Partidul PLUS, condus de fostul premier Dacian Cioloș, salută intenția Guvernului Orban de a-și angaja răspunderea pe proiectele din justiție, dar își exprimă “îngrijorarea” cu privire la omiterea modificărilor privitoare la legislația electorală.
PLUS consideră că, dacă nu va fi introdus votul în două tururi pentru primari și președinți de consiliu județean, se vor perpetua “conducerile ilegitime ale baronilor locali”.
O altă propunere pentru care, în opinia partidului lui Dacian Cioloș, Guvernul ar trebui să își angajeze răspunderea, este creșterea numărului de parlamentari pentru diaspora de la 6 la 15. “Păstrarea la doi senatori și patru deputați a numărului de reprezentanți ai diasporei în Parlamentul României nu ia în calcul voința masivă de a se implica în deciziile din România exprimată cu ocazia ultimelor alegeri de către românii plecați din țară“, precizează PLUS într-un comunicat de presă.
Partidul lui Dacian Cioloș transmite Guvernului un proiect lege privind două tururi pentru alegerea primarilor și președinților de consiliu județean, precum și creșterea numărului reprezentanților diasporei în Parlament de la 6 la 15, în mod direct proporțional cu numărul de cetățeni cu domiciliul înregistrat formal în alte state.
Pe de altă parte, PLUS consideră că pachetul din justiție pentru care Guvernul își va asuma răspunderea ar trebui completat cu desființarea Secției Speciale pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, “un real mijloc de presiune asupra magistraților“.
Îți mai recomandăm Ludovic Orban anunță angajarea răspunderii Guvernului pe două proiecte: justiție și OUG 114“Chiar dacă acest pas prezintă riscul depunerii unei moțiuni de cenzură, considerăm că votul pentru o astfel de moțiune nu ar putea decât să clarifice situația politică din România. Guvernul trebuie să continue în acest sens, fără să cadă în cursa întinsă prin urgentarea procedurilor legislative din Parlament de către PSD”, mai susține PLUS.
Ludovic Orban a declarat luni că a solicitat acordul Biroului Politic al PNL pentru angajarea răspunderii Guvernului pe două teme: legile justiției și abogarea unor prevederi din OUG 114.
Premierul Orban a spus că este necesară prorogarea termenului pentru pensionarea anticipată a magistraților, deoarece există riscul ca 2.700 de magistrați să dispară din sistem. De asemenea, va fi prorogat, prin angajarea răspunderii, termenul pentru majorarea vechimii necesare la intrarea în magistratură și trecerea de la completele de doi la cele de trei judecători.
În privința recursului compensatoriu, Guvernul Orban așteaptă ca acesta să fie abrogat de urgență în Parlament. “În cazul în care Parlamentul nu votează abrogarea recursului compensatoriu, îl vom include în angajarea răspunderii“, a precizat Ludovic Orban.
În domeniul economic, Guvernul își va angaja răspunderea pe modificarea OUG 114, cunoscută ca ordonanța lăcomiei.
Ludovic Orban a spus că obiectivul Guvernului este acela de a anula prevederile legate de domeniul energiei, prevederile legate de supraimpozitarea sistemului bancar, suprataxarea în domeniul comunicațiilor și de a abroga prevederile “profund nocive“ privind Pilonul II de pensii, prevederile privind “fantomaticul Fond de Dezvoltare și Investiții“. Prim-ministrul a afirmat că modificările nu vor afecta prevederile legate de sectorul de construcții.