Noi lupte între armata sudaneză și paramilitari au fost înregistrate luni, în capitala Khartoum și în alte părți ale Sudanului. A fost a treia zi de violențe. Noul bilanț indică decesul a aproape 100 de persoane și rănirea altor peste 1.100, conform Organizației Mondiale a Sănătății.
Paramilitarii RSF (Rapid Support Forces - Forțele de sprijin rapid) susțin că dețin controlul în mai multe locuri cheie din capitală, dar liderul Sudanului - și șeful armatei - a respins acest lucru.
Atât armata, cât și RSF, despre care experții militari spun că au în jur de 100.000 de oameni, au afirmat că dețin controlul asupra aeroportului sudanez și a altor instalații cheie din Khartoum.
Ambele părți folosesc arme grele, iar armata chiar a folosit avioane de luptă pentru a bombarda țintele RSF, transmite BBC.
Videoclipurile publicate pe rețelele sociale au arătat avioane militare zburând la joasă înălțime deasupra orașului, iar cel puțin pare să tragă cu o rachetă. Imaginile nu au fost verificate în mod independent.
Duminică, armata sudaneză a lansat atacuri aeriene asupra unei baze din apropierea capitalei în care se aflau forțele paramilitare, în încercarea de a-și reafirma controlul asupra țării.
Până duminică la prânz, 56 de civili și zeci de luptători au murit în confruntările dintre unitățile armatei loiale generalului Abdel Fattah al-Burhan și RSF, conduse de Mohamed Hamdan Dagalo, cunoscut sub numele de Hemedti, conform Reuters. Numărul răniților se ridică la ordinul sutelor, aici fiind incluși atât civili cât și luptători.
Luptele au izbucnit în urma tensiunilor în creștere privind o eventuală integrare a RSF în armată.
„Suntem speriați, nu am mai dormit de 24 de ore din cauza zgomotului și a casei care se cutremură. Suntem îngrijorați că vom rămâne fără apă și mâncare și fără medicamente pentru tatăl meu diabetic”, a declarat o tânără rezidentă din sudul capitalei, pentru Reuters.
„Sunt atât de multe informații false și toată lumea minte. Nu știm când se va termina, cum se va termina”, a adăugat ea.
Țările internaționale au cerut oprirea luptelor
Statele Unite, Uniunea Europeană, Uniunea Africană și principalele state arabe au cerut încetarea luptelor și reluarea discuțiilor în vederea restabilirii unui guvern civil, după ce grupurile sudaneze și junta militară aflată la putere nu au reușit să ajungă săptămâna trecută la un acord privind transferul de putere.
Acestea sunt cele mai recente lupte după ce cele două părți și-au unit forțele pentru a-l înlătura pe președintele Omar Hassan al-Bashir în 2019.
Însă, armata și RSF au fost în competiție pentru putere în timp ce facțiunile politice negociază formarea unui guvern de tranziție după o lovitură de stat militară din 2021.
Îți mai recomandăm Lovitură de stat în Sudan. Miniștrii țării au fost arestațiSecretarul de stat american Antony Blinken a declarat sâmbătă că s-a consultat cu miniștrii de externe ai Arabiei Saudite și Emiratelor Arabe Unite și că aceștia au fost de acord că este esențial ca părțile implicate din Sudan să pună capăt imediat ostilităților, fără condiții prealabile.
Forțele armate au declarat că nu vor negocia cu RSF decât dacă forța paramilitară se va dizolva. Armata le-a spus soldaților detașați la RSF să se prezinte la unitățile militare din apropiere, care ar putea diminua rândurile RSF dacă se supun.