Decizia vine pe fondul încercării statelor participante de a opri schimbările climatice înainte ca Pământul să ajungă la limita de criză: o temperatură planetară cu 1,5 grade Celsius mai ridicată decât înaintea Revoluției Industriale.
Terra se îndreaptă rapid spre acest prag, așa că activiștii de mediu și experții cer măsuri drastice și urgente.
Rezoluția finală cere eliminarea într-o manieră justă, ordonată și echitabilă a combustibililor fosili în sistemele energetice, încât să se atingă net zero (echilibrul dintre emisiile produse și cele eliminate din atmosferă, n.r.) până în 2050”.
„Am ajuns la o schimbare de paradigmă care ne-ar putea redefini economiile”, a declarat președintele summitului și reprezentantul companiei petroliere de stat din Emiratele Arabe Unite, Sultanul al-Jaber.
Următorul pas este implementarea, amintește al-Jaber.
Hotărârea nu produce efecte juridice, așa că fiecare țară poate decide cum și când să reducă dependența de petrol, cărbune și gaz natural.
Nu s-au creat nici ținte financiare pentru acest scop. Reducerea emisiilor de metan, cel mai puternic gaz de seră, nu este menționată deloc în textul final.
În ultima noapte, delegații au lucrat nonstop până au atins acest consens. Prima variantă a textului, prezentată cu o zi înainte, a atras critici pentru că nu semnala deloc sfârșitul combustibililor fosili.
Membrii delegației UE la COP28 au numit acea primă variantă „insuficientă” și „inacceptabilă”.
A doua variantă adaugă și două ținte esențiale pentru menținerea limitei de 1,5 grade, potrivit Politico: triplarea capacității pentru energie regenerabilă și dublarea eficienței energetice.
Reprezentanții țărilor insulare, printre cele mai afectate de schimbările climatice, pleacă de la Dubai nemulțumiți. Aceștia spun că decizia, care este insuficientă, s-a luat fără ei.
De la bun început, a fost agreat un fond financiar de urgență pentru țările lovite de dezastre naturale - ceva ce părea o ambiție abstractă la COP26 și ceva de neimaginat cu doar un an în urmă, la COP27.
Însă statele bogate vor scăpa ușor și de data aceasta, avertizează The Guardian: nu vor fi forțate să elimine rapid combustibilii fosili, și nu trebuie nici să scoată prea mulți bani din buzunar către țările sărace (multe dintre ele insule) pentru fondul de pierderi și daune.
SUA au dedicat doar 20 de milioane de dolari acestei cauze, în timp ce China și India își vor dezvolta în paralel industriile de cărbuni și regenerabile.
Îndepărtarea de combustibilii fosili?
„Umanitatea a realizat, în sfârșit, un proiect întârziat. Ne-a luat 30 de ani să ajungem la începutul sfârșitului pentru combustibilii fosili”, a declarat Wopke Hoekstra, comisar european pentru politici climatice.
Textul final păstrează avantaje mari pentru industria combustibililor fosili, tocmai pentru că este atât de vag și plin de portițe, spun experții: nu este niciun angajament despre cum și când vor fi eliminați combustibilii fosili ori despre reducerea emisiilor după 2025.
Mai mult, unele fraze pot fi interpretate în avantajul industriei gazului.
„După multe decenii în care s-a ocolit subiectul, COP28 în sfârșit pune lumina reflectorului pe adevărații vinovați ai crizei climatice: combustibilii fosili [...] Rezoluția oferă industriei combustibililor fosili portițe în baza unor tehnologii care n-au fost dovedite a fi sigure”, spune despre capturarea carbonului Harjeet Singh, director pentru strategie politică la Climate Action Network International.
Îți mai recomandăm Planeta arde, Emiratele Arabe acuzate că vând petrol la COP28Emiratele Arabe Unite, gazdele de anul acesta, au fost acuzate că încearcă să vândă petrol și alți combustibili fosili țărilor participante.
The Guardian scrie despre cum Emiratele se folosesc de această conferință pentru a-și consolida influența la nivel global și a „inspira uimire”: totul, cu banii din petrol.
Potrivit coaliției Kick Big Polluters Out (Afară cu marii poluatori), cel puțin 2.456 de lobby-iști pentru combustibili fosili au putut intra la această ediție a COP; mai mulți decât fiecare delegație națională în afara Braziliei și de patru ori mai mulți ca anul trecut.
Însuși președintele conferinței din partea EAU, Sultanul Al Jaber, este președintele companiei naționale de petrol și a declarat că nu ar exista dovezi științifice în spatele cererii de reducere a combustibililor fosili.
Arderea combustibililor fosili stă la baza a peste 75% dintre toate emisiile de gaze de seră provocate de om.
Unul din patru miliardari care au participat la COP28 și-au făcut averea pe seama combustibililor fosili.
„Nu ai invita vânzători de arme la o conferință de pace”, consideră David Tong, reprezentantul ONG-ului Oil Change International, citat în The Guardian.
Anul viitor, COP29 va avea loc în Azerbaidjan, o altă țară producătoare de petrol și gaz natural.
Îți mai recomandăm Activiștii de mediu au protestat la București pentru o planetă fără combustibili fosili. Cum văd tinerii viitorul, între frică și speranță