Europa Liberă a discutat cu prefecții județelor codașe - Suceava, Botoșani, Mehedinți înaintea ședinței cu Florin Cîțu pentru a vedea cum arată situația din teren.
Îți mai recomandăm De unde a făcut rost guvernul Orban de 200 de milioane de lei pentru presăPremierul s-a opus la începutul anului ca Guvernul să plătească promovarea în mass media pe modelul folosit de Cabinetul Orban în 2020. În ultimele zile, picajul în care se află vaccinarea l-a convins însă pe premier că este nevoie de o campanie de promovare și informare la nivel național prin intermediul mass media. Florin Cîțu a declarat la începutul ședinței cu prefecții că este nevoie de „schimbarea strategiei de vaccinare” care s-a blocat la sate. Pentru 31 mai – 1 iunie se pregătește un maraton național în care ținta principală o reprezintă vaccinarea tinerilor între 16 și 25 de ani.
Autoritățile locale și centrale au sperat că eliminarea programării pentru vaccinare la începutul lunii mai, apariția maratoanelor și a centrelor de tip drive-thru vor impulsiona oamenii să se vaccineze. Datele oficiale contrazic însă așteptările, iar România va rata ținta de 5 milioane de persoane vaccinate până la 1 iunie.
Procentual, în ultima lună județele au reușit să își crească rata de vaccinare cu doar 2-3%. Multe județe nu au atins nici măcar cota de 20%, iar printre județele codașe nu s-a înregistrat vreun salt spectaculos. Cu toate acestea, guvernul nu vrea să renunțe la promisiunea făcută de a elimina anumite restricții începând cu 1 iunie.
Prefect Suceava: „Ne raportăm la niște cifre care nu sunt reale"
Europa Liberă a stat de vorbă la începutul lunii mai cu prefecții din județele codașe pentru a prezenta situația din teren, ce anume nu funcționează. Dacă de la nivel central se cere o implicare mai mare, la nivel local există deja un grad de saturație.
Județul Suceava se afla pe ultimul loc ca procent din populație vaccinată la începutul lunii mai și a păstrat același loc și la finalul lunii.
„Am încercat și cu drive-thru, și cu caravane, și cu maraton, și cu implicarea primarilor, dar asta e realitatea. Ne raportăm la niște cifre care nu sunt reale, avem un județ foarte mare ca suprafață și număr de locuitori. Noi procentual stăm destul de prost, nu numeric, eu nu cred în cifrele la care ne raportăm ca număr de locuitori”, a declarat prefectul județului Suceavan, Iulian Cimpoeșu, pentru Europa Liberă.
Implicarea autorităților, susține prefectul, este totală. Tema legată de vaccinare a ajuns atât de presantă, încât este o prioritate pe agenda prefectului în „detrimentul altor probleme”. Cimpoeșu vorbește despre „eforturi fantastice”, dar rezultatele nu se văd, populația nu se vaccinează. Consideră că preoții și pastorii din zona Bucovinei au reprezentat o piedică pentru vaccinare.
Îți mai recomandăm Codașii vaccinării: Suceava, Botoșani, Giurgiu| Prefecții se plâng că preoții nu se implică, mediul rural nu se vaccinează„Într-un ținut al mănăstirilor este o chestie cu totul aparte. Ține și de aspectul religios al problemei. Cei care conduc biserica la nivel înalt sau celelalte culte degeaba dau mesaj pentru că omul ascultă ce îi spune preotul din comunitatea lui sau pastorul din comunitatea lui. Din informațiile primite sunt foarte mulți cei care spun că vaccinul aduce doat rău, pe mine nu m-ar interesa să-l promoveze, dar nici să-l discrediteze”, oferă prefectul o explicație. Problema a fost ridicată și la începutul lunii mai de prefect, dar situația a rămas neschimbată.
Concluzia cifrelor, dar și a prefectului e una singură: rezultatele sunt slabe în campania de vaccinare.
„Cum poți să îl faci pe un om care are și o anumită mentalitate și care este sănătos tun, să îl pui să se vaccineze? Sunt foarte multe PCR făcute la nivelul județului Suceava, dacă el iese cu anticorpi ok, el nu mai vede necesitatea vaccinării”, a subliniat Iulian Cimpoeșu pentru Europa Liberă.
Potrivit prefectului, cât timp „vaccinarea nu este obligatorie, situația e delicată”.
„Nu știu la cât vom ajunge ca procent de vaccinare, că nu suntem ca înainte de 89, vom face, vom drege, vom ajunge”, spune reprezentantul Guvernului în teritoriu.
