Așa-numitul „Plan Simion” înseamnă apartamente cu două camere pentru doar 35.000 de euro, iar mii de oameni s-au înghesuit deja să semneze contractul care le-ar putea da acces la un asemenea chilipir.
Liderul AUR a dat startul campaniei caselor ieftine la București – la noul sediu al partidului, de pe strada Lipscani, clădirea magazinului București.
A urmat Clujul și, de joi după-masă, Iașul.
Îmbulzeala din prima zi de la București aduce aminte de vremurile ceaușiste când „se băga” ceva de mâncare.
Înghesuială a fost doar în prima zi, după care a început să sufle vântul pe la sediul de partid, după cum a descoperit un jurnalist Europa Liberă care a mers incognito pentru a semna un astfel de contract a doua zi după inaugurarea „Planului Simion” – miercuri, 24 iulie.
Am fost semnatarul cu numărul 15.451 al Planului Simion
Unsprezece baloane dezumflate, unele galbene, altele negre, atârnau, marți, 24 iulie, în jurul prânzului, de pereții exteriori ai sediului de campanie AUR din Capitală, aflat la parterul magazinului București.
Pe stradă, oamenii aflați în trecere, mai puțini decât numărul baloanelor, își vedeau de treabă. Zilele trecute, aici erau sute de cetățeni, care formau cozi ce se întindeau până în Centrul Vechi, pentru a se înscrie în „Planul lui Simion”, liderul partidului.
Dacă va câștiga alegerile prezidențiale de la sfârșitul anului, Simion promite un milion de apartamente, la prețuri începând cu 35.000 de euro, celor care semnează contractul de patru pagini, în dublu exemplar.
Acesta este expus și în fața sediului, pe un panou.
Odată intrat în sediul de campanie, am fost întâmpinat de către Daniela, o voluntară. În interiorul lui, precum în exterior, era gol. Văzând că am citit conținutul contractului încă de afară, am trecut direct la treabă.
– Câți ani ai?, m-a întrebat Daniela, în timp ce îmi cerea buletinul.
– 24, îi răspund.
– „Aha, deci ești major”, spune ea, râzând. „Și ce tip de apartament te-ar interesa? Cu 2, 3 sau 4 camere?”.
– Cu 2.
– Vrei să vezi cum ar arăta?, spune aceasta, precum un agent imobiliar.
– Sigur!
Luând-o pe niște scări rulante, am ajuns la primul etaj, unde erau mai multe birouri. În capăt, lângă ferestre, era amenajat un apartament de două camere, cu pereții construiți până la jumătate.
În realitate, suprafața acestuia ar avea între 50 și 54 de metri pătrați.
„Aici este living-ul, aici dormitorul și aici baia. Bucătăria nu știu unde e… probabil că n-au mai avut loc să o facă”.
După scurta prezentare ne-am întors jos, unde m-am înscris în „Planul lui Simion”. A fost nevoie doar de cinci minute și de nume, CNP și numărul de telefon. La final, se bifează numărul de camere dorit, iar tot ce mai lipsește este o semnătură.
„Vezi? Aici a semnat domnul Simion. Aici trebuie să semnezi tu”, îmi spune voluntara.
În cele din urmă, documentul este înregistrat online, unde i se atribuie un număr; în doar o zi, peste 15.000 de persoane au semnat contractul de înscriere.
„Nu uitați, trebuie să iasă domnul Simion președinte, ca să ne putem cumpăra apartamente mai ieftine, la preț de producător”, îmi reamintește Daniela, care are 40 de ani și este frizer.
Spune, cu mândrie, că vine la sediul de campanie în timpul liber și că a crezut în „domnul Simion” încă de la început. A semnat contractul în timp ce stăteam de vorbă și este 100% sigură că va beneficia de un apartament la 35.000 de euro, în cazul victoriei.
„Dacă iese domnul Simion președinte și îți iei apartament, să vii să ne faci cinste”, mi-a mai spus Daniela, râzând, înainte să plec.
În următoarea oră, în sediul de campanie din centrul Bucureștiului a intrat un singur bărbat. A venit din curiozitate, văzând poze cu cozile din ziua anterioară pe social media. Nu a semnat contractul, momentan, neștiind ce se va întâmpla cu datele sale personale.
„De exemplu, dacă nu câștigă Simion, ce se va întâmpla cu datele?”, se întreabă el.
