G4: CE a recomandat României să renunțe la perioada de grație pentru magistrați. Ce spune ministrul Justiției pentru Europa Liberă

Conflict în Guvern privind amendamentul prin care se acordă o perioadă de grație de 5 ani magistraților aflați în prag de pensionare.

Comisia Europeană le-ar fi recomandat autorităților de la București ca amendamentul referitor la perioada de grație de cinci ani acordată magistraților care îndeplinesc anul acesta condiția de vechime pentru pensionare să nu fie inclus în legea pensiilor speciale, scrie G4 Media, care citează surse guvernamenale.

Potrivit acelorași surse citate de G4, liberalii Alina Gorghiu și Cătălin Predoiu, adică actualul și fostul ministru al Justiției ar fi ignorat recomandarea și ar fi susținut amendamentul pe motiv că sistemul de justiție ar fi bulversat de un nou val de pensionări ale celor care împlinesc 25 de ani vechime.

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, contrazice informațiile, într-o declarație pentru Europa Liberă, și arată cu degetul spre Marius Budăi, ministrul Muncii.

„Negocierile cu Bruxelles au fost si vor rămâne în sarcina Ministerului Muncii, ca titular al reformei pensiilor. Așa cum sarcina MJ a fost să negocieze Legile Justiției ca titular de MCV. Precizez că amendamentul referitor la tranziție a fost introdus la comisie de ambele grupuri parlamentare.

Cu privire la negocierile cu CE singurul care vă poate informa este domnul ministru Budai, singurul care face corespondența pe subiect cu Comisia Europeană.”

G4 scrie că ministrul Muncii, Marius Budăi, s-ar fi opus introducerii acestui amendament, pe motiv că n-a fost convenit la Bruxelles.

Dincolo de conflictul dintre PNL și PSD legat de cui îi aparține inițiativa acestui amendament care îi scutește pe magistrați de tăierea pensiilor speciale timp de cinci ani, informațiile arată că modificarea ar fi fost impusă politic, la presiunea magistraților.

Potrivit unor evaluări, impactul acestei prevederi este minor, dat fiind că numărul magistraților care îndeplinesc în acest an condiția de vechime de 25 de ani este relativ mic în raport cu numărul total al magistraților, care nu vor beneficia de această perioadă de grație.

Îți mai recomandăm Instanța Supremă atacă la Curtea Constituțională legea pensiilor speciale și cea care interzice cumulul salariu-pensie la stat