Linkuri accesibilitate

De unde a făcut rost guvernul Orban de 200 de milioane de lei pentru presă


Într-o perioadă în care încasările la buget au scăzut dramatic, guvernul Orban oferă 200 de milioane de lei presei în următoarele patru luni, în cadrul unei campanii de informare. Măsura se dorește a fi una de sprijin pentru acest domeniu, dar, de fapt, banii provin de la o altă instituție. Surse guvernamentale au confirmat pentru Europa Liberă că banii au fost transferați recent în fondul de rezervă al Executivului de la ANCOM și că din ei se vor face plățile către mass-media.

Guvernul a aprobat joi o Ordonanță de Urgență prin care va aloca 200 de milioane de lei pentru presă, măsură despre care Europa Liberă a scris în premieră în urmă cu o săptămână. Șeful Cancelariei, Ionel Dancă, a precizat în briefingul de presă după ședința de Guvern că va fi o amplă campanie de informare în ceea ce privește regulile care urmează să fie respectate după încetarea stării de urgență

„Această campanie de informare publică reprezintă în același timp un mecanism de sprijin pentru industria mass-media și jurnaliștii din România care în această perioadă au veniturile din publicitate afectate în mod semnificativ și în absența derulării unei astfel de campanii, practic, funcționarea lor ar fi puternic afectată, cu consecințe extrem de grave în ceea ce privește funcția lor de asigurare a unei informări corecte a cetățenilor”, a spus Dancă, care a precizat că măsura a venit după o consultare prealabilă cu asociațiile din domeniu.

Șeful Cancelariei și premierul Ludovic Orban nu au spus de unde provin acești bani pentru mass-media și cum a făcut rost Guvernul de ei în această perioadă cu încasări slabe la bugetul de stat.

Ciolacu a uitat de bugetul ANCOM, Guvernul a luat banii

Bugetul ANCOM, instituția condusă de Sorin Grindeanu, trebuia aprobat anul trecut în Parlament. În decembrie 2019, bugetul ANCOM ajunge în comisiile de specialitate din forul legislativ și generează un scandal din cauza nivelului de salarizare din instituție. USR acuză conducerea ANCOM că vrea ca toți angajații să câștige cel puțin 2000 de euro net. După ce proiectul de buget trece de comisii, conducerea Parlamentului nu a convocat nici o ședință de plen reunit pentru a da un vot asupra acestui buget.

Mai mult, Sorin Grindeanu se întâlnește de mai multe ori cu Marcel Ciolacu, președinte PSD, dar și președinte al Camerei Deputaților, pentru a discuta despre bugetul ANCOM. Instituția rămâne însă fără buget votat, iar surse din PSD susțin că relațiile între Marcel Ciolacu și Sorin Grindeanu s-au răcit în ultima perioadă.

Guvernul Orban decide pe 16 aprilie să aprobe prin Ordonanță de Urgență bugetul ANCOM, o premieră ținând cont de faptul că bugetul instituției trebuia votat în Parlament. Pe lângă aprobarea bugetului prin OUG, se transferă la bugetul de stat aproape 700 de milioane de lei din rezervele ANCOM. Conform datelor oficiale, Autoritatea se afla pe excedent și avea în conturile sale peste 1 miliard de lei.

În urmă cu trei zile, pe 28 aprilie, în agenda oficială a premierului Ludovic Orban apare o întâlnire de la ora 9 dimineața cu Sorin Grindeanu, președintele ANCOM. Ea precede întâlnirea de la ora 11 cu reprezentanții structurilor asociative naționale și locale din media.

Surse guvernamentale au declarat pentru Europa Liberă că premierul l-a informat în acea întâlnire pe Sorin Grindeanu că va lua 200 de milioane din cele 700 de milioane primite de la ANCOM pentru campania menită să ajute mass media.

Cum se vor împărți banii de la Guvern

Campania Executivului va dura patru luni și se va desfășura printr-o aplicație informatică dezvoltată de Autoritatea pentru Digitalizarea României și gestionată de Secretariatului General al Guvernului. Banii pentru televiziuni vor fi împărțiți în funcție de rating, pentru online în funcție de numărul de afișări și vizitatori unicii, iar pentru presa scrisă în funcție de tiraj. Cele 200 de milioane de lei se vor împărți astfel:

  • 55% pentru televiziuni (47% naționale și 8% locale), 23% pentru publicațiile online, 12% pentru posturile de radio (8% național și 4% local), 5% pentru presa scrisă (ziare, reviste, periodice), 4% pentru outdoor, 1% pentru creația materialelor campaniei

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG