La cinci ani de la tragedia de la „Colectiv” putem spune că timpul a trecut fără rost. Incinta unde s-a petrecut nenorocirea care a luat viețile a 65 de tineri nu are nici astăzi autorizație de securitate la incendiu. ISU i-a dat o amendă în 2016. Firmele care au închiriat spațiile din strada Tăbăcari, sector 4 și își desfășoară nestingherite activitățile. Plătesc în continuare chirie proprietarului deranjat de lumânările depuse an de an în memoria celor morți la poarta fostei fabrici.
Proprietarul clădirilor a primit o singură amendă pentru lipsa autorizației în cinci ani. Nu o deține nici acum. Până anul trecut, un afiș mare anunța acest lucru la poartă: „Imobil fără autorizație de securitate la incendiu”, erau avertizați cei care ar fi dorit să închirieze un spațiu. Anul acesta afișul a fost îndepărtat. Nu pentru că autorizația ar fi obținută între timp, ci pentru că pe nimeni nu mai interesează în ce condiții își desfășoară activitatea chiriașii locului.
Păzită de portari tip „cerberi” fosta fabrică Pionierul este astăzi mai sigură decât o unitate militară. Nimeni nu trece de bariera și poarta grea de fier fără să fie interogat de santinelele de la poartă. Dacă reușești totuși să te strecori, alți vigilenți stau zi și noapte cu ochii pe fostul club Colectiv, pentru a nu fi fotografiat sau filmat- imaginea afacerii nu trebuie să aibă de suferit.
Îți mai recomandăm Partea nevăzută și nevindecată a Dosarului Colectiv.Nu vom renunța!Amenzi inexistente
Cea mai mare parte spațiului în formă de U este delimitat de clădiri vechi în care mai funcționează cîteva firme. Un atelier de dezmembrări autovehicule, o firmă de închiriat schele de construcții, o sală de dans, una de karate, depozite și birouri obscure fără firme la vedere. Toate plătesc chirie către Pionierul SA, proprietara cladirilor și a terenului extrem de valoros situat în centrul Capitalei. Pe dreapta, între doi pereți de clădiri este locul fostului club Colectiv. Containerul portocaliu de acum cinci ani a fost vopsit în negru. În spate, încă se mai observă gurile de aerisire ale clubului, înnegrite de fumul și focul care, în urmă cu 5 ani, au luat 65 de vieți și au nenorocit alte câteva sute.
Am întrebat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) care au fost măsurile luate în ultimii 5 ani pentru ca fosta fabrică să intre în legalitate. ISU ne-a asigurat că în acest timp au efectuat „verificări/controale în domeniul situațiilor de urgență, la operatorii economici care-și desfășoară activitatea în incinta fostei fabrici Pionierul SA, respectiv proprietarul acesteia, la finalul cărora au fost luate măsurile necesare, prin aplicarea sancțiunilor contravenționale, în limitele competențelor legale”, se arată în răspunsul redactat în limbaj de lemn de reprezentanții ISU.
Îți mai recomandăm VIDEO La patru ani de la Colectiv, ziarul Libertatea publică un film făcut de ISU, care nu ar fi fost predat procurorilorAșadar, aceștia susțin că și-au făcut treaba și au verificat firma. Sursele noastre spun însă că în 5 ani, proprietarul Pionierul SA a fost sancționat o singură dată, în anul 2016, pentru că nu avea autorizație de securitate la incendiu. Au mai fost câteva controale la firmele care au închiriat spații mai mari în incintă și ele fără autorizații în caz de incendii.
Am întrebat și primăria Sectorului 4 ce măsuri a luat împotriva firmelor chiariașe care au adus modificări interioare spațiilor fără autorizație de construire de la primărie. Potrivit obiceiului, nu am primit niciun răspuns de la instituția condusă de primarul Daniel Băluță.
De altfel, clădirile și terenul în suprafață de 15.000 metri pătrați din strada Tăbăcari nr. 7 nu apar pe lista oficială a imobilelor care au autorizație de securitate la incendiu emise în perioada 2006- 2020.