Spune, totuși, că va citi „la literă” contractul și că va lua o decizie, chiar dacă nu crede că milionul de apartamente va fi construit.
„Mi se pare că e nefezabil, dar merită încercat”.
Semnele de întrebare din „contractul” lui Simion
„Contractul” pe care cei care speră că vor primi case ieftine dacă George Simion va ajunge președinte e o simplă foaie de hărție, care nu garantează nimic „beneficiarului” și nici nu-l obligă la nimic pe candidatul George Simion.
Acesta și-a luat măsuri de precauție ca să nu poată fi tras la răspundere în situația în care chiar este ales și nu își ca respecta angajamentul de a construi 1 milion de case la prețuri de chilipir.
Pe fond, contractul este un amalgam promisiuni cu caracter populist ale lui Simion:
- „ va întreprinde demersuri susținute și coerente, acționând în limitele legii, pentru punerea în execuție a Planului Simion”;
- „va acționa cu maximă diligență în relația cu toate partidele politice”;
- „va acționa necontenit și perseverent pentru asigurarea în Parlamentul României a unei coeziuni între partide”;
- „ va asigura preluarea Planului Simion în programul noului Guvern, desemnat după alegerile legislative din 2024”.
„Beneficiarii” pot însă rămâne ușor cu buza umflată, pentru că analiza dosarului și acordarea punctajului de prioritate se face „numai în măsura în care capacitatea programului nu este depășită”.
Dacă în șase luni de la învestirea noului guvern, Simion, nu va prezenta public „calendarul de implementare” a planului, se angajează să-și dea demisia din funcția de președinte.
Amăgiți cu promisiuni deșarte
Cine sunt însă oamenii care se lasă amăgiți de asemenea promisiuni care sunt, spun analiștii, fără acoperire economică?
Reacțiile au fost multe și deloc favorabile, iar demersul lui George Simion a fost etichetat în fel și chip, de la „escrocheri” și „fraudă”, până la „schemă de PR” și „publicitate înșelătoare”.
Sociologul și analistul politic Ovidiu Voicu susține pentru Europa Liberă că sunt trei tipuri de oameni care participă la această „mascaradă politică”.
Primii sunt „cei care nu au educație civică și care nu înțeleg despre ce e vorba și cred în tipul acesta de promisiuni goale”, apoi sunt „oportuniștii, cei care își dau seama că nu se va pune în practică așa ceva, dar se gândesc că dacă își arată susținerea poate le pică și lor ceva când ajunge AUR la putere și Simion președinte”.
În sfârșit, mai este categoria destul de largă a oamenilor revoltați, „nemulțumiți de tot ce se întâmplă”, cărora nu le pasă de fondul problemei, „participă la orice tip de frondă, iar AUR este cel care călărește valul de nemulțumire”, explică Ovidiu Voicu pentru Europa liberă.
O părere mai radicală este cea a lui Valentin Naumescu, profesor de Relații Internaționale la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj, care susține într-o postare pe Facebook că acești oameni nu doar că sunt „păcăliți sinistru” , dar ajută și la „promovarea politică a unor impostori ai democrației”.
Înduioșător cât de proști sunt atât de mulți oameni pe lumea asta.Profesorul Valentin Naumescu
„«Politica pentru proști» a devenit mai «rentabilă» decât politica pentru oameni inteligenți. Și mai facilă. Este «marea invenție» a populismului, care trădează totodată limitele democrației, date inevitabil de limitele intelectuale ale indivizilor dotați cu drepturi politice egale”, scrie Valentin Naumescu.
Ieșind însă din paradigma motivelor care îi determină pe oameni să pescuiască din balta promisiunilor electorale, ceea ce face George Simion este publicitate înșelătoare, care, potrivit articolului 3, aliniatul b din legea 158/2008, este publicitatea care „induce sau poate induce în eroare persoanele cărora i se adresează ori care au contact cu aceasta”
Profesorul și analistul Cristian Pârvulescu atrage atenția pentru Europa Liberă că „promisiunea privind construirea de apartamente din dispoziția președintelui este înșelătoare pentru simplu motiv că președintele nu are astfel de prerogative”.
Socoteli electorale greșite
Cu un procent de aproape 15% la alegerile europarlamentare, AUR speră ca prin astfel de scheme electorale să-și mărească scorul și chiar să-l împingă în turul doi pe George Simion, ceea ce ar fi un avantaj pentru alegerile parlamentare, care sunt după cele prezidențiale.