Ultima soluție găsită de prefect este ca recenzorii agricoli să promoveze vaccinarea.
„S-a ajuns să se meargă la domiciliu, să nu mai vină lumea la centrul de vaccinare, sunt toate condițiile. Este vorba doar de mentalitate”, crede Iulian Cimpoeșu.
Dacă de la București se cere intensificarea vaccinării, prefectul speră să „mențină măcar ritmul actual”, iar pentru asta depune eforturi. El nu înțelege de ce oamenii din sistemul medical nu s-au vaccinat, dar nici cadrele didactice. „Lucrurile nu stau roz nici acolo. Vorbim despre medici, despre asistenți medicali, care ar trebui să fie un exemplu”, constată prefectul județului Suceava.
Județul Suceava a atins un prag de vaccinare de aproape 12 procente, după ce la începutul lunii se afla la 10%.
Prefect Botoșani: „Am mers din casă în casă cu medicii de familie”
Prefectul județului Botoșani, Dan Nechifor, a declarat, pentru Europa Liberă, că medicii de familie trebuie să convingă populația, pentru că vaccinarea nu o poate explica primarul sau prefectul.
„În comune am mers din casă în casă cu medicii de familie”, a subliniat oficialul.
Nici el nu crede în datele oficiale de la Institutul Național de Statistică privind numărul de locuitori, deoarece în ultimii zece ani mulți au plecat în Occident la muncă.
Îți mai recomandăm Cifrele sparg mitul procentelor | Topul județelor, municipiilor și regiunilor cu cei mai mulți vaccinați„Nu sunt mulțumit de ritmul de vaccinare, dar eu nu pot obliga oamenii să se vaccineze dacă nu doresc”, atrage atenția prefectul.
Într-o comună din județ, medicul de familie a bătut din poartă în poartă și a discutat cu locuitorii. Problema o constituie însă disponibilitatea medicilor de familie de a se implica, dar și costurile pe care statul ar trebui să le acopere pentru această operațiune. Vaccinarea în sate e un eșec până acum.
Și în județul Botoșani, mulți locuitori cred că s-au imunizat după ce au trecut prin boală.
Prefect Mehedinți: „În mediul rural sunt problemele cele mai mari”
Județul Mehedinți stă mai bine din punct de vedere procentual, aproape 15%, dar ca persoane vaccinate numărul este redus: cu puțin peste 36 de mii. La maratonul vaccinării de la Drobeta Turnu Severin au venit aproape 1.500 de persoane, iar pentru acest weekend e pregătit un maraton la Orșova.
„În mediul rural sunt problemele cele mai mari pentru a aduce vaccinul cât mai aproape de oameni. O echipă de la Direcția de Sănătate Publică se deplasează în fiecare zi, în fiecare comună unde există solicitări pentru a administra vaccinul. Am ajuns la faza la care se deplasează angajații instituției Prefectului, ai Consiliului Județean, ai primăriilor merg din poartă în poartă”, a afirmat prefectul pentru Europa Liberă.
O posibilă explicație oferită de Cristinel Pavel pentru numărul redus de persoane vaccinate o constituie rata mică de infectare în județul Mehedinți.
„Suntem implicați în procesul de conștientizare a populației. Facem tot ce putem ca să atingem aceste ținte, dar procesul e lent, creșterea e lentă. Unii nu vor, nu acceptă să se vaccineze, foarte mulți nu au informațiile necesare care să îi convingă să se vaccineze”, a susținut prefectul județului Mehedinți.
Guvernul schimbă strategia de vaccinare
Premierul Florin Cîțu și coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, le-au spus prefecților că trebuie să se implice mai mult în campania de vaccinare și convingere a populației.
„Trebuie să aducem vaccinul mai aproape de cetățeni. Avem rezultate bune dacă ne uităm la orașe, zonele urbane, dacă ne uităm la zona rurală, rezultatele nu sunt la fel de bune”, a spus premierul, luni, înaintea videoconferinței cu prefecții.
Printre măsurile discutate luni:
- Maraton național pe 31 mai – 1 iunie;
- Campanie de promovare și informare în mass media;
- Implicarea medicilor de familie în campania de vaccinare;
- Echipele mobile din zona urbană să meargă spre rural;
- Noi fluxuri de vaccinare cu Johnson&Johnson;
- Fluxuri de vaccinare în vamă pentru românii din Diaspora;
- Centre Drive-Thru în municipii;
Your browser doesn’t support HTML5