Noua strategie cu privire la spațiul Schengen, prezentată, miercuri, de Comisia Europeană, propune statelor membre să accepte aderarea la spațiul de liberă circulație a țărilor membre ale Uniunii care nu fac încă parte din Schengen: România, Bulgaria, Croația, Cipru și Irlanda.
Scopul noii strategii este:
- Asigurarea unui management eficient al graniței externe a UE (inclusiv prin integrarea sistemelor informatice de control al securității și fluxului de migranți);
- Întărirea securității interne prin o mai bună cooperare între statele membre, pentru prevenirea și combaterea amenințărilor;
- Îmbunătățirea mecanismelor de evaluare și monitorizare;
- Lărgirea spațiului Schengen prin aderarea tuturor statelor membre ale UE;
Spațiul Schengen include 26 de țări, inclusiv patru care nu sunt membre EU: Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein, în timp ce cinci state membre nu au fost încă incluse în zona de liberă circulație.
Îți mai recomandăm Cum se va circula vara aceasta în țările Uniunii EuropeneAderarea la spațiul Schengen este una dintre prioritățile României încă de la aderarea, în 2007, la Uniunea Europeană. De-a lungul anilor, deși România a îndeplinit criteriile tehnice de aderare, nu a obținut unanimitatea necesară în Consiliul European. Olanda a fost printre țările care s-a opus constant, invocând corupția din România: chiar dacă ușa este sigură, nu putem garanta că România nu o va deschide de bunăvoie, spuneau liderii olandezi în discuțiile de la Bruxelles.
Îți mai recomandăm Ce a discutat Florin Cîţu cu oficialii Comisiei Europene VIDEO