Linkuri accesibilitate

Cu ce îi amenință liberalii pe cei din PSD ca să accepte anticipatele


Surse din conducerea PNL au declarat pentru Europa liberă că în cazul în care un guvern liberal va fi învestit acesta va da automat Ordonanțe de Urgență pentru alegerea primarilor în două tururi, dar și a președinților de Consilii Județene. Mesajul a fost transmis și celor din PSD pentru a-i determina pe social-democrați să accepte mai repede varianta alegerilor anticipate.

Liberalii se tem că scenariul devansării alegerilor parlamentare are șanse mari să fie dejucat săptămâna viitoare de judecătorii Curții Constituționale, dacă se admite sesizarea Avocatului Poporului referitoare la Ordonanța de Urgență (OUG) privind anticipatele.

OUG 26/2020 a fost respinsă deja în Senat de majoritatea formată în jurul PSD și este ținută în acest moment la sertar în Camera Deputaților de social-democrați până la o decizie a CCR. Parlamentul s-ar fi putut pronunța assupra ordonanței, dar conducerea PSD a convenit să nu intervină asupra ei până nu apare decizia CCR. În felul acesta, social-democrații nu ar putea să fie acuzați că au modificat sau respins OUG, ci întreaga responsabilitate va fi aruncată pe judecătorii CCR.

Reprezentanții PSD, UDMR, ProRomânia și ALDE au reclamat faptul că prin această Ordonanță se dă dreptul cetățenilor de a vota în orice județ la parlamentare, ceea ce ar avea impact asupra stabilirii deputaților și senatorilor din fiecare județ. Prevederea cu implicații directe asupra anticipatelor este însă scurtarea termenului de la care se poate anunța data alegerilor. În OUG, termenul a fost redus de la 90 de zile la 50 de zile, ceea ce ar comprima calendarul pentru anticipate.

Mesajul lui Orban pentru pesediști

Ludovic Orban le-a spus colegilor de partid că PSD are pe masă două variante în acest moment: fie acceptă varianta anticipatelor, fie viitorul guvern va da Ordonanțe de Urgență pentru alegerea primarilor în două tururi, dar și a alegerii președinților de Consilii Județene de către consilieri.

„Dan Motreanu și Ludovic Orban au spus clar în ședințe că dacă se ratează obiectivul anticipatelor, viitorul guvern PNL trebuie să acționeze imediat pentru schimbarea sistemului electoral. Dacă PSD va învesti mascat un viitor guvern, trebuie să își asume și alegeri în două tururi”, au declarat pentru Europa Liberă surse din conducerea PNL.

Guvernul Orban și-a angajat răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi, dar legea nu s-a putut aplica deoarece moțiunea de cenzură depusă de PSD și UDMR a avut succes în Parlament. Înainte să fie dărâmat în forul legislativ, Cabinetul Orban a renunțat să mai dea o Ordonanță de Urgență privind modul în care sunt aleși președinții de Consilii Județene. A rămas în vigoare Ordonanța de Urgență a guvernului Dăncilă privind alegerea într-un singur tur a șefilor de județe.

Cum vrea să dejoace PSD planul celor din PNL

Strategia social-democraților se bazează foarte mult pe deciziile Curții Constituționale. Marcel Ciolacu a început să repete în discursul său public că PSD va respecta deciziile CCR și legile în vigoare.

„Dacă judecătorii Curții ne vor da dreptate cu OUG privind anticipatele și o vor declara neconstituțională putem bloca devansarea alegerilor. Dacă nu vom câștiga la CCR, s-ar putea să fim obligați să mergem spre anticipate și vom modifica OUG în Parlament în termenii noștri. Știm că Orban spune că un viitor guvern învestit al PNL va da OUG pentru primari în două tururi. Vom cere Avocatului Poporului să atace și această Ordonanță la CCR. Nu se pot juca așa cum vor cu schimbarea sistemului electoral, avem și scrisoarea de la președinta Comisiei Europene. De aceea a și avut Rareș Bogdan o ieșire nervoasă, știe că nu pot da Ordonanțe de Urgență pentru schimbarea sistemului electoral. Suntem deja în martie, peste 2 luni intrăm în campanie. Cum să schimbe acum modul în care se aleg primarii și președinții de Consilii Județene?”, au declarat surse din conducerea PSD pentru Europa Liberă.

Pe de altă parte, modificarea modului de alegere a președinților de Consilii Județene a intrat în vigoare săptămânile trecute, după decizia CCR care a acceptat modificarea Codului administrativ prin ordonanță de urgență, cu doar cîteva luni înainte de alegerile locale. Modificarea a fost operată de Guvernul Dăncilă. Până acum, doar în anul 2008 au fost aleși prin vot direct președinții de consilii județene, un sistem care i-a avantajat pe așa-numiții baroni locali, cu mai multe mandate succesive la activ.

Marcel Ciolacu a trimis o scrisoare la începutul lunii februarie către Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, în care se plânge de modificarea sistemului electoral cu mai puțin de șase luni de data alegerilor. Social-democrații au prezentat un răspuns din partea președintei Comisiei Europene în care aceasta susține că „nu ar trebui să existe modificări cu mai puțin de un an înainte de alegeri sau ar trebui prevăzute în Constituție sau într-un act normativ de nivel superior”.

Președintele Klaus Iohannis a admis că șansele anticipatelor au scăzut sub 50%. La finalul anului trecut, șeful statului dădea 50% șanse să avem anticipate în acest an.

Victor Ponta a anunțat că este dispus să voteze un viitor guvern PNL, dacă același lucru îl vor face și parlamentarii liberali. UDMR, ALDE și ProRomânia nu mai susțin varianta anticipatelor, liderii acestor partide spunând că România are nevoie de un guvern stabil în această perioadă cu multiple provocări din cauza coronavirusului, a problemei migranților, dar și din cauza problemelor economice la nivel mondial.

Dacă PNL, USR, PMP, ProRomânia și UDMR vor vota nominalizarea de premier făcută de președintele Iohannis, aceasta ar obține majoritatea în Parlament fără voturile PSD și ALDE.

Liderul deputaților PNL din Camera Deputaților, Florin Roman, a declarat pentru RFI că „România are nevoie mai mult ca niciodată de stabilitate și normalitate”. El a precizat că „stabilitate ar însemna ca săptămâna viitoare să avem un vot de învestitură asupra guvernului Cîțu și să avem un guvern cu puteri depline care să poată gestiona așa cum trebuie România în această perioadă”.

Declarația lui Florin Roman vine după decizia CCR care a sancționat nominalizarea lui Ludovic Orban pentru a forma un nou guvern deși premierul interimar a anunțat public că nu dorește un vot de învestitură, ci alegeri anticipate.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG