Prima dată când familia lui Valeri Golubkin l-a văzut în instanță a fost ziua în care a fost condamnat pentru trădare și condamnat la 12 ani de închisoare.
Soția lui Golubkin, Svetlana Golubkina, purta un tricou blazonat cu cuvintele: „Valeri Nikolaevici! Suntem cu tine. Adevărul este de partea noastră.”
„Vom lupta pentru el. Este 1937 din nou în Rusia”, a spus ea jurnaliştilor după condamnare, referindu-se la cazurile de trădare fabricate care au jucat un rol cheie în Marea Teroare a dictatorului Iosif Stalin.
„Soțul meu nu va renunța și nu va mărturisi [în mod fals]. Și nici nu ne vom da bătuți.” Golubkina a spus că publicitatea este singura speranță a familiei de a asigura libertatea soțului ei „înainte de a muri”.
Golubkin este unul dintre cele 30 de cadre universitare care s-au confruntat cu acuzații de trădare în Rusia de când fostul agent al KGB Vladimir Putin a venit la putere în urmă cu mai bine de 20 de ani. Mai mult, numărul cazurilor de trădare deschise în Rusia a crescut vertiginos în acest an.
Îți mai recomandăm „Statul care te mănâncă”. Cum își devorează Kremlinul opozanții și-i condamnă la zeci de ani de închisoareCel puțin 21 de dosare au fost deschise în 2023, de peste cinci ori numărul celor deschise în aceeași perioadă a anului trecut. Cel mai important caz este cel al politicianului de opozițieVladimir Kara-Murza, care a fost condamnat la 25 de ani de închisoare în aprilie; cea mai mare parte din pedeapsă - 18 ani - ca urmare a acuzației de „trădare de stat”.
În multe cazuri, suspecții sunt arestați, judecați, condamnați și închiși într-o discreție aproape totală.
„El nu va rezista”
După un proces cu ușile închise, Tribunalul din Moscova a hotărât pe 26 iunie că profesorul de aerohidrodinamică în vârstă de 71 de ani a împărtășit informații secrete despre aeronavele hipersonice cu colegii din țările Uniunii Europene, ca parte a unui proiect de colaborare.
Golubkin neagă acuzațiile, spunând că nu a avut acces la materiale secrete; că nu a fost implicat în culegerea informațiilor care au fost împărtășite în timpul proiectului; și că toate materialele împărtășite fuseseră verificate de agențiile de securitate ruse autorizate.
În legătură cu acest caz, a fost arestat și supervizorul său de la Institutul Central Aerohidrodinamic (TsAGI) al Institutului de Fizică și Tehnologie din Moscova (MIPT), Anatoli Gubanov.
Pedeapsa de 12 ani a fost cea mai mică pe care o putea impune judecătorul Vitali Belițki, după ce în aprilie guvernul a mărit pedeapsa maximă pentru trădare la 25 de ani, a declarat Maria Eismont, avocatul lui Golubkin.
Cei peste doi ani pe care Golubkin i-a petrecut în arest preventiv vor fi scăzuți din sentința sa, a decis instanța.
„Dar, în realitate, el nu va rezista 12 ani într-o închisoare cu regim strict”, a declarat fiica lui Golubkin, Liudmila, pentru RFE/RL. „Are 71 de ani, cu cancer în remisie. A petrecut mai bine de doi ani în arest preventiv, unde problemele cu ochii s-au agravat atât de mult încât acum are nevoie de o operație. Nimeni acolo nu l-a tratat.”
„Bracuri pentru epoleții lor”
Proiectul HEXAFLY-INT, în care a fost implicat Golubkin, a început în 2014. Este descris în detaliu pe site-ul TsAGI, unde a făcut obiectul a nenumărate comunicate de presă.
Este un efort internațional de a „testa în zbor un vehicul experimental despre Mach 7 pentru a verifica potențialul său pentru o eficiență aerodinamică ridicată în timpul unui zbor liber, garantând în același timp un volum intern mare”, potrivit unui site al UE.
Blocul a oferit 5 milioane de euro (5,5 milioane de dolari) din bugetul de aproape 12 milioane de euro (13 milioane de dolari) al proiectului, care a fost coordonat de Agenția Spațială Europeană. Activitatea s-a încheiat în septembrie 2019.
„Proiectul a investigat crearea unei aeronave civile pe bază de hidrogen”, a spus Liudmila Golubkina, adăugând că, teoretic, un astfel de avion ar putea zbura între Tokyo și Bruxelles în aproximativ două ore.