Îți mai recomandăm Motivarea în dosarul Colectiv: Lăcomie, cinism, lipsă de respect față de suferințele victimelorImediat după accident, Pionierul SA a intrat în insolvență, la cererea proprietarului de atunci, Gideon Zelivansky. În 2015, administratorul judiciar spunea în fața instanței că este deranjat de numărul mare de oameni care depun lumânări în fața clădirii și acest lucru îi perturbează activitatea: „societatea debitoare a suferit o perturbare a activității curente, din cauza incendiului din Clubul Colectiv din data de 30.10.2015. Clubul Colectiv avea un spațiu închiriat în incinta debitoarei, provocând o puternică perturbare a activității noastre, din cauza lipsei de folosință a spațiilor. Societatea are contracte de închiriere cu aproximativ 49 de societăți care desfășoară activitate pe platforma Pionierul și care nu au mai putut să își desfășoare activitatea după incendiul din Clubul Colectiv. În prezent, majoritatea chiriașilor au solicitat reduceri la plata chiriei, deoarece nu pot folosi spațiile închiriate. Intrarea în incintă este blocată de ancheta parchetului și de numărul mare de persoane care depun lumânări la intrarea în incintă”, se arată în buletinul de insolvență al firmei.
Îți mai recomandăm COLECTIV. Spitalele care au tratat victime, Ambulanța au cerut despăgubiri de 8,1 milioane euro. Judecătorii au fost de acord
Niciun leu recuperat
În acest moment, firma are o cifră de afaceri de 1,2 milioane de lei, 7 angajați și un profit net de 236.000 de lei. Acționar majoritar cu 91,5% este ZG Proiect Solid Developer, o societate inactivă fiscal și fără activitate, care la rândul ei este deținută de Teamset Consultants un off-shore din Cipru. În urma unei anchete a DNA, procurorii au stabilit că în spatele acestei societăți se află Gideo Zelivansky pe care l-au și trimis în judecată alături de firmele sale.
În noiembrie 2015, Zelivansky era condamant definitiv la o pedeapsă de 6 ani închisoare pentru înșelăciune. A fugit din țară înainte de sentință și acum este dat în urmărire prin Interpol. Tot atunci, instanța a dispus ca acesta să plătească statului român 2,5 milioane de lei impozit pe profit.
La 5 ani de la sentință am cerut ANAF să ne comunice câți bani au recuperat. „Având în vedere că pentru unul dintre debitori a fost solicitată cooperarea judiciară internațională în vederea începerii procedurii de executare silită, precum și faptul că un alt debitor se află sub incidența legii privind procedura insolvenței, precizăm că până în prezent, în acest dosar, nu a fost recuperată nicio sumă”, se arată în răspunsul ANAF transmis la solicitarea Europa Liberă.
Dosar penal fără responsabili politici
Pe latură penală privind vinovații tragediei de la Colectiv, procesul continuă la Curtea de Apel București. Cristian Popescu Piedone, fostul primar al Sectorului 4 care a acceptat ca în incinta Pionierul să funcționeze un club fără autorizație la incendiu a fost condamnat în faza de fond la 8 ani și jumătate de închisoare, iar patroniii clubului au primit câte 11 ani și 8 luni de închisoare. De asemenea, George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI, au fost condamnaţi la câte 9 ani şi 2 luni de închisoare. Tot atunci, magistrații au dispus ca victimele incendiului de la Colectiv să primească daune morale în valoare de peste 42 de milioane de euro.
Îți mai recomandăm Marile semne de întrebare după publicarea filmului intervenției pompierilor de la ColectivResponsabilii politici pentru tragedia de la Colectiv nu au fost trimiși în judecată nici la 5 ani de la producerea tragediei. Parchetul General a deschis un al doilea dosar penal in rem pentru ucidere din culpă în formă agravată, abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu, privind intervenţia autorităţilor şi acordarea primelor îngrijiri medicale la locul incendiului, respectiv privind asistenţa medicală acordată acestor victime, împrejurările legate de posibile infecţii nosocomiale şi de acţiunile ori inacţiunile funcţionarilor publici în legătură cu transferul persoanelor vătămate la unităţi de spital din străinătate. În octombrie 2019, fostul ministru al Sănătății Nicolae Bănicioiu nu s-a prezentat la audieri.
Tot atunci, unul dintre avocații a 16 victime din club a cerut să fie pus sub acuzare și secretarul de stat Raed Arafat, directorul Departamentului pentru Situații de Urgență, care a coordonat operațiunea de salvare de la Colectiv.
Un al treilea dosar a fost deschis după ce, anul trecut, ziarul Libertatea a publicat noi imagini de la data tragediei, imagini filmate de angajați ISU. Ancheta este în desfășurare la Parchetul Militar dar până în acest moment nu există vreun inculpat.