Coaliția de guvernare a decis miercuri să susțină propunerea Ministerului Justiției (MJ) pentru dezincriminarea abuzului în serviciu la pragul de 9.000 de lei. Anunțul vine după aprobarea în Comisia Juridică din Senat a pragului de 250.000 de lei.
„În această seară, am decis să susținem propunerea Ministerului Justiției privind pragul de 9000 de lei la infracțiunea de abuz în serviciu. L-am mandatat pe liderul grupului PNL de la Camera Deputaților, Gabriel Andronache, să depună acest amendament în numele Partidului Național Liberal, în vederea susținerii și adoptării lui”, a scris pe pagina sa de Facebook premierul Nicolae Ciucă, președinte al PNL
Aproape în același timp, și liderul PSD, Marcel Ciolacu a anunțat o decizie similară, asumată la nivelul coaliției și pe care a luat-o împreună cu partenerul său de guvernare.
Îți mai recomandăm Coaliția PSD-PNL-UDMR se dezice de tentativa de a adopta noua OUG 13. Liderii nu-și mai asumă pragul de 250.000 de lei la abuzul în serviciu„Am luat act de răspunsul Ministerului Justiției la solicitarea pe care am făcut-o și de propunerea privind instituirea unui prag de 9 mii de lei în ceea ce privește abuzul în serviciu. Coaliția de guvernare va susține propunerea venită din partea specialiștilor din Ministerul Justiției. Am discutat și cu premierul Ciucă și ne vom însuși amendamentele la această lege”, a scris Marcel Ciolacu.
Senatorii coaliției din Comisia Juridică au propus un prag de 250.000 de lei (echivalentul a 50.000 de euro), de la care un funcționar ar putea răspunde penal pentru infracțiunea de abuz în serviciu. Sub acest prag, funcționarii care încalcă „cu știință” legislația primară vor fi doar amendați.
Amenda va putea fi constatată de polițiști din Ministerul de Interne și va avea un termen de prescriere de 5 ani de la data comiterii faptei.
Aceleași reguli sunt propuse și pentru funcționarii acuzați de neglijență în serviciu, faptă care se pedepsește în prezent cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau amendă.
Propunerea a fost adoptată miercuri în plenul Senatului.
La scurt timp de la adoptarea amendamentului, Ministerul Justiției (MJ) a propus un prag de 9.000 de lei pentru dezincriminarea abuzului în serviciu pentru dezbaterile din Camera Deputaților.
MJ precizează că nu există nicio referință concretă în deciziile Curții Constituționale a României sau în avizele Comisiei de la Veneția cu privire la valoarea economică sau financiară a unui astfel de prag valoric pentru infracțiunea de abuz în serviciu.
Ministerul Justiției a venit cu aceste modificări la legea penală pentru a pune în acord mai multe decizii ale Curții Constituționale cu legislația în vigoare.