Eliminarea tuturor reprezentanților USR PLUS din ministere și prefecturi a fost realizată prin două decizii luate în ședințele de Guvern. După ce ieri a eliberat din funcție secretarii de stat, premierul Cîțu a aprobat astăzi 42 de decizii privind eliberarea din funcție a prefecților și subprefecților USR PLUS. Este vorba de 14 prefecți și 28 de subprefecți. Printre aceștia se află și prefectul municipiului București, Alin Stoica.
„Nu numim alți prefecți sau subprefecți, se preiau atribuțiile”, a precizat Florin Cîțu, amintind că același lucru se va întâmpla și în cazul secretarilor de stat care au fost dați afară.
Guvernul a decis la începutul anului ca funcția de prefect să fie una politică și nu deținută de un înalt funcționar public, cum era până în acest an. Prefecților li s-a dat voie să fie membri de partid.
Premierul Florin Cîțu a descoperit că mai mulți secretari de stat de la USR PLUS nu au fost eliberați ieri din funcție și a subliniat că și aceștia vor pleca din Guvern astăzi.
Îți mai recomandăm Secretarii de stat ai USR PLUS destituiți miercuri seară. Decizia, publicată în MOÎn aceeași notă, el a solicitat ca Ludovic Orban și Anca Dragu să-și dea demisia din funcția de președinte al Camerei, respectiv Senat, dacă sesizarea depusă de Guvern la Curtea Constituțională privind conflictul juridic în legătură cu moțiunea de cenzură va fi soluționată în favoarea Executivului.
Birourile Permanente Reunite au decis astăzi, datorită colaborării între PNL, PSD și UDMR, ca moțiunea de cenzură să nu primească un vot în Parlament până când judecătorii CCR nu se pronunță asupra sesizării Guvernului. Acest lucru s-ar putea întâmpla după congresul PNL din 25 septembrie, la care Florin Cîțu are șanse să fie ales președintele partidului.
Îți mai recomandăm Analiză | Cei doi de care depinde soarta lui Cîțu. Ciolacu îl dărâmă, Iohannis îl ridicăLudovic Orban a declarat că decizia Birourilor Permanente Reunite este neconstituțională. La orele 16.00, urmează un plen reunit unde moțiunea de cenzură urmează să fie citită.
Articolul 113 din Constituție prevede ca dezbaterea și votarea moțiunii de cenzură să aibă loc după trei zile de la citirea sa în Parlament.
Îți mai recomandăm Colaborarea PNL și PSD îl scapă pe premierul Cîțu de votul pentru moțiunea de cenzură înainte de congresul PNL