„Atât timp cât Partidul Naţional Liberal este dispus la dialog pentru a putea să agreăm un proiect comun pe dreapta, atunci intenţia este să avem o guvernare de dreapta”, declara Nicolae Ciucă săptămâna trecută.
Acum două luni, același Nicolae Ciucă lăuda coaliția cu PSD și spunea că „ar fi o mare greşeală ca această coaliţie politică să nu continue guvernarea şi să nu continue să asigure stabilitatea politică a ţării”.
Mai mult, el susținea că liberalii au acceptat coaliția și listele comune la europarlamentate cu PSD pentru că „Dumnezeu ne-a luminat mintea”.
Ce s-a schimbat între timp ca să-i determine pe Nicolae Ciucă și pe alți lideri liberali să bată la ușile partidelor de dreapta?
Miza strategiei: Ciucă în turul doi al prezidențialelor
Răspunsul ar putea să fie simplu: candidatura liderului PNL la alegerile prezidențiale. Pentru a intra în turul doi de scrutin, Nicolae Ciucă are nevoie nu doar de voturile propriului partid, ci și de voturile unui electorat mai larg, cel anti-PSD.
Nevoia de voturi a lui Nicolae Ciucă este stringentă, pentru că majoritatea sondajelor de opinie îl arată cu scoruri modeste și fără șanse prea mari de intra în turul al doilea de scrutin al prezidențialelor (programate pe 24 noiembrie, iar turul al doilea pe 8 decembrie).
Sondajele nu sunt blânde cu Ciucă
Într-un sondaj CURS la comanda PSD de la sfârșitul lunii iulie, Nicolae Ciucă ar obține 19%, cu 4% sub scorul PNL.
Într-un alt sondaj, realizat de INSCOP la comanda News.ro în luna iunie, liderul PNL este cotat cu 11,9%, fiind depășit de Mircea Geoană (26,7%), Marcel Ciolacu (17,8%), Elena Lasconi (14,3%), ba chiar și de Diana Șoșoacă (13,4%).
Posibilitatea unui tur doi între Mircea Geoană și Marcel Ciolacu este foarte mare, cam de 9 din 10, iar liderul PNL este cotat cu a treia șansă în momentul de față, spune pentru Europa Liberă profesorul și analistul politic Cristian Pîrvulescu.
„Ciucă are a treia șansă în cel mai bun caz după Geoană și Ciolacu. Este o stratagemă a atrage electoratul anti-PSD pentru a-l băga pe Ciucă în turul doi” , mai spune profesorul Pîrvulescu.
Îți mai recomandăm A fi sau a nu fi președinte? Întâlnirea Geoană-Ciolacu și o fotografie cât o mie de cuvinteLupta pentru electoratul anti-PSD
Pe de altă parte, nu trebuie ignorat faptul că parte din electoratul liberal este nemulțumit de alianța cu PSD, așa încât un mesaj de refacere a dreptei ar putea avea drept țintă chiar propriul electorat „care trebuie stabilizat”, susține analistul politic Ovidiu Voicu.
„Cred că este doar o retorică în încercarea de a stabiliza o parte a electoratului PNL nemulțumit de alianța cu PSD. Cumva, Ciucă vinde iluzia că ar exista o alternativă după alegeri, scopul fiind însă de a-l duce pe dl Ciucă în turul doi în speranța de a câștiga apoi alegerile printr-o unire a forțelor anti-PSD”, adaugă sociologul pentru Europa Liberă.
Eu nu cred că există un electorat ideologic nici măcar la PNL, e mai mare la USR. Electoratul PNL este electoratul primarilor.profesorul și analistul Cristian Pîrvulescu
Surse din Partidul Național Liberal spun pentru Europa Liberă că s-a luat decizia lansării mesajului posibilității guvernării de dreapta după alegeri și pentru a atenua nemulțumirile electoratului liberal din Transilvania.
Au fost făcute mai multe focus grupuri din care a reieșit că, în Ardeal, relațiile cu PSD sunt proaste și s-ar dori refacerea unei alianțe de dreapta.
