Dacia Mioveni a oprit producția pe 1 februarie din cauza lipsei de componente

România - Dacia Renault

Uzina de Automobile „Dacia” Mioveni și-a oprit producția pentru o zi, pe data de 1 februarie, din cauza lipsei unor componente electronice.

„În cursul lunii februarie, Grupul Renault va adapta producția industrială pe fondul penuriei de componente electronice provenite de la anumiți furnizori. Astfel, activitatea de la Mioveni a fost întreruptă în data de 1 februarie. Echipele Grupului - Supply Chain și Achiziții sunt mobilizate pentru a gestiona impactul generat de această criză mondială, care afectează mare parte din sectorul auto”, a transmis Groupe Renault România unei publicații locale.

Penuria de componente electronice la care fac referire comunicatorii grupului ar fi determinată de distrugerea, într-un incendiu, a unei fabrici de componente electronice din Japonia.

Fabrica livra microcipuri către un producător european de componente electronice, care este furnizor pentru Dacia Mioveni.

Industria auto este printre multele sectoare lovite în plin de criza provocată de pandemia de coronavirus.

În România, fabricile Renault și Ford și-au reluat producția, după ce au fost închise în pandemie.

Înmatriculările de autoturisme noi au scăzut în România cu 50% în 2020, primul an al pandemiei, față de 2019, conform datelor Direcției de Înmatriculări.

Piața auto din România stă însă relativ bine față de alte state europene. Înmatriculările de autovehicule noi a căzut în UE cu 67%, în medie, în luna aprilie. Cele mai greu lovite țări au fost cele unde și restricțiile anti-coronavirus au fost cele mai dure: Spania (-88%), Italia (-85%), Franța (-82%).

Cererea de autovehicule noi a scăzut per total cu aproape 35% în Europa. Cele mai mari patru piețe auto din UE s-au prăbușit în acest an, arată datele ACEA: Spania (-46%), Franța (-41%), Italia (-41%) și Germania (-22%).

Îți mai recomandăm Efectele pandemiei: Renault va concedia 15.000 de angajaţi la nivel mondial

Renault a renunțat la planul de extindere din România și a anunțat un plan de restructurare a activității, ca urmare a crizei, plan care include și tăierea a 15.000 de posturi la nivel global (circa 4.600 vor fi doar în Franța), pentru a economisi 2 miliarde de euro în următorii 3 ani.

Renault vrea să reducă producția de mașini de la 4 miliarde la 3,3 miliarde, până în 2024.

Compania franceză și parteneriatul său cu japonezii de la Nissan erau sub presiune încă dinainte de criza pandemiei, din cauza planurilor exagerate de expansiune ale fostului președinte al companiei, Carlos Gohn, care în prezent este fugar, urmărit internațional prin Interpol, pentru a fi arestat într-un dosar de fraudă.

Fabricile Renault și Ford din România au reluat parțial producția pe 4 mai 2020.