Fiecare ministru de Finanțe a promis că va rezolva situația, dar scanerele funcționale tot nu au apărut în vămi. Fenomenul a ajuns și pe masa Consiliului Suprem de Apărare al Țării (CSAT), iar un fost ministru de finanțe reclamă o colaborare între contrabandiști și autoritățile statului. Scanerele din vămi nu sunt utilizate, deși statul a plătit pentru achiziționarea lor. Trei au fost deja casate.
Viorel Ștefan, Ionuț Mișa, Eugen Teodorovici sau Florin Cîțu sunt foști miniștri de Finanțe care au vorbit la preluarea mandatului despre importanța scanerelor în toate punctele de frontieră. Doar în zona contrabandei cu țigări, suma pierdută anual de statul român se ridică la peste un miliard de euro. Din diferite motive, nici unul dintre miniștrii menționați nu a reușit să ducă la îndeplinere promisiunea făcută. Florin Cîțu are posibilitatea, din postura de premier, să aloce resursele financiare necesare semnării unui contract pentru achiziția de scanere, dar și pentru mentenanța lor.
Surse din ministerul de Finanțe au declarat pentru Europa Liberă că prima dispută majoră în guvernul Grindeanu între fostul ministru de Finanțe, Viorel Ștefan și fostul șef al ANAF, Ionuț Mișa, a pornit de la faptul că scanerele din vămi nu sunt funcționale. Conflictul a fost unul foarte puternic, Viorel Ștefan reproșându-i lui Ionuț Mișa, în 2017, că nu accelerează procedura prin care scanerele să devină funcționale. Fostul ministru de Finanțe i-ar fi cerut să demareze procedura, pentru ca măcar un scaner să fie activ în fiecare vamă, dar rezultatul nu a fost cel dorit, deși promisese banii necesari pentru acest proiect. Protejat de Liviu Dragnea, Ionuț Mișa a avut câștig de cauză, iar Viorel Ștefan a fost obligat să renunțe la funcția de ministru. Lucrurile nu au evoluat nici în timpul mandatului lui Ionuț Mișa ca ministru de Finanțe.
România a cumpărat 15 scanere de mai bine de un deceniu, doar că ele sunt nefuncționale. Achiziția a fost făcută la cerința Uniunii Europene pentru a combate eficient contrabanda. Scanerele aveau misiunea de a depista marfă de contrabandă, precum arme, droguri, tutun sau alcool.
Eugen Teodorovici: Fenomenul e de competența CSAT
Fără mentenanța necesară, scanerele din vămi au devenit inutile. Fostul ministru de Finanțe, Eugen Teodorovici, susține că problema a fost ridicată la nivelul CSAT în 2018, iar ulterior s-a încercat achiziția de noi scanere.
„Nu se vrea să avem scanere în vămi. Stricarea acestor scanere s-a făcut lovindu-le cu TIR-urile, chipurile, accidental și nu au mai putut fi folosite în scopul pentru care au fost instalate. Toate cifrele indică faptul că lipsa acestor scanere din punctele de intrare și ieșire din țară aduce un prejudiciu puternic la bugetul de stat. Vă dau un exemplu din zona de țigări, cel puțin un miliard este pe an suma care, în loc să intre în buget, se duce pe piața neagră. Un miliard se duce doar în zona de țigări. Gândiți-vă în zona celorlalte produse care pot intra în țară fără să respecte legile: băuturi, arme, droguri, orice”, a spus, pentru Europa Liberă, Eugen Teodorovici.
Social-democratul susține că în 2018 a lansat ideea de a achiziționa câte un scaner pentru fiecare linie de intrare în România. Potrivit acestuia ar fi fost notificate trei ambasade că ministerul de Finanțe dorește achiziționare de noi scanere: SUA, China și Elveția.
„Am primit răspuns favorabil din partea a două ambasade: China și Elveția, iar SUA și-a declinat sprijinul către Elveția. Toate trei au răspuns într-un fel sau altul”, a subliniat fostul ministru. Procedura demarată în 2018 nu s-a finalizat până la căderea guvernului Dăncilă, în octombrie 2019.
Costul investiției s-ar fi ridicat la 200 – 300 de milioane de euro, iar patronul firmei chineze a venit personal la București pentru a discuta despre această investiție.
