Consulul general al Chinei la New York a fost expulzat

Linda Sun, un fost consilier al guvernatorului statului New York, Kathy Hochul, iese din tribunalul federal din Brooklyn, însoțită de Chris Hu, soțul ei, după ce a fost acuzată că a acționat ca agent neînregistrat al guvernului Chinei din New York.

Consulul general al Chinei la New York a fost expulzat. Măsura a fost luată miercuri după ce o fostă consilieră a guvernatorului New Yorkului a fost acuzată marţi că a spionat pentru regimul de la Beijing, potrivit CNN.

Consulatul Chinei din New York a negat informațiile conform cărora diplomatul său de vârf a fost înlăturat, declarând că consulul general „își îndeplinește sarcinile ca de obicei”.

Declarația pare să contrazică remarcile făcute anterior de guvernatorul New York-ului Kathy Hochul – al cărei fost consilier a fost acuzat că a acționat ca agent al guvernului chinez – și Departamentul de Stat, care susținea că trimisul chinez și-a părăsit funcția.

„Consul general Huang Ping își îndeplinește sarcinile ca de obicei. Sperăm că mass-media se va abține de la senzaționalizarea informațiilor false”, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al Consulatului General Chinez la New York, într-o declarație pentru CNN.

Câteva ore mai târziu, consulatul a publicat un comunicat de presă pe site-ul său cu fotografii care îl arată pe Huang ocupat la lucru marți. În fotografii, Huang a fost văzut vizitând casa unui fost pilot american din Philadelphia care a ajutat China să lupte împotriva Japoniei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Îți mai recomandăm Amnesty International: Cel mai mare număr de execuții din ultimul deceniu. China, principalul călău al lumii

Potrivit CNN, guvernatoarea Kathy Hochul a declarat în timpul unui eveniment că a vorbit la telefon cu un oficial de rang înalt al Departamentului de Stat şi și-a „transmis dorinţa“ expulzării „consulului general al Chinei de la New York”.

Ea a fost informată ulterior că acesta nu se mai află în misiunea de la New York.

Anunţul vine după ce Linda Sun, fostă adjunctă a şefului de cabinet al lui Hochul şi consilieră a fostului guvernator al New Yorkului Andrew Cuomo, a fost acuzată de conspiraţie la încălcarea Legii privind înregistrarea agenţilor străini, fraudă cu vize, contrabandă cu ajutorul străinilor şi conspiraţie pentru spălare de bani, conform unei copii a actului de acuzare.

Soţul ei, Chris Hu, a fost, de asemenea, acuzat de conspiraţie pentru spălare de bani şi conspiraţie pentru comiterea de fraude bancare, precum şi de utilizarea abuzivă a mijloacelor de identificare, au declarat marţi procurorii federali.

Linda Sun şi Chris Hu au pledat „nevinovat” la toate acuzaţiile în faţa instanţei federale marţi după-amiază. Cauţiunea lui Sun este stabilită la 1,5 milioane de dolari, iar cea a soţului ei, la 500.000 de dolari.

Îți mai recomandăm Consilier al unui europarlamentar german, arestat pentru spionaj în slujba Chinei

Hochul a declarat miercuri că ajută Departamentul de Justiţie de luni întregi şi că va continua să lucreze cu acesta. Ea a numit acţiunile lui Sun o „trădare absolută a încrederii a două administraţii ale guvernului statului” şi a mărturisit că fosta sa angajată a mers atât de departe încât chiar i-a falsificat şi semnătura ei pe documente.

Hochul a spus că FBI-ul „i-a pus o singură întrebare” – să verifice dacă pe un document era semnătura ei.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.