Comisarul european pentru Afaceri Interne: România este pregătită să intre în Schengen

Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, spune că România este pregătită să devină membru cu drepturi depline al spațiului Schengen.

Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, consideră că România este pregătită să devină membru deplin al spațiului Schengen și speră ca acest lucru să se întâmple în curând.

„Sper să se întâmple curând. Comisia, după cum ştiţi, de 10 ani, a făcut aprecierea că România este pregătită pentru Schengen şi împărtăşim aceeaşi părere şi încercăm să împingem Consiliul spre pasul următor pentru că este timpul ca România să fie un membru Schengen deplin", a declarat Ylva Johansson, într-o conferinţă de presă susținută la Vama Siret împreună cu ministrul român de Interne, Lucian Bode, potrivit News.ro.

Bode a însoțit-o pe Johannson în vizita la punctul de trecere a frontierei de la Vama Siret, unde comisarul european a vizitat și tabăra mobilă de refugiaţi amenajată pe stadionul din localitate, scrie Agerpres. Ministrul româna spus că România este „ferm angajată în efortul comun de a proteja pacea şi securitatea în regiune şi de a acorda sprijin umanitar naţiunii ucrainene”.

Îți mai recomandăm Interviu | Victor Negrescu: Parlamentarii eurosceptici sunt populiști. Extremiștii, un pericol

La Bucureşti, oficialul european urmează să se întâlnească cu preşedintele Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă.

În urmă cu o lună, Dacian Cioloș spunea că „ar exista premise serioase pentru ca România să intre în Schengen alături de Croația.

„Dacă nu se va întâmpla anul acesta, pierdem trenul pentru următorii doi-trei ani”, a mai afirmat Cioloş.

România nu face parte din Schengen, spațiul de liberă circulație al UE, deși este membră a Uniunii de 14 ani.

Îți mai recomandăm CE cere statelor membre să accepte aderarea României la Schengen

Noua strategie cu privire la spațiul Schengen, prezentată în iunie trecut de Comisia Europeană, propune statelor membre să accepte aderarea la spațiul de liberă circulație a țărilor membre ale Uniunii care nu fac încă parte din Schengen: România, Bulgaria, Croația, Cipru și Irlanda.

Noua strategia propune: asigurarea unui management eficient al graniței externe a UE, întărirea securității interne și îmbunătățirea mecanismelor de evaluare și monitorizare.

Spațiul Schengen include 26 de țări. Patru dintre ele nu sunt membre ale Uniunii Europene: Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein.

În schimb, cinci state membre UE nu au fost, încă, incluse în zona de liberă circulație.