„Unii au spus că de ce China. Eu m-am adresat și ambasadei SUA și Chinei și Elveției. Nu mă interesează unde se produce echipamentul. Am dorit ca managementul acestor scanere să fie asigurat de echipe care nu au legătură cu ANAF sau cu Vama din România pentru a fi sigur că nu se întâmplă ce s-a întâmplat de-a lungul timpului, adică se strică sau deja apar relații între structura de management și piața neagră. Am solicitat părții chineze ca în momentul în care vom semna un astfel de contract să deschidă obligatoriu în România și un centru de pregătire, chiar și o fabrică de reparații. Polonia și-a deschis la final de 2018 o a doua fabrică cu această companie chineză care produce scanere. Aceste scanere sunt folosite în toată lumea, inclusiv în Germania. Sunt chestiuni fără de care nu poți să reformezi zona vamală”, a fost punctul de vedere al lui Eugen Teodorovici.
Fostul ministru a adăugat că piața neagră din România are succes datorită faptului că este „susținută din interior de persoane aflate în poziții cheie”. El a dat și exemplul echipei canine din vama Giurgiu, care a primit fondurile necesare după ce s-a constatat că era subdimensionată ca efectiv.
„Oamenii se tem de represalii, nu vorbesc. Echipele canine se trimit cu bună știință în alte locuri decât cele prin care urmează să intre în țară anumite transporturi, tocmai pentru a nu fi depistate. Câinele nu poate să fie controlat, dacă el simte că un transport are și astfel de produse, țigări, droguri, nu îl mai poți controla. El stă acolo”, a relatat fostul ministru de Finanțe din guvernarea Dăncilă.
Eugen Teodorovici susține că actualul premier Florin Cîțu nu are vreo scuză să nu rezolve această problemă.
„Dacă se dorește cu adevărat ca în România să se oprească acest fenomen, cu siguranță că se poate. Dacă intră țigări nefiscalizate, gândiți-vă ce alte produse intră: droguri, arme și multe altele. Orice produs care intră în România nefiscalizat e un pumn dat în cap unui producător român. Acesta e un subiect de CSAT”, a fost mesajul lui Teodorovici.
România a cumpărat 15 scanere de-a lungul timpului, dar în 2019 a casat trei sisteme mobile de scanare în vamă. Pentru celelalte 12 se așteaptă în continuare o soluție din partea Guvernului.
Florin Cîțu: Scanerele nu au funcționat
La preluarea mandatului de ministru de Finanțe Florin Cîțu a declarat, în ianuarie 2020, că cele 15 scanere din vămi „nu au funcționat niciodată”. Cumpărate cu bani europeni, aceste scanere sunt în continuare o provocare pentru statul român, care nu a fost capabil să implementeze un sistem eficient împotriva contrabandei.
Iar în vara anului trecut ministrul de Interne Marcel Vela prezenta un sistem de scanare a mărfurilor din containere și autovehicule, achiziționat de Poliția Română. Sistemul urma să funcționeze în porturile Constanța și Constanța Sud Agigea. Proiectul european pentru achiziționarea lui a fost demarat însă în februarie 2019.
Cu toate acestea, potrivit presei locale, în octombrie 2020, sistemul de scanare nu era utilizat. Autoutilitara se afla într-un garaj la Constanța, dar polițiștii trebuiau să urmeze cursuri speciale pentru a fi pregătiți pentru să folosească sistemul de operare.
În aprilie 2019, Biroul Vamal Constanța Sud a primit din partea DP World un scaner de ultimă generație pentru containere și mijloace de transport.
„În Constanța există un singur scaner de mărime mare. De ce unul singur? De ce nu obligăm ca produsele aduse în portul Constanța să fie scanate în punctele de plecare. De ce se vămuiește la Varna și nu în Constanța? Câți comisionari vamali sunt? Nu cumva și ale unor foști șefi de ANAF? De ce CSAT nu discută în mod serios această problemă, vorbim de miliarde de euro”, au fost întrebările fostului ministru de Finanțe, Eugen Teodorovici.
Premierul Florin Cîțu nu a putut fi contactat pentru a prezenta un punct de vedere pâna la ora publicării acestui articol.
Îți mai recomandăm Fiscul speră să prindă traficanți ce plătesc cu monede virtuale, în timp ce Combaterea Spălarii Banilor nu are șef de 3 luni