„Lui Ciucă îi trebuie aproape 10% în plus ca să intre în turul doi. Îi poate luat dând speranțe acelei părți din electoratul nostru care nu a înghițit ușor alianța cu PSD, dar și de la celelalte partide de dreapta, plus electoratul anti-PSD care nu mai este reprezentat”, ne spune o sursă din conducerea PNL.
Aceeași sursă recunoaște însă că este mai mult un mesaj electoral, pentru că, în realitate, este puțin probabil ca rezultatele alegerilor să permită o guvernare de dreapta.
Guvernarea merge înainte. PNL, și la putere, și în opoziție
Unul dintre principalele obstacole în fața acestui plan este că Partidul Național Liberal nu vrea să rupă coaliția cu PSD și să iasă de la guvernare.
A spus-o clar Rareș Bogdan, prim-vicepreședintele PNL, cel care este scos la înaintare pentru a transmite mesajele partidului.
Același Rareș Bogdan are și misiunea de a ataca PSD, pentru a da senzația că liberalii fac opoziție. „Stânga doar a împărțit sărăcia”, a declarat acesta.
Pentru a-și susține strategia și a da greutate campaniei electorale, liberalii vor juca la două capete: și la guvernare, și în opoziție, spune analistul politic Ovidiu Voicu.
„Nu există riscul ruperii coaliției, vom asista până la alegeri la acest teatru între PNL și PSD. Mai ales la PNL vor apărea unii mai vocali ca să atace PSD, dar colaborarea va continua în zona de guvernare, ceea ce înseamnă acces la resurse și privilegii”, mai spune Ovidiu Voicu.
Nu ar fi însă nimic nou sub soare, tehnica de a fi și la putere, și în opoziție a fost experimentată și de PSD în perioada în care premier era Nicolae Ciucă.
Îți mai recomandăm Ciolacu se răzbună după „țopăiala” PNL. De la alegeri comasate, la intercalateExpert: Ca să aibă șanse la prezidențiale, PNL ar trebui să rupă coaliția cu PSD
Câtă credibilitate va avea această strategie în ochii electoratului pe care PNL speră să-l atragă, atâta vreme cât rămâne la guvernare cu PSD, este o altă discuție.
Nu văd cum ar putea vinde celor care sunt anti-PSD o colaborare cu PSD în același timpClaudiu Tufiș, analist politic
Din punctul de vedere al analistului politic Claudiu Tufiș, PNL ar trebui să rupă coaliția cu PSD, dacă vrea să aibă șanse la prezidențiale.
„Teoretic ar trebui să se rupă înainte de alegeri dacă scopul lor este să câștige prezidențialele, dacă vor să aibă o șansă pentru prezidențiale”, spune Cludiu Tufiș, conferențiar la Facultatea de Științe Politice a Universității București, pentru Europa Liberă.
Dacă ar rupe coaliția, PNL va pierde sprijinul a 30 până la 50% dintre primarii din vechiul regat, atrage atenția profesorul Cristian Pîrvulescu.
Condițiile lui Lasconi: Ciucă să se dezlipească de PSD
O construcție de dreapta după alegeri este, desigur, o idee care surâde multor votanți, deși fosta alianță PNL-USR a fost măcinată de scandaluri și s-a destrămat după un an.
Problema e că ambele partide nu mai au încredere unul în altul, s-au atacat permanent în ultimii ani și au nevoie de același electorat, cel de dreapta și anti-PSD, pentru a-și împinge candidații la prezidențiale în turul doi.
Deși Nicolae Ciucă a anunțat că va avea o întâlnire cu președinta Uniunii Salvați România, Elena Lasconi susține că nu a fost contactată.
Oricum, este puțin probabil ca Lasconi să renunțe să candideze, USR mizând pe ea, după plecarea lui Cătălin Drulă, pentru a-și îmbunătăți scorul mediocru de la alegerile locale și europene.
Niciunul dintre cele două partide nu poate renunța la propriul candidat fără riscul de a intra într-un con de umbră, care se va reflecta în rezultatul de la parlamentare, programate între cele două tururi de la prezidențiale - pe 1 decembrie.
