Mugur Isărescu nu vrea să rămână fără funcție pentru că are peste 70 de ani. El a cerut ajutorul Parlamentului

Mugur Isărescu se teme pentru funcția sa, pe care s-ar putea să o piardă deoarece are peste 70 de ani.

Guvernatorul Mugur Isărescu, dar și Dan Radu Rușanu și Virgiliu Stoenescu, membri ai Consiliului de Administrație al Băncii Naționale (BNR) ar putea fi trimiși la pensie dacă intră în vigoare legea care interzice cumulul pensiei cu salariu la stat. Ei au peste 70 de ani.

Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a cerut Parlamentului să modifice proiectul de lege care interzice cumulul pensiei cu salariul în sistemul bugetar, astfel încât să fie exceptați de la regulă membrii Consiliului de administrație al BNR. Isărescu a scris Parlamentului, îngrijorat că legea care interzice cumulul pensiei cu salariul ar însemna să piardă funcția de guvernator al BNR.

Îți mai recomandăm Scrisoarea Guvernatorului Mugur Isărescu

Pe lângă Isărescu, Virgiliu Stoenescu și Dan Radu Rușanu, mai sunt alți trei membri CA al BNR care riscă să-și piardă posturile în următorii patru ani. Este vorba despre Florin Georgescu, Eugen Nicolăescu și Gheorghe Gherghina, care vor împlini vârsta de 70 de ani în timpul mandatului la BNR.

Teama bancherilor

Dintre cei nouă membri ai Consiliului de Administrație al BNR, patru sunt deja pensionari și cumulează pensia cu salariul. Guvernatorul BNR Mugur Isărescu și-ar putea pierde funcția dacă solicitarea sa nu este luată în seamă de Parlament. El are 72 de ani și la nivelul anului 2019, potrivit declarațiilor de avere pe anul 2020, a încasat o pensie de 161.412 de lei și un salariu de 897.000 de lei, adică 15.200 de euro pe lună.

Declarație de avere Mugur Isarescu

Dan Radu Rușanu (71 de ani), un alt membru al CA, și-ar pierde și el funcția. El încasează o pensie de 175.000 de lei pe an, la care se adaugă aproximativ 240.000 de lei anual de la BNR.

Virgiliu Stoenescu are 74 de ani. În 2019 a încasat o pensie de 70.168 de lei, dar nu și-a trecut în declarația de avere venitul ca membru în Consiliul de administrație al BNR. Acesta este de aproximativ 240.000 de lei pe an.

Viceguvernatorul Florin Georgescu are o pensie de 107.472 de lei pe an și 1.365.428 de lei salariu. Dacă legea interzicerii pensiei cu salariu la stat ar trece în forma actuală, peste doi ani cariera lui Georgescu se încheie, acesta având 68 de ani. În plus, până atunci el va fi nevoit să renunțe la pensia de 1.800 de euro pe lună și să rămână doar cu salariul uriaș de 23.000 de euro pe lună.

Mandatul CA al BNR este de 5 ani, componența actuală fiind votată de parlament în octombrie 2019.

Propunerea guvernului

În iunie 2020, Guvernul a adoptat proiectul de lege care elimină cumulul pensie-salariu la stat și permite creșterea opțională a vârstei de pensionare la 70 de ani. Proiectul a fost trimis Parlamentului pentru adoptarea în procedură de urgență.

Pentru cei care optează să activeze în sectorul public până la vârsta de 70 de ani sunt introduse o serie de reglementări, potrivit ministrului Muncii, Raluca Turcan:

  • Pensia nu poate fi cumulată cu salariul. Angajații din sectorul public care sunt și în pensie au obligația ca, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii, să opteze fie pentru continuarea activității până la 70 de ani, cu suspendarea plății pensiei, fie pentru suspendarea contractului / raportului de serviciu și intrarea în pensie.
  • Pentru cei care nu își exprimă această opțiune în termenul prevăzut, intervine încetarea de drept a contractului individual de muncă, a raportului de serviciu sau actului de numire, iar sumele încasate necuvenit cu titlu de pensie vor fi recuperate de la pensionari.

Sunt și unele excepții de la regula suspendării pensiei pe perioada activității ca salariat în sectorul public:

– persoanele alese în funcții de autoritate sau demnitate publică sau celor pentru care durata mandatului este prevăzută de Constituție.

– persoanele care beneficiază de drepturi de autor.

– personalul didactic de predare pensionat încadrat în regim de plata cu ora.

– pensionarii încadrați în gradul III de invaliditate.

– membrii Academiei Române.

– asistenții personali ai persoanelor cu handicap.

– asistenții maternali.

– îngrijitorii la domiciliu pentru persoana vârstnică.

Îți mai recomandăm „Dosarul Manole” trece pe la CCR | Instanța oprește procesul lui Mugur Isărescu cu CNSAS