Reprezentanta Uniunii Europene pentru Afaceri Interne spune la one2one că este „foarte optimistă” și „destul de convinsă” că Austria nu se va mai opune ca România și Bulgaria să între în spațiul de liberă circulație și cu frontierele terestre.
Din 2025, însă, crede oficiala.
Declarația vine înainte de o nouă rundă de negocieri pe această temă, care va avea loc la Budapesta, vineri, 22 noiembrie.
Pe 31 martie 2024, România și Bulgaria au intrat în Spațiul Schengen, însă doar în privința frontierelor aeriene și maritime.
Miza este acum ca nici șoferii de mașini mici și de camioane de marfă să nu mai fie obligați să oprească la granițele către țări din Schengen.
Pe de altă parte, comisara Ylva Johansson este îngrijorată că, în continuare, chiar și după restricțiile impuse după invazia Rusiei din Ucraina, sute de mii de ruși primesc anual vize de intrare în Uniunea Europeană.
Ministra de Interne a Uniunii Europene vorbește la Europa Liberă și despre creșterea nivelului criminalității din Uniune. Din acest motiv, ar fi nevoie de înăsprirea legilor anticorupție în toate statele membre, crede Ylva Johansson.
Cele mai importante declarații
- Despre aderarea României la Schengen: „Sunt foarte optimistă, trebuie s-o spun. Sunt destul de convinsă că acest lucru se va întâmpla încă din acest an.”
- Despre neadoptarea de către Parlamentul European a unei legislații anticorupție mai dure: „Corupția este o amenințare uriașă la adresa societăților noastre și a democrației noastre. Iată de ce trebuie să ne intensificăm lupta împotriva corupției. Iar acest lucru include și o legislație mai dură.”
- Despre miile de dosare penale închise de Justiția din România ca urmare a intervenirii termenului de prescripție: „Este o problemă destul de frecventă, aș putea spune. Acesta este motivul pentru care am propus să extindem cu adevărat termenul de prescripție pentru aceste infracțiuni, deoarece aceste anchete privind corupția sunt, de obicei, foarte complicate.”
- Despre efortul Uniunii Europene de ajutorare a Ucrainei: „Dacă îl lăsăm pe Putin să câștige, el va ataca și alte țări. Așa că este vital pentru noi să continuăm să sprijinim ucrainenii, dar și pe noi. Este vorba despre securitatea și siguranța noastră și trebuie să fim alături de Ucraina atâta timp cât este nevoie și nu trebuie să-l lăsăm pe Putin să câștige.”
- Despre sutele de mii de ruși care primesc anual vize de intrare în Uniunea Europeană: „Nu avem detalii cu privire la ceea ce face fiecare, dar putem vedea că vizele pentru cetățenii ruși au scăzut cu 90% după ce am introdus aceste noi orientări și am pus capăt regimului de facilitare a vizelor cu Rusia […] În continuare, avem aproape o jumătate de milion de vize rusești eliberate în fiecare an […] Acest lucru mă îngrijorează.”
Intrarea în Schengenul terestru, cel mult o lună până la decizia finală
De peste doi ani, Austria se opune accesului complet al României în Schengen, dar comisara Ylva Johansson spune la one2one că este optimistă că Viena ar putea fi de acord în următoarele săptămâni.
Johansson afirmă că nu există argumentele pentru blocarea în continuare a accesului total al României în Schengen.
„Nu văd niciun obstacol, trebuie s-o spun. Totul este îndeplinit. Totul este pregătit. România și Bulgaria sunt pregătite. Spațiul Schengen este pregătit.”
„Este timpul să ridicăm acum controalele la frontierele interne. Sper ca acest lucru să se întâmple înainte de a termina acest mandat, adică în câteva săptămâni”, explică ministra de Interne a UE.
Îți mai recomandăm Ministerele de Externe și de Interne pregătesc reuniunea unde s-ar putea decide intrarea României în Schengen terestruJohansson susține că România și Bulgaria sunt chiar mai pregătite decât alte țări membre să facă față Spațiului Schengen.
„Voi sunteți mai performanți decât mulți dintre membrii actuali sau anteriori ai Schengen. Acum, așteptăm ultima decizie pentru a ridica și controalele la frontierele terestre”, completează oficialul de la Bruxelles.
Vineri, pe 22 noiembrie, comisara Johansson se va întâlni cu miniștrii de Interne din România, Bulgaria, Austria și Ungaria pentru a negocia accesul deplin la Schengen al celor două țări.
În decembrie 2022, Austria s-a opus, în Consiliul de Justiție și Afaceri Interne (JAI) de la Bruxelles, aderării complete a României la spațiul de liberă circulație.
În calitate de comisară europeană pentru Afaceri Interne a Uniunii Europene, Ylva Johansson gestionează, printre altele, procesul de aderare a României și Bulgariei la Spațiul Schengen.
Este spațiul din Europa format din 29 de țări, între care nu există controale la granițele interne.
Ministra de Interne a UE: „Dacă îl lăsăm pe Putin să câștige, el va ataca și alte țări”
La one2one, comisara pentru Afaceri Interne a Uniunii atrage atenția că președintele Rusiei, Vladimir Putin, va ataca și alte țări dacă va cuceri Ucraina.
De aceea, spune Ylva Johansson, liderul de la Kremlin nu trebuie să lăsat să câștige.
Iar Uniunea Europeană are capacitatea de a ajuta în continuare țara invadată de Rusia, crede ministra europeană.
Îți mai recomandăm Șeful Armatei cere de urgență o lege pentru pregătirea populației: Rusia nu se va opri la Ucraina, dacă va câștigaPe de altă parte, Johansson atrage atenția că, deși accesul cetățenilor ruși în statele membre ale Uniunii a fost restricționat după 2022 – după invazia Rusiei din Ucraina – jumătate de milion de ruși primesc în continuare, în fiecare an vize de intrare în UE.
Comisara mărturisește că acest lucru o îngrijorează.
Îți mai recomandăm Autoritățile de la București nu știu câți ruși au devenit români în ultimii aniÎntrebată dacă are date despre ce fac cetățenii ruși în Uniune, Ylva Johansson a răspuns că nu știe.
Ea a completat: „Chiar dacă aproape o jumătate de milion de vize rusești eliberate în fiecare an este doar 10% față de situația de dinainte [2022], acest lucru mă îngrijorează. De aceea, am inițiat acum o revizuire pentru a vedea dacă e nevoie de o schimbare a liniilor directoare, pentru a ne asigura că statele membre efectuează într-adevăr aceste verificări de securitate atât de amănunțit cât este necesar.”
În septembrie 2022, comisara pentru Afaceri Interne a cerut statelor membre să verifice situația cetățenilor ruși care cer vize.
„Statele membre trebuie să facă o evaluare a securității foarte amănunțită și, dacă o persoană ar putea reprezenta o amenințare la adresa securității sau o amenințare la adresa relațiilor internaționale pentru unele dintre statele membre, acestei persoane nu ar trebui să i se elibereze viză”.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.