Singura soluție ar fi ca dreapta să se unească și să vină cu o schimbare reală, inclusiv un candidat unic, dar „nici PNL, nici PSD nu vor asta, totul rămâne la nivel de retorică”, susține analistul Ovidiu Voicu.
Elena Lasconi, de pildă, i-a transmis lui Nicolae Ciucă că pentru negocieri cu forțele de dreapta trebuie mai întâi ca PNL să se „igienizeze”. Adică „să se rupă de PSD și să se îndepărteze de Klaus Iohannis”.
Eu cred că este doar o mimare - hai să vorbim cu forțele de dreapta.Elena Lasconi, președinta USR și candidat la prezidențiale
„Părerea mea sinceră este că PNL nu dorește să se rupă de PSD. PSD și PNL s-au lipit atât de tare, le place atât de tare împreună”, a mai spus ea.
În schimb, Ludovic Orban, liderul partidului Forța Dreptei, care a obținut un scor foarte modest la alegerile locale, spune că se va întâlni săptămâna aceasta cu Nicolae Ciucă, la care a fi observat o „modificare substanțială în discursul public”.
Surse din PNL spun pentru Europa Liberă că se ia în considerare reprimirea lui Ludovic Orban în partid.
Nicolae Ciucă s-a întâlnit deja cu Cosette Chichirău, fostă membră USR, președinta Partidului Curaj, și ar urma să aibă întrevederi și cu reprezentanți ai Reper.
PSD și PNL își ascut săbiile
Din informațiile Europei Libere, strategia PNL este și o formulă de presiune asupra PSD, partid care, chiar dacă va obține un scor de 30-35% în alegerile parlamentare, are nevoie de un partener de guvernare.
Or, singurul partener viabil este PNL, altfel social-democrații ar fi obligați să se orienteze spre cele două partide suveraniste, AUR și SOS.
Analistul politic Claudiu Tufiș susține pentru Europa Liberă că strategia PNL ar putea fi și aceea „să izoleze PSD în așa fel încât acesta să nu poată colabora decât cu AUR, să retrângă și mai mult câmpul de coaliție al PSD”.
Dar PSD nu dorește și nici nu are interesul unei colaborări parlamentare și guvernamentale cu partidul suveranist condus de George Simion. Marcel Ciolacu a declarat în câteva rânduri asta.
În mod evident, PSD este deranjat de declarațiile lui Nicolae Ciucă și ale altor lideri PNL, ca dovadă că în ultimele zile schimbul de replici dintre cele două partide a devenit tot mai agresiv.
Guvernările de dreapta ne-au ținut în case, ne-au pus botniţe, deficitul bugetar a făcut explozie.Paul Stănescu, președintele CJ Olt
Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, a atins un punct nevralgic susținând că, fără ajutorul PSD, liberalii ar fi avut la alegeri undeva între 15 și 16%.
Aceste disensiuni sunt însă minimalizate în PNL, care consideră că astfel social-democrații vor deveni „mai puțin dominatori”, după cum ne spune o sursă liberală.
În PNL, susține aceasta, există o frustrare că partidul a ajuns la remorca „colegilor” de alianță și că a fost tratat ca o „slugă”. Ceea ce ar trebui să nu se repete într-o viitoare guvernare comună.
Dar acest lucru nu se poate întâmpla decât dacă liberalii iau un procent mai mare la alegerile parlamentare, iar scorul este în strânsă corelație cu intrarea sau nu a lui Nicolae Ciucă în turul doi de scrutin și câștigarea prezidențialelor.
Profesorul Cristian Pîrvulescu atrage atenția că, dacă PNL este învins în alegerile prezidențiale și nu intră în turul doi, atunci „va trece printr-una din cele mai dificile perioade din existența sa”.
Îți mai recomandăm „Planul Simion” – o păcăleală electorală cât casa? Experții zic că da, AUR jură că nu. Ce am văzut când am semnat al 15.451-lea contract