Cluj-Napoca ar trebui să aibă metrou în opt ani. Contractul de nouă miliarde de lei a fost semnat

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a semnat contractul cu asocierea de firme turce în prezența premierului Nicolae Ciucă.

Contractul pentru realizarea primei magistrale de metrou din Cluj-Napoca a fost semnat joi, în prezența premierului Nicolae Ciucă și a ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu.

Investiția, care se ridică la nouă miliarde de lei, ar urma să fie realizată în următorii opt ani.

La eveniment, primarul Clujului, Emil Boc a semnat documentul în prezența premierului Nicolae Ciucă, a ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu și a celui de Interne, Lucian Bode.

Îți mai recomandăm Blestemul multinaționalelor. Ce au în comun Cluj-Napoca și Dublin sau cum bunăstarea poate aduce și sărăcie

Magistrala 1 de metrou din Cluj-Napoca este prima linie din afara Bucureștiului și, totodată, reprezintă cel mai mare contract din domeniul transporturilor din ultimii ani.

Conform proiectului, proiectul metroul din Cluj-Napoca va avea 21 de stații. Din suma totală, 1,5 miliarde de lei sunt fonduri europene care ar urma să vină prin Programul Național de Redresare și Reziliență.

Lucrarea care se va întinde pe opt ani include acoperirea tuturor etapelor necesare punerii în funcțiune a magistralei: structuri, tuneluri, stații, finisaje sau instalații.

Spre deosebire de Capitală, este preconizat ca trenurile din Cluj Napoca să aibă 51 de metri și o capacitate de 540 de persoane, jumătate din lungimea și capacitea celor de la București.

Municipalitatea a anunțat că ele vor circula, după punerea în circulație, la un interval de 90 de secunde.

Etapa de proiectare va dura 12 luni, restul timpului fiind destinat execuției. Constructor care a fost declarat câștigător al licitației este Asocierea Gulermak (Turcia) – Alstom – Arcada, iar contestațiile în privința licitației au fost respinse la începutul acestui an

Îți mai recomandăm Țară în service | Trenurile care ucid. Falimentul căii ferate, cu locomotive de 50 de ani pe șine și întârzieri de 4 ani într-unul