Comisia Europeană dă un ultimatum de 24 de ore TikTok privind influențarea alegerilor din România

BRITAIN-CHINA/TIKTOK

Vicepreședinta Comisiei Europene pentru suveranitatea tech, securitate și democrație, Henna Maria Virkkunen, a cerut reprezentanților TikTok să ofere informații în decurs de 24 de ore cu privire la operațiunea de influențare a alegerilor prezidențiale din România.

Actualizare - Alegerile prezidențiale au fost anulate, au decis judecătorii Curții Constituționale vineri, cu două zile înainte de turul al doilea și în timp ce votul din diaspora începuse deja de 14 ore. Decizia este definitivă și nu poate fi contestată.

„Într-adevăr, vicepreședinta Virkkunen tocmai a publicat un tweet și suntem îngrijorați despre indiciile privind operațiunile coordonate de influențare din străinătate care au țintit alegerile din România, mai ales pe TikTok”, a declarat vineri Thomas Regnier, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, după ce a fost întrebat despre acest subiect la conferința sa de presă.

„Acesta este motivul pentru care, începând de ieri, Comisia a luat o măsură suplimentară în virtutea DSA (n.r. regulamentul UE privind serviciile digitale).

Comisia a trimis TikTok încă o cerere pentru informații, solicitând de data aceasta platformei să ofere comentarii cu privire la problemele semnalate în documentele care au fost declasificate de autoritățile române, precum și informații împărtășite și măsuri luate de TikTok ca urmare a acestor probleme”, a explicat oficialul UE.

„TikTok are obligația de a furniza Comisiei toate aceste informații în decurs de 24 de ore”, a mai spus Regnier.

El a explicat că termenul scurt de timp se datorează „tocmai faptului că TikTok trebuie să își sporească resursele pentru combaterea manipulării informațiilor înaintea alegerilor și în săptămânile premergătoare lor”.

Comisia Europeană a cerut joi TikTok „să înghețe și să păstreze” datele și probele legate de alegerile din România ca urmare a informațiilor primite de Comisie în contextul alegerilor din România, inclusiv a informațiilor care indică interferențe străine din partea Rusiei.

Executivul comunitar a emis un „ordin de reținere de informații” către TikTok, în temeiul Digital Services Act (Legea europeană privind activitățile online), ca urmare a suspiciunilor legate de promovarea politică pe TikTok în alegerile din România.

„Acest ordin este un pas esențial pentru a ajuta anchetatorii să stabilească faptele și se adaugă cererilor noastre oficiale care caută informații în urma declasificării documentelor secrete de ieri”, a anunțat joi Henna Virkkunen.

Pe 4 decembrie, Consiliul Suprem de Apărare a Țării din România a desecretizat documente clasificate ale serviciilor secrete românești privind campania electorală pentru președinție a candidatului filorus Călin Georgescu.

Astfel, transmite Comisia, TikTok trebuie să păstreze documente și informații interne cu privire la proiectarea și funcționarea sistemelor sale de recomandare a conținutului, precum și modul în care abordează riscul de manipulare intenționată prin folosirea abuzivă a serviciului.

Comisia a cerut rețelei sociale să păstreze și documentele și informațiile cu privire la orice încălcare sistematică a termenilor și condițiilor TikTok care interzic utilizarea funcțiilor de monetizare pentru promovarea conținutului politic.

Ordinul de păstrare se referă și la alte alegeri care vor avea loc la nivel național în Uniunea Europeană între 24 noiembrie 2024 și 31 martie 2025.

Comunicatul Comisiei Europene mai arată că organisme de supraveghere digitală precum Hub-ul Româno-Bulgar (BROD) al Observatorului European al Media Digitale au identificat în cazul alegerilor din România mai multe tactici de dezinformare și acțiuni ilegale precum încălcarea legii electorale, conținut politic nemarcat (inclusiv prin intermediul influencerilor) și suspiciunea de comportament neautentic coordonat.

Comisia a declanșat și Sistemul de Răspuns Rapid (SRR) pentru alegerile din România.

Acest sistem de cooperare oferă o cooperare rapidă și eficientă în perioadele electorale, prin schimbul de informații între organizațiile societății civile, verificatorii informațiilor și platformele online cu privire la conținutul de pe rețelele sociale care reprezintă amenințări la adresa integrității procesului electoral.

„În propriul nostru test al algoritmului platformei săptămâna aceasta, folosind un cont echilibrat politic, am descoperit că pagina TikTok For You ne arăta de peste cinci ori mai mult conținut care îl promova pe Georgescu decât adversarul său”, a avertizat vineri Ava Lee, de la Global Witness.

Este bine să vedem că instanțele românești se ridică împotriva eforturilor de a-i submina democrația. Acum trebuie să vedem că TikTok și toate companiile de social media pun oamenii mai presus de profit și să ne asigurăm că nu subminează (accidental sau nu) integritatea alegerilor. Dacă nu o fac, vor trebui să răspundă în fața Comisiei Europene pentru potențiale încălcări ale Actului european privind serviciile digitale", a spus Lee.

Îți mai recomandăm Comisia Europeană a cerut TikTok „să înghețe și să păstreze” informațiile legate de alegerile din România
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI