Coronavirus și CCR. Până la apariția unei legi, oamenii pot fi puși în carantină sau izolare doar cu acordul lor

Carantina Romania Covid 19

Judecătorii constituționali au stabilit că instituirea, prin ordin al ministrului Sănătății, a carantinei pentru persoanele care intră pe teritoriul României din zonele afectate este neconstituțională. Consecința acestei decizii, potrivit constituționaliștilor consultați de Europa liberă, este că, după publicarea ei în Monitorul Oficial, în lipsa unei legi, va urma o perioadă în care persoanele nu vor mai putea fi obligate să intre în carantină sau izolare, fiind necesar acordul lor. În schimb, premierul Ludovic Orban susține că decizia CCR se referă la ordinele de ministru din perioada stării de urgență, după aceea existând Legea 55, votată de parlament. Ideea centrală a deciziei CCR, care a dat curs contestației Avocatului Poporului, este că nu se pot restricționa drepturi fundamentale decât prin lege.

Una din întrebările care se ridică este ce se va întâmpla până când parlamentul va vota o lege prin care, în anumite condiții, introducerea persoanelor în carantină, izolare, sau chiar internarea lor în spital să fie reglementată în acord cu hotărârea CCR. Altă necunoscută este dacă izolarea sau carantina pot fi contestate în justiție de cei nemulțumiți, așa cum s-a întâmplat în cazul amenzilor, și ele declarate neconstituționale.

Claudiu Dinu, fost consilier la Departamentul Constituțional Legislativ al Președinției, explică pentru Europa liberă că până la publicarea deciziei Curții Constituționale în Monitorul Oficial există temei legal pentru a interzice persoanelor să plece din carantină sau izolare.

Pot să-i aducă cu poliția și să le facă dosar penal pentru că e infracțiune. După ce va fi publicată în Monitorul Oficial va fi obligatoriu acordul persoanei, ca la orice boală. Toate, internarea asimptomaticilor, carantina, izolarea restrâng libertatea, deci va fi nevoie de acordul persoanelor”.

Îți mai recomandăm Tătaru, despre decizia CCR privind carantina: Toate măsurile luate au ca scop limitarea îmbolnăvirilor

Oricum ar fi, că e vorba de stare de alertă sau de urgență, pentru restrângerea unor libertăți este nevoie de lege, potrivit articolului 53 din Constituție, punctează Claudiu Dinu, care atrage însă atenția că trebuie văzută și motivarea deciziei Curții.

De aceeași opinie este și fostul judector la CCR, Augustin Zegrean, care susține că ”Dacă voia să meargă mai departe cu starea aceasta de alertă, Parlamentul trebuia acolo în lege să scrie ce măsuri se iau și erau lucrurile clare, dar nu s-au scris”.

Îți mai recomandăm Coronavirus. De la urgență la alertă: cum restrânge legal Guvernul drepturile, după „relaxarea” de pe 15 mai

Alt vid legislativ?

Problema cea mai importantă este însă că ar putea urma o perioadă de așa numit ”vid legislativ” în care carantinarea, izolarea sau internarea asimptomaticilor nu va mai fi reglementată, ceea ce poate fi periculos în condițiile creșterii cazurilor de noi îmbolnăviri cu COVI 199.

Claudiu Dinu spune pentru Europa liberă că ar fi nevoie de o ”sincronizare” așa încât să fie timp pentru apariția unei legi ca să nu se intre într-o perioadă lipsită de reglementări.

După publicarea în Monitorul Oficial dacă nu intră o lege o în vigoare, nu va mai exista temei să aplici măsuri de restricție. Până apare legea rămânem fără reglementare în zonă, ceea ce poate fi periculos în actualele condiții de creștere a cazurilor de COVID. Pe un bun simț juridic cred că va fi o sincronizare, o să amâne motivarea deciziei CCR și, implicit, publicarea în Monitor până va fi o lege adoptată de parlament. Ar trebui să se meargă pe o variantă de acest gen pentru a nu rămâne neacoperită zona asta, altfel nu va mai fi control și nu știu dacă efectele vor fi cele mai bune”.

Augustin Zegrean a declarat la Digi 24 că decizia CCR dispune doar pentru viitor, chiar dacă aceste ordine ale ministrului Sănătății au fost acum declarate neconstituționale. ”E timp suficient ca Parlamentul să rezolve această problemă prin lege și să nu ajungem iar într-o situație în care trei zile nu mai știm ce să facem”, spune fostul judecător la CCR.

Îți mai recomandăm Fără amenzi până luni pentru cei care nu respectă interdicțiile de deplasare

Despăbugiri în justiție pentru carantină și izolare

O altă problemă care ar putea să apară în siajul deziei CCR este dacă va urma un val de constestări în justiție din partea celor care se simt atinși în drepturile lor de faptul că au fost obligați să stea în carantină sau izolare. Se poate repeta scenariul din cazul amenilor?

Claudiu Dinu susține că nu, pentru că deși accesul la justiție nu poate a fi îngrădit, șansele de succes în instanță sunt discutabile pentru că decizia CCR acționează doar pentru viitor. ”Pentru trecut a existat temei legal pentru care au fost ținuți, deci nu știu dacă vor obțină despăgubiri, dar se va încerca, desigur”.

Ce a decis Curtea Constituțională

Dispoziţii ale articolului 25 alineatul 2 teza a doua din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii şi din OUG 11/2020 referitoare la unele măsuri aferente instituirii carantinei au fost declarate neconstituționale. "Nu întrunesc cerinţele de claritate şi previzibilitate a legii şi afectează drepturi şi libertăţi fundamentale", au stabilit, joi, judecătorii Curții Constituţionale.

Art. 25 alin. (2) din Legea nr. 95/2006 - "Măsurile privind prevenirea şi gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de epidemii, precum şi bolile transmisibile pentru care declararea, tratamentul sau internarea sunt obligatorii se stabilesc prin ordin al ministrului Sănătăţii";

Art. 8 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 11/2020: "(1) În cazul epidemiilor/pandemiilor sau situaţiilor de urgenţă de sănătate publică internaţionale declarate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, dacă există un risc iminent pentru sănătatea publică, cu respectarea Regulamentului sanitar internaţional (2005), la propunerea Grupului tehnic de experţi ai Ministerului Sănătăţii, ministrul Sănătăţii instituie carantina pentru persoanele care intră pe teritoriul României din zonele afectate, ca măsură de prevenire şi limitare a îmbolnăvirilor".

Se menține gradul ridicat de noi infectări cu coronavirus. Vineri, pentru a doua zi consecutiv, autoritățile au raportat mai mult de 400 de cazuri de noi îmbolnăviri. Astfel, vineri au fost confirmate 411 noi cazuri care duc totalul la 25.697.