Întrebat dacă crede că Netanyahu face suficient pentru a ajunge la o înțelegere de luare de ostatici, președintele Biden a spus „Nu”, dar nu a detaliat.
La rândul său, premierul Beniamin Netanyahu a spus la o conferință de presă în Tel Aviv că presiunile ar trebui aplicate asupra Hamasului, nu asupra Israelului, mai ales după moartea ostaticilor.
Noile critici ale lui Joe Biden la adresa lui Beniamin Netanyahu vin în timp ce el și candidatul democrat la alegerile prezidențiale Kamala Harris, primesc tot mai multe apeluri pentru acțiuni decisive pentru a pune capăt războiului de aproape 11 luni al Israelului în Gaza.
Conflictul a provocat rupturi în rândul democraților, iar aripa progresistă mai ales i-a cerut președintelui să restricționeze livrările de arme ale SUA către Israel.
Forțele israeliene au recuperat în weekend cadavrele a șase ostatic dintr-un tunel din Gaza. Armata israeliană a declarat că au fost uciși recent de militanții palestinieni Hamas.
Descoperirea a dus la proteste masive de stradă în Israel care au cerut un acord de încetare a focului în Gaza care să permită aducerea ostaticilor înapoi în țară.
Protestatarii israelieni au ieșit și luni în stradă pentru a doua zi, iar cel mai mare sindicat a lansat o grevă generală. Mii de activiști pro-palestinieni care se opun sprijinului SUA pentru Israel au organizat luni un protest în New York.
Lunile de negocieri mediate de SUA, Qatar și Egipt nu au reușit până acum să ofere condițiile pentru un acord, plecând de la o propunere a lui Joe Biden din mai.
Hamas avertizează că și alți ostatici vor muri
Organizația Hamas avertizează că și alți ostatici vor muri dacă Israelul nu va accepta un armistițiu și va încerca în continuare să elibereze ostatici prin acțiuni militare.
O declaraţie publicată de gruparea palestiniană afirmă că luptătorii săi au primit „noi instrucţiuni” cu privire la modul în care trebuie să se comporte cu ostaticii dacă forţele israeliene se apropie, şi a publicat un afiş care arată ostatici ameninţaţi cu o armă.
„Insistenţa lui Netanyahu de a elibera prizonierii prin presiune militară în loc să încheie un acord va însemna că aceştia se vor întoarce la familiile lor în sicrie, iar familiile lor vor trebui să aleagă dacă sunt morţi sau vii”, arată declarația Hamas.
Un purtător de cuvânt israelian a declarat duminică că ostaticii au fost „ucişi cu brutalitate de teroriştii Hamas” cu puţin timp înainte ca soldaţii să ajungă la ei. Premierul israelian, Beniamin Netanyahu a declarat că Israelul va riposta ferm împotriva Hamas în urma uciderii celor şase ostatici ale căror trupuri au fost recuperate în weekend.
Marea Britanie suspendă parțial livrările de arme către Israel
Autoritățile de la Londra au anunțat suspendarea a 30 de licenţe pentru exporturile de arme către Israel, dintr-un total de 350. Motivul invocat de Marea Britanie este riscul ca aceste arme să fie utilizate cu încălcarea dreptului internaţional.
„Pentru unele exporturi de arme spre Israel există un risc clar ca acestea să fie utilizate pentru a comite sau facilita o încălcare gravă a dreptului umanitar internaţional” în Gaza, a declarat ministrul britanic de Externe, David Lammy.
Ministrul a precizat că nu e vorba de o interdicție generală și a precizat că suspendarea nu vizează elemente ale avionului de luptă F-35.
Decizia Londrei vine în urma examinării licenţelor de export de armament către Israel pe care şeful diplomaţiei britanice a cerut-o la scurt timp după ce preluase funcţia, la începutul lui iulie.
În ciuda limitărilor impuse exportului de arme către Israel, David Lammy a declarat din nou sprijinul Marii Britanii față de Israel și dreptul său de a se apăra.
În replică, ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, s-a declarat luni „dezamăgit" de măsura guvernului de la Londra.
„Sunt profund dezamăgit să aflu despre sancţiunile impuse de guvernul britanic asupra licenţelor de export” de arme, a declarat Yoav Gallant pe platforma X.
Articol redactat cu informații oferite de Reuters, AP, CNN.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.