„Pare evident că planul Simion este o încercare de a condiționa votul de la prezidențiale de cel de la parlamentare”, ne spune profesorul Cristian Pârvulescu.
Va fi însă de succes această socoteală? În opinia sociologului Ovidiu Voicu, nu.
Iar asta pentru că prin astfel de „gogomănii” , spune el, AUR își limitează bazinul de creștere.
Își limitează posibilitatea de a fi luat în serios de un public nehotărât care ar fi putut să-l vadă ca o opțiune.Sociologul Ovidiu Voicu
„Cred că atunci când va trage linie, mai mult va pierde decât va câștiga pentru că își face vizibilitate în acest moment, dar se pune într-o poziție de vulnerabilitate față de publicul nehotărât. Cei care au bun simț văd că e o gogomănie și atunci este o limitare brutală a bazinului de creștere a partidului”, spune pentru Europa Liberă Ovidiu Voicu.
Interesul poartă fesul imobiliar
Ideea caselor ieftine oferite de AUR vine în contextul în care prim-vicepreședintele partidului, Marius Lulea, se ocupă fix de dezvoltarea unor proiecte imobiliare de anvergură.
Firma care îi aparține lui Lulea, Ideal Proiect Architecture&Engineering SRL, este o companie cu afaceri de aproape un milion lei în 2022 și un profit net de circa 30%. Compania dezvoltă proiecte imobiliare, de la case și blocuri până la restaurante și hale de producție. Are semnate contracte inclusiv cu autoritățile publice, în special din județul Ilfov.
Alături de mai mulți lideri ai AUR, Marius Lulea a înființat în aprilie anul trecut compania Design and Build Corporation SA, care numără nu mai puțin de 47 de acționari și are sediul în comuna Tunari, acolo unde Lulea a construit deja sute de case, potrivit unei investigații G4media.
Nu este clar unde anume va fi construit milionul de apartamente din Planul Simion, dar în contact se spune că „la periferia orașelor”.
Marius Lulea susține că statul va pune la dispoziție terenurile pe care le are, iar o companie tot de stat va construi apartamentele, dar vor fi implicați și dezvoltatori privați cărora li se vor pune la dispoziție terenuri gratuite, „cu condiția ca aceștia să se încadreze în prețul de vânzare către populație de 35.000 de euro”.
Pe lângă terenurile gratuite, tot statul va plăti și dobânda la creditele pe care le vor face cetățenii la bănci. Dobânda va fi limitată la 2%, susține Lulea.
„Dobânda o va plăti Statul în fiecare lună. Va fi un mecanism clasic de creditare. Garantarea se va face prin Fondul de garantare astfel încât băncile să nu preia niciun risc. Cetățeanului îi vine factura doar cu cât are el de plătit în timp ce Statului în fiecare lună îi vine nota de plată cu dobânda”, explică Lulea, potrivit HotNews.ro.
Întregul proiect ar urma să coste 50 de miliarde de euro, iar modelul este de inspirație ceaușistă.
„Un model util de creștere a avuției este cel al lui Ceaușescu. A construit aproape trei milioane de locuințe”, spune Marius Lulea.
Planul Simion, o fantezie
Dezvoltatorii imobiliari cu care a stat de vorbă Europa Liberă susțin că întregul proiect este o „fantezie” și că are șanse minime să fie realizat chiar și cu implicarea statului.
În primul rând, atrage atenția Bogdan Ivan Cosmin, secretar General al Asociației Dezvoltatorilor Imobiliari din România, în contract nu se spune dacă este vorba de suprafata utilă sau de cea construită, între poate exista o diferență de 25% și care se traduce în preț.
Legea locuinței spune că un apartament de 2 camere trebuie să aibă minimum 52 de mp. suprafață utilă și 81 mp. construită.
„Este imposibil de construit la mai puțin de 1.000 de euro pe metru pătrat, aceasta este media. Practic, un apartament de 52 de mp, cum spune George Simion, ar costa 52.000 de euro, doar suprafața utilă, nu cea construită. Acesta este un preț de cost. Este nerealist.”, spune pentru Europa Liberă secretarul general al Asociației Dezvoltatorilor Imobiliari din România.
