Potrivit unui comunicat, Comisia Europeană a emis un „ordin de reținere de informații” către TikTok, în temeiul Digital Services Act (Legea europeană privind activitățile online), ca urmare a suspiciunilor legate de promovarea politică pe TikTok în alegerile din România.
„Acest ordin este un pas esențial pentru a ajuta anchetatorii să stabilească faptele și se adaugă cererilor noastre oficiale care caută informații în urma declasificării documentelor secrete de ieri”, a anunțat joi Henna Virkkunen, vicepreședintă executivă pentru suveranitate tehnologică, securitate și democrație a Comisiei Europene. Reamintim, pe 4 decembrie, Consiliul Suprem de Apărare a Țării din România a desecretizat documente clasificate ale serviciilor secrete românești privind campania electorală pentru președinție a candidatului filorus Călin Georgescu.
Astfel, transmite Comisia, TikTok trebuie să păstreze documente și informații interne cu privire la proiectarea și funcționarea sistemelor sale de recomandare a conținutului, precum și modul în care abordează riscul de manipulare intenționată prin folosirea abuzivă a serviciului.
Comisia a cerut rețelei sociale să păstreze și documentele și informațiile cu privire la orice încălcare sistematică a termenilor și condițiilor TikTok care interzic utilizarea funcțiilor de monetizare pentru promovarea conținutului politic.
Ordinul de păstrare se referă și la alte alegeri care vor avea loc la nivel național în Uniunea Europeană între 24 noiembrie 2024 și 31 martie 2025.
Henna Virkkunen mai transmite că Comisia Europeană „a intensificat contactele cu autoritățile de reglementare în domeniul digital și cibernetic din întreaga Europă, având în vedere dovezile emergente ale unei activități neautentice sistematice”.
Comunicatul Comisiei Europene mai arată că organisme de supraveghere digitală precum Hub-ul Româno-Bulgar (BROD) al Observatorului European al Media Digitale au identificat în cazul alegerilor din România mai multe tactici de dezinformare și acțiuni ilegale precum încălcarea legii electorale, conținut politic nemarcat (inclusiv prin intermediul influencerilor) și suspiciunea de comportament neautentic coordonat.
Comisia a declanșat și Sistemul de Răspuns Rapid (SRR) pentru alegerile din România.
Acest sistem de cooperare oferă o cooperare rapidă și eficientă în perioadele electorale, prin schimbul de informații între organizațiile societății civile, verificatorii informațiilor și platformele online cu privire la conținutul de pe rețelele sociale care reprezintă amenințări la adresa integrității procesului electoral.
Comisia Europeană mai anunță că vineri, 6 decembrie, a fost convocată o reuniune a Consiliului european pentru coordonatorii serviciilor digitale, unde se va discuta chestiunea alegerilor din România și dovezile că conturile din alte state membre au vizat diaspora românească.
În plus, Comisia va prezenta dovezile puse la dispoziție în cadrul grupului operativ informal pentru crize cibernetice, care include Comisia Europeană, SEAE (Serviciul diplomatic al Uniunii Europene) și ENISA (Agenția UE pentru Securitate Cibernetică). Grupul operativ este în strânsă legătură cu autoritățile române de securitate cibernetică.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.