Cât de mare este pălăria de premier pentru Florin Cîțu

Florin Cîțu

În vârstă de 45 de ani, școlit la Grinnell College din SUA, specializarea economie/matematică, cu un master şi un doctorat la Iowa State University, Florin Cîțu are un CV care i-ar face invidioși pe predecesorii săi la vârful guvernului, ca să nu mai vorbim de cei de la ministerul de Finanțe, post pe care l-a ocupat înainte ca președintele să-l desemneze pentru funcția de premier. Și locurile sale de muncă sună bine: economist la Banca Europeană de Investiții (2003-2005), la banca centrală a Noii Zeelande (2001 – 2003), lector la Iowa State University în SUA, iar la începutul lui 2006 a pus bazele echipei de cercetare de la ING Bank. Întrebarea este dacă dincolo de acest CV, Florin Cîțu, desemnat inițial să cadă la votul din parlament și să deschidă calea spre alegerile anticipate, are calitățile necesare pentru a conduce guvernul unei țări confruntate cu o epidemie de coronavirus, care poate ridica probleme deosebit de complicate. Este sau nu prea mare pălăria de premier în această perioadă pentru Florin Cîțu?

Din datele existente până acuma pe scena politică, șansele ca Florin Cîțu și guvernul său să obțină joi votul de învestitură în parlament au crescut simțitor după acutizarea crizei coronavirusului. Tocmai de aceea, contează nu doar background-ul profesional, ci și abilitățile de lider, calitățile de comunicator, susținerea de care se bucură în interiorul PNL și, mai ales, din partea lui Ludovic Orban și a președintelui Klaus Iohannis.

Cei care îl cunosc mai îndeaproape pe Cîțu spun că este un foarte bun profesionist și un ”libertarian sadea”, că are putere de reacție, dar că e ”puțin exaltat” și îi lipsește ”privirea de ansamblu”. ”E un om cumsecade și un bun economist, dar s-ar putea ca pălăria să fie prea mare pentru el pentru perioada care vine. Era mai bun la ministerul de finanțe. Domnul Cîțu lasă impresia de fragilitate, nu inspiră încredere”, spune sub anonimat o sursă pentru Europa Liberă, care a lucrat alături de Cîțu mai mulți ani.

Cu toate acestea, faptul că a studiat în străinătate și are experiența muncii în afară i-a creat și abilități de lider, susține Lidia Moise, redactor șef al publicației Reporter Global, care, ca jurnalist economic, a interacționat încă din anul 2000 cu Florin Cîțu.”Are abilitatea de a lucra în condiții de criză, de stres, de a prioritiza măsurile importante, de a nu se risipi în fleacuri”.

Important este însă că, mai mult ca probabil, va izbucni și o criză economică, ba chiar o recesiune, iar sub acest aspect Cîțu ar putea fi omul potrivit la locul potrivit, ne declară Lidia Moise:

”În eventualitatea, extrem de plauzibilă, a izbucnirii unei crize economice, a unei recesiuni, Cîțu are capacitatea de a coordona acțiunile unui guvern. Înțelege pericolele, are viziunea clară a efectelor, le poate deci evita sau atenua. Cîțu se poate coordona inteligent și cu Banca centrală, deși această criză provocată de coronavirus va avea mai puțin o soluție izvorâtă din politica monetară, cât are nevoie de măsuri fiscal-bugetare. Criza Covid-19 va invita pur și simplu guvernele să acționeze în teritoriul fiscal, prin măsuri de relaxare a impozitelor, acolo unde se mai poate, de susținere temporară a industriilor, de suplimentare a cheltuielilor pentru sănătate.

Îți mai recomandăm Florin Cîțu are șanse să ajungă ”premierul coronavirus”. Cum arată calculele partidelor

Cât privește susținerea pe care Florin Cîțu o are în PNL, aici lucrurile stau pe nisipuri mișcătoare. Ludovic Orban nu l-a dorit nici măcar ca ministru de finanțe, a fost sprijinit însă de gruparea Rareș Bogdan, iar în partid este văzut ca un ”ciudățel”, un ”USR-ist exaltat”, spune pentru Europa Liberă o sursă din PNL. ”Pentru el va fi o pălărie cam mare, pentru că nu are experiență de lider și, aș zice, nici suficientă maturitate. Dar nu va fi de capul lui, va fi talonat de Orban și de președintele Iohannis”, afirmă sursa menționată. Alți liberali susțin că principala problemă a lui Florin Cîțu este cea de comunicare, lucru care va fi un handicap serios în perioada de criză a coronavirusului.