Potrivit Imobiliare.ro, prețul mediu/metru pătrat al unui apartament nou în București era la finele lunii iunie de 1.910 euro pentru apartamentele noi, și de 1.727 de euro pentru apartamentele vechi.
Ce apartamente oferă Simion
- 35.000 euro (TVA inclus) pentru apartament cu 2 camere (50-52 mp)
- 50.000 euro (TVA inclus) pentru apartament cu 3 camere (68-72 mp)
- 70.000 euro (TVA inclus) pentru apartament cu 4 camere (95-100 mp).
Economistul Iancu Guda susține într-un interviu că proiectul lui George Simion este o „aberație” și pentru că în România nu se poate construi atât de mult.
„Vorbim despre promisiunea de a construi un milion de locuințe într-o țară în care se livrează pe an cam 60-65.000. Deci anul trecut s-au livrat 65.000 de locuințe, ceea ce este maximul istoric. Media pe ultimii 10 ani în România, ca locuințe livrate pe an, este undeva la 50.000”.
Economistul atrage atenția că nici Ceaușescu nu a reușit să construiască atât de multe locuințe în cinci ani, cât își propune Simion să facă într-un mandat prezidențial.
Plângeri penale pentru înșelăciune
Campania lui George Simion ridică și întrebări de legalitate, în sensul înșelăciunii sau a unei potențiale fraude electorale.
Toni Greblă, șeful Autorității Electorale Permanente, spune pentru Europa Liberă că a primit o plângere față de acțiunile lui Simion, care este în analiză.
„În ceea ce mă privește, putem vorbi de fraudă sau tentativă de fraudă electorată doar în perioada electorală. Este înregistrată o sesizare, ieri (n.r. marți), alaltăieri a venit, care este în analiză”, declară Toni Greblă.
George Simion s-a ales însă și cu plângeri penale. Una e venită din partea deputatului PNL de Iași, Alexandru Muraru.
Acesta cere procurorului general să dispună începerea urmăririi penale împotriva lui Simion pentru „infracțiunea de înșelăciune” și să ia „toate măsurile legale necesare pentru protejarea cetățenilor români și pentru sancționarea celor care se fac vinovați de această înșelăciune.
„Ceea ce face AUR reprezintă o inducere în eroare a publicului și un mod de a obține date personale prin mijloace frauduloase”, spune deputatul într-un comunicat de presă.
O altă plângere este cea a Reper. Copreședinta partidului, Ramona Strugariu, cere Parchetului General să se autosesizeze în cazul „contractului” lui Simion.
„Este șocant cum autoritățile române, împreună cu o țară întreagă, asistă impasibile la cea mai mare escrocherie post Caritas, pe care o ridică la rang de artă un extremist cu aspirații prezidențiale”.
O sursă din magistratură spune însă pentru Europa Liberă că dacă oamenii nu au dat bani nu se poate vorbi deocamdată de înșelăciune.
Dar dacă George Simion și AUR vor folosi semnăturile strânse acum, cu ocazia acestui „contract”, la listele de semnături pentru candidatura la prezidențiale, se va putea vorbi de o faptă penală.
„Dacă candidatura lui George Simion va fi susținută de persoane care au semnat contractul și se verifică și rezultă că nu au semnat pentru candidatura lui, atunci este faptă penală”, ne spune sursa menționată.
Aceasta verificare depinde însă de Autoritatea Electorală Permanentă și de vigilența cetățenilor care au semnat constractul pus la dispoziție de George Simion.
Specialitatea populismului: promisiuni fanteziste
Povestea caselor-chilipir nu iese însă din peisajul promisiunilor populiste, România având o bogată tradiție în acest sens.
Simion promite, pe lângă casele ieftine, eliminarea dobânzilor la toate creditele, sau reducerea taxării muncii de la 47% la 25% pentru primii 5.000 de lei din salariu.
Dar George Simion vine în siajul unor înaintași faimoși.
Mircea Geoană, de exemplu, promitea tinerilor din diaspora, în campania pentru europarlamentarele din 2009, că vor primi 25.000 de euro dacă se reîntorc în România pentru a începe o afacere.
Fostul candidat la prezidențiale, omul de televiziune Dan Diaconescu, condamnat la închisoare pentru corupție, își etala promisiunile electorale pe o tablă din studio. Printre ele, construirea a 200.000 de locuințe pentru săraci.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.