Covid-19. De ce a hotărât guvernul Angelei Merkel restricții severe de sărbători

Noile măsuri restrictive sunt valabile între 16 decembrie și 10 ianuarie

Magazinele, școlile și grădinițele se vor închide de miercuri când în Germania intră în vigoare un set de restricții menite să frâneze creșterea numărului de cazuri de infectare cu coronavirus.

Cancelarul german Angela Merkel a motivat necesitatea impunerii de măsuri mai dure la capătul unei reuniuni a guvernului federal împreună cu premierii landurilor federale prin necesitatea unor decizii ferme pentru a controla valul doi al pandemiei.

Dacă rata infecțiilor nu va fi ținută sub control, s-ar putea ajunge ca medicii să fie nevoiți să trieze pacienții. Altfel spus, aceștia ar putea decide cine are şanse mai mari de supravieţuire şi cine nu, şi în funcţie de asta ar putea repartiza locurile disponibile la terapie intensivă. Dacă în viitoarele două săptămâni se vor înregistra, în medie, câte 30.000 de noi infectări pe zi, de Crăciun s-ar putea ajunge la 420.000 de persoane infectate, a avertizat Uniunea pentru Medicină de Urgenţă şi Terapie Intensivă din Germania.

Toate magazinele neesenţiale şi prestările de servicii se vor închide până pe 10 ianuarie, inclusiv frizeriile care au rămas deschise în timpul carantinei parțiale ce era în vigoare.

Noile măsuri vor permite doar deschiderea magazinelor esențiale, cum ar fi supermarketurile și farmaciile, precum și a băncilor.

Şcolile îşi vor trimite elevii acasă şi vor continua învăţământul online. Vacanţa de Crăciun va fi extinsă până pe 10 ianuarie.

Grădiniţele şi creşele se vor închide iar părinţii îşi vor putea lua concediu plătit, astfel încât să se poată ocupa de copiii lor.

Angajatorii vor fi încurajaţi să le permită angajaţilor să lucreze de acasă.

Într-o rezoluţie adoptată de statul federal şi de cele 16 landuri, angajatorilor li se cere să privilegieze pe cât posibil telemunca sau concediile pentru angajaţi timp de trei săptămâni şi jumătate, „pentru a pune în aplicare în toată ţara principiul "stăm acasă"”.

Comercializarea de alcool pe stradă va fi de asemenea interzisă începând de miercuri. Numeroase cafenele şi baruri, închise de la începutul lui noiembrie, au început să vândă în chioşcuri stradale vin fiert, o tradiţie de Crăciun în Germania, dar care a alertat autorităţile germane în ultimele zile.

Sărbătorile religioase în biserici, sinagogi şi moschei vor putea avea loc în condiţiile respectării normelor de igienă, dar cântatul împreună va fi interzis.

Landurile federale planifică în continuare relaxarea restricţiilor în perioada 24-26 decembrie, astfel încât familiile restrânse să poată petrece Crăciunul împreună. Regulile permit întâlnirea a maximum cinci adulţi plus copii cu vârste sub 15 ani, care fac parte din familia imediată, adică din maximum două gospodării.

Numărul de cazuri confirmate de coronavirus în Germania a crescut cu 20.200 până la 1.320.716, au arătat duminică datele de la Institutul Robert Koch. Numărul de morți raportat a crescut cu 321 la 21.787.

Germania se află în prezent în carantină parțială impusă pe o perioadă de șase săptămâni, cu baruri și restaurante închise, în timp ce magazinele și școlile au rămas deschise. Unele regiuni au impus deja măsuri mai dure pe măsură ce infecțiile au crescut.

Pandemia „scapă de sub control”, a avertizat liderul Bavariei, Markus Soder, în tipul unei conferinţe de presă cu Angela Merkel şi cu ministrul de finanţe Olaf Scholz. Este „o catastrofă care ne afectează vieţile mai mult ca orice altă criză în ultimii 50 de ani”, a spus el.

Ce fac alte state europene

Îți mai recomandăm Cum se desfășoară sărbătorile în România și alte țări europene

Italia interzice călătoriile, Marea Britanie introduce „bule de Crăciun" și Austria testează în masă, fiecare țară pregătind măsuri speciale în funcția de cât de bine a reușit să gestioneze al doilea val al pandemiei.

Marea Britanie. Între 23 și 27 decembrie, Marea Britanie va relaxa restricțiile pentru a permite oamenilor să se bucure de Crăciun.

Pe perioada acestor 5 zile, membrii a trei familii pot forma o „bulă de Crăciun” și pot interacționa în spații închise, private.

În aceste cinci zile nu vor exista restricții de călătorie. Dar chiar și pentru o „bulă” există reguli: membrii nu pot merge la bar împreună și dacă vor să interacționeze cu persoane din afara bulei, atunci o pot face doar afară, în spațiu deschis, și cu respectarea distanțării.

Pentru a-și permite această relaxare, Marea Britanie a trecut printr-o perioadă de 30 de zile de carantină extrem de strictă.

Italia. Deplasările pe timp de noapte sunt interzise și de Crăciun, și de Revelion. De altfel, oamenii nu vor avea voie nici măcar să părăsească orașul în care locuiesc, singura derogare fiind pentru cei care trebuie să-și ajute rudele singure. În zonele în care cazurile de COVID sunt puține, restaurantele vor fi deschise la prânz.

Spania permite ieșirea din case până la ora 1:30 dimineață, față de ora 23:00, în prezent. La reuniunile cu familia și prietenii vor putea participa 10 persoane, față de șase, limita actuală.

Grecia va redeschide bisericile în ziua de Crăciun și în cea de Bobotează. În catedrale vor avea acces simultan cel mult 25 de persoane, iar în bisericile mici, maximum 9 oameni. La sosirea în Grecia, turiștii nu vor mai sta în carantină 10 zile, ci doar 3.

(Surse: AFP, BBC, DW, Reuters)