CJUE anulează o decizie de înghețare a averii fostului președinte al Ucrainei. Ianukovici nu scapă de sancțiuni

RUSSIA -- Former Ukrainian President Viktor Yanukovych speaks during a news conference in Moscow, February 6, 2019

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a anulat, miercuri, o decizie a Uniunii Europene din 2019, care prelungea măsura înghețării averii fostului președinte al Ucrainei, Viktor Ianukovici și a fiului acestuia, Oleksandr, pe baza acuzațiilor de delapidare a bunurilor și fondurilor statului ucrainean.

Potrivit Curții, Consiliul European nu a reușit să demonstreze „respectarea drepturilor la apărare și la protecţie jurisdicţională efectivă a persoanelor în cadrul procedurilor penale în cauză”.

Purtătorul de cuvânt al diplomaţiei europene, Peter Stano, a declarat după anunțarea deciziei că fostul preşedinte ucrainean şi fiul său rămân supuşi sancţiunilor individuale impuse de Uniune pentru deturnare de fonduri. Menținerea sancțiunilor poate fi făcută în baza unor acte juridice adoptate în 2021 şi a unei expuneri de motive modificate, care nu fac parte din contestaţia vizată de CJUE.

Îți mai recomandăm Ucraina: la cinci ani de la victoria Maidanului, UE prelungește sancțiunile

Actualul regim ucrainean de sancţiuni pentru deturnare de fonduri va fi în vigoare până la 6 martie 2022 şi face obiectul unei reexaminări în fiecare an, a explicat Peter Stano.

Bruxelles-ul a impus măsurile împotriva fostului președinte al Ucrainei și apropiaților lui la scurt timp după prăbușirea guvernului ucrainean, în 2014, pe fondul protestelor populației. O parte a celor sancționați au contestat măsurile și nu e prima dată când înregistrează victorii.

Măsurile care îl vizează pe fostul președinte și pe fiul său au fost reînnoite în fiecare an, iar cele din 2014, 2016, 2017 și 2018 au fost deja anulate de justiția europeană. Decizia de miercuri o vizează pe cea din 2019.

Fostul preşedinte ucrainean şi fiul său sunt sancţionaţi printr-o interdicţie de viză şi îngheţarea averilor din 2014 pe baza unor proceduri penale declanşate de autorităţile ucrainene pentru deturnare de fonduri publice. Măsurile sunt menite să ajute la recuperarea pagubei de către statul ucrainean, dacă acuzaţiile sunt confirmate de tribunalele din Ucraina.

Îți mai recomandăm Devine dosarul EuroMaidan un 13-15 iunie al Ucrainei?