Ultimele 24 de ore au fost foarte aglomerate în special la punctele terestre de trecere a frontierei. Cel mai aglomerat loc a fost la Vama Nădlac, punctul de intrare în România folosit de majoritatea persoanelor care se întorc din Vest.
36 de medici de la Direcția de Sănătate Publică (DSP) Arad se află în prezent la Nădlac, adică un sfert din tot personalul de care dispune instituția.
Horea Timiș, directorul DSP Arad, a declarat pentru Europa Liberă că medicii sunt adesea jigniți sau scuipați de românii care află că trebuie să intre în carantină. Este o situație de tensiune continuă, spune Horea Timiș, care arată că activitatea de triaj se desfășoară 24 de ore din 24 de ore sub supravegherea jandarmilor.
„Fiindcă vin și 5.000 de oameni în același minut, nu au cum să nu existe blocaje. Oamenii sunt agresivi, sunt obosiți, ajung acolo târziu, stau mulți la coadă, ajung la noi și îi mai și carantinăm. Mulți nu cunosc legea, nu sunt vaccinați, sunt împotriva vaccinării, vor drepturi...Este o situație neplăcută de ambele părți, și angajații noștri sunt timorați, înjurați, scuipați. Nu e un loc foarte ok pentru un cadru medical să își desfășoiare activitatea. Pentru că, până la urmă, este mai degrabă o activitate birocratică decât medicală”, ne-a declarat Horea Timiș.
Acesta a mai arătat că jandarmii oferă medicilor „sentimentul de securitate” și că cele mai complicate momente sunt atunci când incidentele sunt provocate de 20-30 de persoane în același timp.
Cea mai mai frustrare a lui Horea Timiș, mărturisește acesta, este intenția de vaccinare a românilor care nu s-au imunizat și care ajung în vamă. La Nădlac a fost înființat un centru de vaccinare cu Johnson & Johnson, special pentru persoanele care tranzitează frontiera.
„Ieri (n.r. duminică), între 8 și 15, au fost 1.500 de carantinați. Din păcate, dintre aceștia, doar doi au vrut să se vaccineze. Asta e frustrant, pentru că avem tot ce ne trebuie, suntem pregătiți. Mă așteptam ca măcar 50% dintre cei carantinați să aibă responsabilitatea să se vaccineze. Intră în țară, se duc în județe, nu știm câți dintre ei sunt purtători de Omicron. Va fi o problemă în ianuarie”, crede medicul.
Avertismentele miniștrilor
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit și el despre situația complicată prin care trec medicii direcțiilor de sănătate publică relocați în această perioadă la punctele de trecere a frontierei. Rafila a spus că nerăbdarea şi nervozitatea unora dintre cei care au revenit în România nu se justifică și că tot ce trebuiau să facă aceștia era să se testeze„ pentru a nu avea probleme la intrarea în ţară.
Îți mai recomandăm 3 minute | Îmbulzeală la graniță, bugetul pe 2022, tăvălugul Omicron„Au fost 16.000 de persoane carantinate între 18 şi 19 decembrie. Totuşi, sunt extrem de mulţi, lucrul acesta îngreunează activitatea în punctele de frontieră (...) Oamenii trebuie să înţeleagă că aşa cum respectă legislaţia ţărilor în care lucrează sau în care călătoresc în spaţiul Uniunii Europene, aceeaşi abordare trebuie să fie şi atunci când se întorc acasă”, a afirmat ministrul Sănătăţii, la Digi 24.
O intervenție pe acest subiect a avut și ministrul de Interne, care nu înțelege de ce atât de mulți români care vin din zone cu risc epidemiologic nu s-au vaccinat sau testat.
„Îl înțeleg sufletește pe orice român care vrea să fie de sărbători acasă. Nu îl înțeleg însă de ce vine știind că nu este vaccinat și vine din zonă roșie, nu are nici testul PCR făcut și vine în frontieră și se miră că este trimis în carantină”, a declarat Lucian Bode, duminică seară, la B1 TV.
Datele Poliției de Frontieră
Poliția de Frontieră arată că pe 20 decembrie (la prânz) au trecut prin punctele de frontieră din toată țara 204.000 de persoane. 154.000 dintre acestea au intrat în țara noastră, cele mai multe dinspre Ungaria, pe la Nădlac sau Borș.
„Începând din această noapte, timpii de aşteptare din punctele de trecere a frontierei cu Ungaria au scăzut semnificativ, în prezent traficul desfăşurându-se în condiţii normale pentru aceasta perioadă, timpii maximi de aşteptare fiind de 40 de minute în P.T.F. Nădlac II şi Borş II”, arată Poliția de Frontieră.
Comparativ cu aceeaşi zi din anul trecut (când prin punctele de frontieră de la nivelul întregii ţări au efectuat formalitățile de control, în medie, aproximativ 90.000 persoane), traficul de anul acesta a crescut cu peste 120% a valorilor totale de trafic.
În privința strict a punctelor de la frontiera cu Ungaria, traficul a crescut cu 250% față de anul trecut.
De pe 20 decembrie a intrat în vigoare obligativitatea completării Formularului Digital pentru toate persoanele care intra în România. Formularul se completează online şi nu trebuie tipărit, el fiind citit automat de dispozitivele Poliției de Frontieră.
Ce trebuie să știe românii care se întorc în această perioadă în țară.
Îți mai recomandăm Covid | Pastila Paxlovid, aprobată de EMA în caz de urgență