Comisia Europeană a aprobat alocarea a 47 de milioane de euro pentru o nouă fabrică de pulberi militare în România

România nu are în acest moment capacitatea completă să producă muniție de calibru NATO de 155 de milimetri.

Comisia Europeană a aprobat vineri finanțarea, cu 513 de milioane de euro, a 31 de noi investiții în dezvoltarea capacităților de producție de muniție. Unul dintre proiecte va permite construirea de pulberi pentru muniție în România.

Comisia Europeană a anunțat că toate cele 31 de noi investiții vor permite industriei europene de Apărare să își sporească capacitatea de producție de muniții la 2 milioane de proiectile pe an, până la sfârșitul anului 2025.

Comisia anunță că cele 31 de contracte de finanțare ar putea fi semnate în mai.

Proiectul din România - pentru care Comisia Europeană a aprobat alocarea a 47 de milioane de euro - a fost depus de compania germană Rheinmetall și de ROMARM, o companie Ministerului Economiei.

Ministrul Economiei, Radu Oprea, în subordinea căruia se află compania ROMARM (care reunește cele 16 fabrici de muniție și armament de stat), a declarat în interviul de la one2one, publicat joi (14 martie), că reprezentanții companiei Rheinmetall au venit deja în România.

„Am avut inspecții în teren, există un concept, pentru că astfel a fost depus proiectul, știm ce avem de făcut. Însă vom avea din nou, în aprilie, vizite în teren la nivel tehnic, pentru a putea să definim mai bine proiectul și de aici, să mergem cu toți pașii necesari”, a explicat ministrul Economiei.

Îți mai recomandăm Ministrul Economiei, întrebat de ce fabricile românești nu produc muniție NATO de calibru 155: Să ne dea Armata specificațiile, mai întâi!

În acest context, Radu Oprea a adăugat că Ministerul Economiei lucrează la un proiect de lege care să permită scurtarea termenilor pentru avizare în cazul investițiilor ce țin de apărare.

„Legea trebuie să stabilească niște limite clare a perioadei de avizare pentru construcția proiectului respectiv, pentru că dacă am intra în normele de astăzi, europene, românești, durata ar fi foarte lungă și nu ne putem permite un astfel de timp”, a adăugat ministrul Economiei.

Deocamdată, nu este clar unde se va construi noua fabrică de pulberi militare, dar nu este exclus că obiectivul să fie dezvoltat tot la Făgăraș.

În localitatea din județul Brașov există încă o fabrică de pulberi, dar ea produce pulberi pentru industria civilă.

În acest moment, România importă din Serbia pulberi pentru muniție.

Îți mai recomandăm Comisia Europeană vrea o regulă nouă: jumătate din banii pentru achizițiile militare ale țărilor UE să fie cheltuiți în blocul comunitar

Potrivit Comisiei Europene, cele 31 de proiecte vor fi dezvoltate cu bani europeni și din Norvegia și vizează certificarea explozivilor, a pulberilor, a carcaselor pentru muniții, a rachetelor și a testării și recondiționării.

Finanțarea de 513 de milioane de euro a celor 31 de proiecte militare va mobiliza investiții suplimentare din partea industriei prin cofinanțare, ceea ce va duce la investiții totale de aproximativ 1,4 miliarde de euro, în lanțul de aprovizionare, explică guvernul Uniunii Europene.

Programul, denumit ASAP, va sprijini proiecte de creștere a capacității anuale de producție cu peste 10.000 de tone de pulbere pentru muniții și cu peste 4.300 de tone de explozivi, mai precizează Comisia Europeană.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.