Cinci morți în noi atacuri israeliene în Cisiordania. Gaza: a doua fază de vaccinare anti-polio

Trupe și vehicule israeliene în centrul orașului Jenin, în timpul unui raid militar în Cisiordania. 5 septembrie 2024.

Oficialii palestinieni din domeniul sănătății spun că cele mai recente atacurile israeliene din Cisiordania ocupată au ucis cinci persoane. În Gaza începe a doua etapă a campaniei de vaccinare împotriva poliomielitei.

Atacurile din noaptea de noapte din orașul Tubas, din nordul Cisiordaniei, au ucis cinci persoane, inclusiv pe Mohammed Zubeidi, fiul unui militant palestinian proeminent.

Tatăl său, Zakaria Zubeidi, a fost un cunoscut comandant militant în timpul celei de-a doua revolte palestiniene de la începutul anilor 2000 care a luat parte și la o evadare rară din închisoare în 2021, înainte de a fi arestat și dus din nou la închisoare.

Armata israeliană a anunțat că atacurile aeriene din Tubas, Cisiordania, au vizat militanți care i-au amenințat pe soldați.

Israelul a realizat în ultima vreme raiduri militare pe scară largă în Cisiordania, despre care spune că au ca scop dezmembrarea grupărilor militante și prevenirea atacurilor.

În Gaza, forțele israeliene au continuat operațiunile împotriva luptătorilor Hamas și ai Jihadului Islamic.

Oficialii din domeniul sănătății din Gaza au declarat că un atac aerian israelian a ucis cinci palestinieni la spitalul Al-Aqsa din Deir Al-Balah, în centrul Fâșiei Gaza.

Armata israeliană a declarat că atacul aerian a lovit un centru de comandă folosit de Hamas și Jihadul Islamic pentru a planifica și direcționa atacuri împotriva forțelor israeliene.

Războiul din Gaza a fost declanșat de atacul Hamas din 7 octombrie asupra sudului Israelului, când luptătorii săi au ucis 1.200 de oameni și au capturat peste 250 de ostatici, potrivit numărătorilor israeliene.

De atunci, peste 40.800 de palestinieni au fost uciși în Gaza, potrivit Ministerului Sănătății din enclavă.

Hamas îl acuză pe Netanyahu că încearcă să „zădărnicească” încetarea focului

Hamas a declarat că nu este nevoie de noi propuneri de încetare a focului pentru Gaza și că Israelul trebuie presat să accepte planul american pe care grupul islamist l-a acceptat deja.

Se așteaptă ca SUA să prezinte în curând o nouă propunere de armistițiu menită să depășească impasul dintre Hamas și Israel.

Premierul Beniamin Netanyahu se confruntă cu presiuni din interiorul Israelului pentru a încheia un acord care să elibereze ostaticii rămași. Presiunile au atins un maxim de duminică încoace, după ce autoritățile israeliene au anunțat moartea a șase ostatici, ale căror cadavre au fost recuperate dintr-un tunel din Gaza.

Într-o declarație de joi dimineață, Hamas a declarat că Netanyahu încearcă să zădărnicească armistițiul refuzând retragerea trupelor israeliene din coridorul Philadelphi din sudul Fâșiei Gaza. Problema a devenit un obstacol central în discuții.

„Netanyahu folosește negocierile pentru a prelungi agresiunea împotriva poporului nostru”, se arată în declarația Hamas, care adaugă că organizație militantă a acceptat o propunere de armistițiu prezentată de SUA pe 2 iulie.

Netanyahu susține însă că organizația Hamas e vinovată pentru blocarea discuțiilor..

„Încercăm să găsim o zonă pentru a începe negocierile. Hamas refuză să facă asta.”, a spus Netanyahu miercuri.

Îți mai recomandăm Biden: Netanyahu nu face suficient pentru ostaticii din Gaza

Netanyahu susține că Israelul trebuie să păstreze controlul asupra coridorului Philadelphi de-a lungul graniței dintre Egipt și Gaza pentru a preveni contrabanda cu arme către Hamas. Organizația palestiniană cere însă o retragere completă din zonă.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu spune că războiul se poate încheia doar atunci când Hamas va fi eradicată. Hamas vrea ca orice acord care să pună capăt războiului să includă retragerea tuturor forțelor israeliene din Gaza.

Gaza. A doua etapă a campaniei împotriva poliomielitei din Gaza

Mulțimi de palestinieni s-au adunat joi la centrele medicale din sudul Fâșiei Gaza pentru a-și vaccina copiii împotriva poliomielitei, la începutul celei de-a doua etape a campaniei în care până acum 187.000 de copii și tineri au fost vaccinați.

Agenția ONU pentru refugiați palestinieni, UNRWA, a declarat că campania a fost până acum de succes.

Palestinieni din Gaza la cozi pentru a-și vaccina copiii împotriva poliomielitei.

Joi, vaccinările au început în Rafah și Khan Younis din sudul Fâșiei Gaza, ambele zone profund afectate de război.

„Campania de vaccinare polio s-a mutat astăzi în zonele de sud din Gaza. Echipe UNRWA sunt în Khan Younis lucrând cu partenerii pentru a furniza vaccinul copiilor”, a transmis UNRWA într-un comunicat.

„În acest moment critic, pauzele (de luptă) din zonă trebuie respectate pentru a proteja familiile și lucrătorii umanitari”, a precizat UNRWA.

Oficialii din domeniul sănătății intenționează să vaccineze aproximativ 640.000 de copii din Gaza, după descoperirea unui caz în care un bebeluș de un an a fost parțial paralizat.

Acesta a fost primul caz cunoscut de poliomielită în ultimii 25 de ani în Gaza - unul dintre cele mai dens populate locuri din lume.

Sistemul de sănătate din Gaza s-a prăbușit din cauza războiului și multe spitale au fost scoase din funcțiune din cauza războiului.

Îți mai recomandăm Armata israeliană susține că „eradichează organizaţii teroriste” în Cisiordania ocupată

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.