Participarea Rusiei la efort a fost aprobată de numeroase agenții guvernamentale, inclusiv de Ministerul Industriei și Comerțului.
Golubkin, un profesor și cercetător respectat, cu peste 130 de publicații academice și numeroase onoruri de stat, a fost arestat în aprilie 2021 și acuzat de trădare.
„Tatăl meu nu a colectat informațiile pentru rapoartele [TsAGI]”, a continuat Golubkina. „El doar a ajutat la compilare. S-a alăturat proiectului în 2018, când șeful său, Gubanov, i-a cerut să ajute la editarea și formatarea rapoartelor despre munca pe care cercetătorii TsAGI trebuiau să le desfășoare în baza contractului.”
Golubkin nu a avut niciodată autorizație de securitate pentru a gestiona documente clasificate.
„Din arestul preventiv, el a scris: „Nu a fost nimic ilegal în niciuna dintre acțiunile mele, deoarece datele din proiect și rezultatele acestuia au fost disponibile în mod deschis de la început și destinate uzului comun al tuturor partenerilor din proiect”, a spus Golubkin.
Colegii savantului din TsAGI au declarat pentru RFE/RL că ei cred că Golubkin nu a făcut nimic rău.
„Toate sunt minciuni”, a spus un coleg, care a cerut să nu fie identificat de teamă că ar putea suferi repercusiuni. „În primul rând, a fost presat să participe la proiect. Autoritățile au verificat ce fel de avion este analizat și dacă ar trebui să participăm. Până la urmă, au dat undă verde.”
Colegul a adăugat că toate rapoartele - „literalmente, fiecare pagină” - au fost verificate de agențiile de securitate ruse și „nu au fost găsite secrete de stat”.
„De aceea li s-a permis să fie trimise”, a adăugat el. El a speculat, de asemenea, că ancheta împotriva lui Golubov ar putea fi un produs al competiției dintre TsAGI și agenția spațială a Rusiei, Roskosmos.
„Institutul și Roskosmos sunt concurenți direcți – iar cazul a fost deschis în 2021, când șeful Roskosmos era Dmitri Rogozin”, a spus colegul, referindu-se la un director al cărui mandat a fost urmărit de acuzații de corupție și care a fost demis de Putin în iulie anul trecut.
„Cine a beneficiat de legarea unui concurent pentru contracte mari de stat și finanțare bugetară?” Svetlana Golubkina a spus că computerul soțului ei, cu toate cercetările sale privind zborul hipersonic, a fost confiscat atunci când casa lui a fost percheziționată, în 2020.
Un alt coleg, care a cerut, de asemenea, ca numele să-i fie ascuns, a spus că ancheta a fost pornită doar pentru că anchetatorii de stat „nu aveau suficiente linii pentru epoleții lor”. „Recunosc ei înșiși că șefii lor cer cazuri bazate pe articole specifice [din Codul penal]”, a spus al doilea coleg.
„În caz contrar, nu vor exista bonusuri sau promoții. Si de unde ai aceste cazuri? Trebuie doar să le inventezi.”
Natura exactă a acuzațiilor împotriva lui Golubkin rămâne necunoscută deoarece procedurile judiciare s-au desfășurat cu ușile închise, iar dosarele au fost sigilate.
Avocaților lui Golubkin le este interzis să discute cazul în detaliu, dar Eismont a spus că în dosarele închise nu se menționează „materiale secrete, la care Golubkin nu a avut acces în niciun caz”.
Anchetatorul șef, procurorul și judecătorul din cazul lui Golubkin nu sunt străini de condamnări importante, cu tentă politică. Anchetatorul Anton Chaban a pus la punct cazurile de trădare împotriva mai multor academicieni proeminenți, printre care ale savanților Viktor Kudryavtsev și Roman Kovalyov.
Procurorul Gulchekhra Ibragimova a fost implicat în urmărirea penală din 2010 a magnatului petrolului Mihail Hodorkovski, care se afla deja în închisoare la acea vreme, după ce a fost condamnat la nouă ani pentru acuzații fiscale, în 2005.
Urmărirea lui Hodorkovski a fost percepută pe scară largă ca represalii pentru activitatea sa politică. Judecătorul Belitsky a fost unul dintre judecătorii din procesul lui Kara-Murza.
Scris de Robert Coalson de la RFE/RL, pe baza articolelor din Siberia.Realities de la RFE/RL.