„Vedem că se taie fonduri de la investitiții, sănătate, educație, cultură, justiție (instanțe judecătorești) și se adaugă, în schimb, la bugetele serviciilor. Vedem că nivelul încasărilor la buget este sub cel prognozat la adoptarea bugetului de stat pe 2019. Am văzut că ieri (miercuri, n.r.) a fost adoptată o ordonanță privind restructurarea financiară de care beneficiază 2.700 de contribuabili, dar, în schimb, Guvernul nu a adoptat nicio măsură pentru încurajarea și recompensarea tuturor contribuabililor care declară că își plătesc la termen obligațiile fiscale (bonusuri)”, a mai punctat Vosganian, catalogând aceste măsuri drept unele „pansament”.
ALDE punctează că vrea ca deficitul bugetar să fie menținut sub 3% din PIB, iar alocarea de fonduri să fie făcută cu prioritate la infrastructura mare, precum și la investițiile în derulare la nivelul unităților administrativ-teritoriale, inclusiv asigurarea cofinanțării pentru proiectele cu finanțare europeană „așa cum au fost asumate la adoptarea bugetului de stat pe anul în curs”.
„Dacă rectificarea bugetară rămâne în forma existentă acum, ALDE nu și-o va asuma. O spunem pe un ton răspicat, dar politicos”, a mai punctat Vosganian precizând că așteaptă o altă versiune a rectificării bugetare până luni. În caz contrar, ALDE va cere o ședință de urgență a coaliției pentru a vedea „ce este de făcut”.
De altfel, încă de la începutul acestei săptămâni, liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a spus, după o ședință a coaliției de guvernare, că nu este de acord cu propunerea de rectificare bugetară făcută de ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici. Liderul ALDE critica tăierea unor fonduri de la Transporturi, Educație sau Sănătate, precum și a celor pentru investiții.
Guvernul ar urma să dea luni o Ordonanță de Urgență, care va cuprinde șapte măsuri economice care au rolul de a umple golul din vistierie. Pe primele șase luni deficitul este de 1.94% din PIB, iar el trebuie să nu treacă la finele anului de 3%. Ținta de deficit anunțată la începutul anului este și mai mică, de 2.76%.
Îți mai recomandăm OUG pentru gaura din buget: acciză la răcoritoare, acciză majorată la țigări, angajări înghețate, pensii speciale impozitate