Pe de altă parte, din afară, din zona analiștilor și a sociologilor, lucrurile se văd puțin altfel. Florin Cîțu are acum ocazia să demonstreze dacă are calități de lider, ceea ce nu este deloc exclus, spune sociologul Ovidiu Voicu:

Dl. Cîțu nu a arătat până acum calități de lider, dar, pe de altă parte, nici nu a încercat, nu a arătat că își dorește. E un lucru inedit pentru dânsul, a fost trimis acolo ca să cadă, dar, iată, lucrurile s-au schimbat radical. Cineva comenta pe Facebook că e ironic pentru el, care este un libertarian, să fie nevoit să conducă un guvern care trebuie să fie foarte ferm, extins în viața publică, pentru că va trebui să ia multe măsuri de menținere a situației sub control. Dar, cine știe, e oportunitatea dlui Cîțu de a deveni un lider”.

Îți mai recomandăm Cu ce îi amenință liberalii pe cei din PSD ca să accepte anticipatele

De fapt, Florin Cîțu va face ceea ce face și Ludovic Orban acum: se va lăsa pe mâna lui Raed Arafat, care este adevăratul lider al momentului și în care lumea are încredere pentru că îl percepe ca pe un profesionist și emană autoritate, declară pentru Europa Liberă analistul Andrei Țăranu.

În momente din acestea ai nevoie de un lider care să fie foarte bun comunicator, care să spună: oricare ar fi pierderile noastre politice, țara și sănătatea populației sunt mai importante, vom face tot împreună cu partenerii noștri europeni. Ne-ar fi trebuit un fel de Angela Merkel. În momentul de față, singurul care inspiră încredere, dar din motive de profesionalism, e Arafat. El e liderul suprem în moment de față”.

Dar chiar și așa, Florin Cîțu nu va fi scutit de o ”decizie fermă și dură”, spune Andrei Țăranu, aceea de a închide sau nu România.

Cîțu va avea de luat o decizie fermă și dură în foarte scurt timp: dacă va acționa precum Conte în Italia, adică să închidă România sau va încerca să tergiverseze. Oricare din aceste măsuri i se vor întoarce ca un bumerang. Oricine ar fi acum prim-ministru, și cel mai grozav să fie, în situații de genul acesta nu prea ai multe opțiuni, închizi sau nu închizi România, în ambele cazuri vor fi repercusiuni sociale și economice”.

Privind însă dincolo de epidemia de coronavirus și provocările ei, care pot însemna măsuri radicale, după aceea va urma o perioadă de criză economică, dacă nu chiar de recesiune. Pentru această perioadă, care ar putea fi în vară, Florin Cîțu s-ar putea dovedi un premier cum nu se poate mai potrivit. ”Este genul de aventurier care nu se va sfii să ia măsuri necesare dar impopulare, cum ar fi renunțarea la măririle de pensii”, spune Ovidiu Voicu.

După ce vom avea undeva în aprilie- mai vârful de epidemie în România, așa cum arată toate previziunile, vom avea o revenire a vieții la normal și vom începe să discutăm problema impactului economic și atunci va fi o discuție importantă despre aplicarea acelei măsuri de mărire a pensiilor cu 40% sau de a găsi măsuri alternative. Din punctul de vedere al explicării populației, e un context bun să amâni creșterea pensiilor. La acel moment, dl Cîțu s-ar putea să fie un premier suficient de curajos, de aventurier, încât să meargă cu o idee buna dar impopulară pînă la capăt”.

Până atunci însă ”prioritatea zero”, după cum a spus președintele Iohannis, este ținerea sub control a epidemiei de coronavirus, iar în această privință chiar și liberalii admit că liderul momentului este Raed Arafat și că toți politicienii, indiferent de culoare, nu vor cuteza să se opună unor măsuri necesare, oricât de dure ar fi ele și pe care le-ar putea propune. Iar ”pălăria” lui Florin Cîțu va fi adaptată și asortată la costumul lui Arafat și altor specialiști.