CORONAVIRUS. Medicamentul care-i poate vindeca pe cei infectați: Favipiravir

COVID-19

Ministrul Științei și Tehnologiei din China Zhang Xinmin a declarant că medicamentul japonez făcut de Fujifilm Toyama Chemical ar putea să-i ajute pe bolnavii de Covid-19 să se facă bine.

Favipiravir este un medicament anti-gripal care a fost aprobat de autoritățile japoneze în 2014.

În 2016, Japonia a furnizat Favipiravir, cunoscut și ca Avigan, ca ajutor de urgență pentru Ebola, atunci când această epidemie a izbucnit în Guinea, potrivit Reuters.

China a autorizat fabricarea acestui medicament de către Zhejiang Hisun Pharmaceutical pentru a-i trata pe adulții suferinzi de gripă.

Luna trecută, ziarele chinezești au scris că Favipiravir a primit aprobarea de a fi folosit într-o terapie experimentală împotriva Covid-19.

În Japonia, doctorii au folosit acest medicament în studii clinice pe bolnavii de coronavirus cu simptome moderate, în speranța că în acest fel va fi oprită multiplicarea virusului. Totuși o sursă din Ministerul Japonez al Sănătății sugerează, potrivit The Guardian, că medicamentul nu este efficient pentru pacienții cu simptome grave.

Favipiravir are nevoie de aprobarea guvernului japonez pentru a fi folosit la scară largă pentru pacienții infectați cu Covid-19, fiindcă acest medicament a fost creat pentru vindecarea gripei. Un oficial din domeniul sănătății a precizat pentru cotidianul japonez Mainichi Shimbun, că acest tratament ar putea fi aprobat cel mai devreme în luna mai, „dar dacă rezultatle clinice întârzie, atunci și autorizarea medicamentului va întârzia”