cetățean român cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de trădare.
„Începând cu anul 2022, acesta a procedat la supravegherea unor obiective militare românești aparținând NATO, amplasate în proximitatea municipiului Tulcea, colectând informații cu caracter militar și efectuând fotografii privind tehnica militară de luptă și deplasarea personalului în zona de graniță cu Ucraina, pe care le-a transmis către diplomați din cadrul Ambasadei Federației Ruse la București”, se arată într-un comunicat al DIICOT.
Avocatul lui Piscan nu a putut fi contactat.
Arestat pentru 30 de zile
Procurorii spun că au făcut și percheziții la domiciliul lui Piscan, de unde au ridicat mai multe probe. Curtea de Apel București a dispus arestarea preventivă a lui Piscan pentru o perioadă de 30 de zile. Decizia nu este definitivă.
După arestarea bărbatului, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat că a declarat persona non grata un diplomatul rus, despre care Serviciul Român de Informații a confirmat că s-a aflat în contact cu care individul acuzat de trădare.
Autoritățile române nu au făcut public numele diplomatului împotriva căruia a fost luată măsura, menționând doar că acesta a avut „activități care contravin prevederilor Convenției de la Viena din 1961 privind relațiile diplomatice.”
Convenția de la Viena prevede între altele că personalul diplomatic nu are dreptul să se angajeze în activități de spionaj.
„Aceste elemente au fost comunicate părții ruse astăzi, 24 mai 2024, în cursul convocării la sediul MAE, din dispoziția ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu, a însărcinatului cu afaceri a.i. al Federației Ruse la București”, a transmis MAE.
Într-un comunicat de presă transmis Europa Liberă, Ambasada Rusiei la București spune că autoritățile române au notificat-o că diplomatul declarat persona non grata a avut „activități incompatibile cu statutul diplomatic”.
„Această măsură, îndreptată către o degradare ulteriaoră a relațiilor bilaterale dintre țările noastre, nu poate decât să provoace regret. În activitatea sa, Ambasada urmează în mod strict prevederile Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961 și respinge categoric toate acuzațiile nemotivate împotriva diplomatului său”, transmite Ambasada Rusiei.
„Partea rusă își rezervă dreptul de a lua măsuri de răspuns.”
Înaintea publicării comunicatului de la Ministerul de Externe din Rusia, agenția de presă de stat, TASS, anunțase expulzarea diplomatului și scandalul legat de presupusul spion arestat de DIICOT.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.