Expoziția „Noi, Poporul” la Timișoara | Importanța parteneriatului strategic SUA-România după 25 de ani

La 25 de ani de Parteneriat Strategic, expoziția „Noi, Poporul/We People” a ajuns la Timișoara. Expoziția aniversară a fost amplasată în Piața Unirii, în fața Muzeului Național de Artă.

Aniversarea a 25 de ani de la semnarea Parteneriatului Strategic SUA-România propune itinerarea în șase orașe a expoziției „Noi, Poporul/We People”. Curatorul Irina Hasnaș Hubbard a pus 150 de imagini esențiale ale cooperării între români și americani sub celebrul preambul la Constituția SUA.

La București, deschiderea expoziției și Forumul Economic RO-SUA găzduite de Camera de Comerț Americană (AmCham) au fost precedate de rememorarea etapelor parteneriatului, în care cooperarea pe securitatea Mării Negre este vitală.

„În faţa invaziei brutale şi ilegale a ţării vecine de către Rusia, semnificaţia (...) reasigurării întregii regiuni a Mării Negre, nu pot fi subliniate îndeajuns. Într-o măsură fără precedent, colaborarea dumneavoastră şi Parteneriatul Strategic şi Alianţa noastră ajută la stabilizarea unei părţi vitale a Europei într-un moment esenţial”, a subliniat în discursul său Chargé d’Affaires David Muniz.

Prosperitatea economică este unul dintre pilonii Parteneriatului Strategic SUA-România.

Ajunsă la Timișoara, expoziția structurată pe pilonii Parteneriatului Strategic semnat în 1997 subliniază prin fotografii din arhivele diplomatice și din colecția Agerpres relațiile dintre oameni în privința parteneriatului economic, energetic, cultural și de securitate strategică.

Publicul prezent a putut vedea pe panourile din fața Muzeului Național de Artă chipuri de tineri lucrând împreună, soldați români și americani, copii în dialog, reducând distanțele dintre popoare la scară umană.

Prosperitatea mai poate fi un țel?

Unul dintre panourile expuse cu titrarea Economic Prosperity amintește de un jalon al cooperării dintre România și SUA.

Mai poate fi azi, în condițiile crizei tot mai vizibile, stimulate de războiul din Ucraina și de șantajul energetic al Rusiei, un scop rezonabil? Este întrebarea adresată de Europa Liberă consilierului pentru presă al Ambasadei SUA, Timothy E. Gerhardson.

William O'Connor, atașat cultural al Ambasadei SUA la București, a omagiat la Timișoara sfertul de veac al cooperării româno-americane.

„SUA dorește să extindă parteneriatul economic cu România, prosperitatea face parte din strategia noastră comună. Avem cifre noi: schimburile comerciale au ajuns la 5,4 miliarde dolari, investițiile SUA în țara dumneavoastră s-au dublat față de 2011 urcând la 7,4 miliarde dolari. SUA ocupă locul 5 între investitorii străini cu 9.000 de firme americane și locul întâi la investițiile din afara UE”, ne-a răspuns a spus Timothy Gerhardson.

Autoritățile locale prezente au accentuat cât de importantă este pentru România apartenența la NATO și sprijinul american.

„Acum poate ne este ușor să discutăm, poate ne este ușor să ne poziționăm și să vorbim astăzi, aici, despre democrație, despre principii, despre valori, fără a avea emoția că, încheind discuția, ne trezim cu bombe asupra noastră”, a punctat Cosmin Tabără, viceprimar al Timișoarei.

Îți mai recomandăm 25 de ani de Parteneriat cu SUA | Parlamentarii au chiulit masiv de la ședința festivă. Ce vor politicienii

Fake news și dezinformarea, o problemă comună

Ambasada SUA lucrează împreună cu Guvernul României și cu societatea civilă pentru a depista sursa unor campanii de dezinformare influente și nocive, mai cu seamă în perioada pandemiei, iar mai recent în legătură cu conflictul armat provocat de Rusia în Ucraina.

Timothy E. Gerhardson, consilier de presă al Ambasadei SUA și curatoarea Irina Hasnaș Hubbard la inaugurarea expoziției „Noi, Poporul” în Timișoara.

Fenomenul fake news a devenit o preocupare tot mai constantă, iar obligația de a face mai multă educație media revine instituțiilor, dar și presei.

„Oare câți dintre noi facem verificarea știrilor pe care le citim? Puțini, 10-15%. Așadar trebuie neapărat să mergem în școli, în universități să creștem conștientizarea și metodele de autoprotecție în fața dezinformării”, a spus Timothy E. Gerhardson, consilier de presă al ambasadei, pentru Europa Liberă.

Prima instrucțiune de media literacy ar fi „nu te duce pe rețelele sociale dacă vrei o știre corectă”.

Trebuie căutate sursele credibile, care respectă regulile jurnalismului profesionist, adică echilibru, corectitudine, acuratețe, verificare etc. Chiar dacă e ușor de navigat pe rețelele sociale, ele pot deveni o poartă pentru manipulare, informațiile livrate acolo pot fi adesea înșelătoare.

„Suntem neobosiți în a combate fake news, trebuie să lucrăm împreună zilnic să contracarăm influența malignă a dezinformării”, a conchis atașatul american Gerhardson.

Îți mai recomandăm Foștii ambasadori ai SUA pledează pentru includerea României în programul Visa Waiver

Grupul diplomaților americani, condus de atașatul cultural al Ambasadei SUA, William O' Connor, a fost însoțit de formația Diviziei Aeropurtată 101 al Forțelor Terestre ale SUA care a adus sonorități de jazz în Sala Barocă a Muzeului de Artă timișorean.

Concert oferit de formația Diviziei Aeropurtată 101 (Asalt Aerian) a Forțelor Terestre SUA.

Coincidențe

În ziua evenimentului aniversar organizat de Ambasada SUA, „clubul de gândire Gold”, cum s-au autointitulat colaboratorii postului Gold FM, a organizat la Timișoara și în Timiș lansări de carte cu un volum despre Ucraina și o conferință despre „vechea și noua ordine mondială”.

CNA a aplicat mai multe sancțiuni postului Gold FM pentru dezinformare, fiind considerată o promotoare a discursului pro-putinist. Gruparea distribuie cu hărnicie teorii ale conspirației și narațiuni favorabile Rusiei sau mișcărilor populiste din Europa.

Se remarcă fostul europarlamentar Adrian Severin, care a atras numele României într-un scandal de corupție prin „taxa” cerută unor jurnaliști sub acoperire pentru a influența Parlamentul European. Una dintre ideile pe care le vehiculează acesta este că „Putin și Xi vor oferi lumii euroatlantice un model de colaborare pentru pace”.