"Boala este o pandemie, vine în valuri” a explicat duminică directorul Institutului Robert Koch, Lothar Wieler, anticipând că „probabil și Germania va fi afectată de un al doilea val de coronavirus". Și oficialii din China vorbesc despre un fenomen similar, chiar dacă dau vina pe cei veniți din afară.
Creşterea numărului de cazuri importate de coronavirus în China sporeşte riscul ca ţara să treacă printr-un al doilea val de contagieri, a declarat duminică Mi Feng, purtător de cuvânt al Comisiei Naţionale de Sănătate, informează Reuters.
"China a înregistrat deja un total de 693 de cazuri provenite din afara ţării, ceea ce presupune că posibilitatea unui nou val de infecţii rămâne relativ ridicată", susține Mi Feng.
China a raportat sâmbătă 5 decese şi 45 de cazuri noi de coronavirus, toate - cu excepţia unuia - fiind înregistrate la persoane care au fost diagnosticate după ce au sosit în ţara asiatică din alte state ale lumii. Unicul caz local raportat de chinezi s-a înregistrat în provincia Henan, iar cele 5 decese s-au produs în provincia Hubei, epicentrul iniţial al epidemiei de coronavirus, care între timp a ridicat măsurile stricte de carantină impuse din luna ianuarie.
De la izbucnirea epidemiei, la sfârşitul anului trecut, în China au fost raportate oficial 3.300 de decese şi 81.439 de contagieri.
Mulți oficiali occidentali au pus la îndoială raportările Chinei, iar Donald Trump a acuzat Beijingul pentru faptul că a lăsat coronavirusului să se extindă. De aceea persistă mirarea legată de felul în care China a ajuns să ajute Italia, care o duce acum aparent mult mai rău decât China pe când epidemia se afla încă în toi.
Pe 20 martie, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a spus că: "Wuhan dă speranță restului omenirii, arătând că până și cele mai grave situații pot fi depășite."
Majoritatea observatorilor sunt însă de acord că felul rapid și temeinic în care a fost încetinită epidemia în China putea funcționa doar într-un stat totalitar. Primul motiv de speranță a venit pe 18 martie, când nu a fost anunțat nici un singur nou caz transmis local, în toată China, toate cazurile anunțate provenind de la persoane venite din străinătate. În acel moment, Italia depășise deja China ca număr de decese.
În acest moment, șase alte țări au un număr de cazuri active de COVID-19 mai ridicat decât cel din China: Italia, Spania, Germania, SUA, Iran și Franța. Un "raport final" al unei misiuni comune de experți în epidemiologie OMS-China s-a arătat chiar de un optimism care a stârnit scepticism și iritare printre specialiști.
Cu toate că puterea în această țară autoritară cu 1,4 miliarde de locuitori a părut a fi în stare să frâneze extinderea rapidă a epidemiei, specialiștii avertizează că izolarea locală a unui mare număr de oameni și localități va trebui impusă în continuare, periodic, chiar de-a lungul anului viitor.
Un al doilea val de infecție este foarte posibil, spun ei. China rămâne, apoi, criticată pentru faptul că, deși primul caz a fost anunțat pe 1 decembrie, a trebuit atât de mult timp înainte ca regimul să-și anunțe cetățenii și partenerii străini de gradul de periculozitate al virusului. Mai mult, cei care au avertizat din interior au fost pedepsiți.
Cu toate astea, Beijingul oferă acum în străinătate expertiză, măști, aparate de respirație artificială și tot felul de echipament medical. Aceasta e parte din ceea site-ul american Politico a numit un "război de propagandă" hrănit printr-o "nu foarte subtilă campanie de relații publice a Beijingului".