Surse din Ministerul de Finanțe au declarat pentru Europa Liberă că nu a avut loc o discuție cu mediul de afaceri pentru impunerea accizei la băuturile răcoritoare care conțin mult zahăr.
Cu toate acestea, Guvernul ar urma să dea luni o Ordonanță de Urgență, care va cuprinde șapte măsuri economice care au rolul de a umple golul din vistierie. Pe primele șase luni deficitul este de 1.94% din PIB, iar el trebuie să nu treacă la finele anului de 3%. Ținta de deficit anunțată la începutul anului este și mai mică, de 2.76%.
Acciză pe răcoritoarele cu zahăr
Introducerea taxei pe zahăr din răcoritoare urmează să fie comunicată de ministrul Sănătății, Sorina Pintea, deoarece își propune descurajarea consumului de băuturi considerate nesănătoase. Pe lângă partea legată de sănătate, acciza va aduce și bani la buget. Astfel, pentru băuturile care conțin între 5-8 grame de zaharuri la 100 de ml, acciza o să fie de 0,8 de lei pe litru. Ea crește la 1 leu pe litru pentru răcoritoarele care au peste 8 grame de zaharuri la 100 de ml. Potrivit datelor, românii beau 80 de litri de astfel de băuturi pe an, iar asta înseamnă bani pentru buget.
Calculele celor din Ministerul de Finanțe indică faptul că pe următoarele patru luni în care se va aplica această acciză se vor aduna la buget 320 de milioane de lei. Reprezentanții Guvernului afirmă că puține state nu au o astfel de acciză.
Acciză majorată la țigări
O directivă a Uniunii Europene, care se va regăsi în Ordonanța de Urgență de luni, va duce la majorarea prețului pentru țigări. Acciza o să crească de la 483,74 de lei pe mia de țigarete, la 503.97 de lei la mia de țigarete. Se așteaptă ca în cele patru luni în care urmează să fie aplicată această acciză, ea să aducă la buget aproape 160 de milioane de lei. În medie, un pachet de țigări se va putea scumpi între 50 de bani și maxim un leu. Nu se va aplica această acciză pentru tutunul încălzit.
Restructurea Guvernului începe cu secretarii de stat
Potrivit celor din Guvern, ministrul de Finanțe pregătește și reducerea cu 50% a posturilor de secretari de stat din ministere. De asemenea, cei 50% din secretarii de stat care rămân trebuie să își reducă la jumătate Cabinetul de lucru – consilierii. Impactul bugetar este de peste 4 milioane de lei, dar măsura este mai mult de imagine, legată de restructurarea Guvernului.
Noua schemă privind șefii din teritoriu
O altă măsură care urmează să fie cuprinsă în Ordonanța de luni a Guvernului este legată de reducerea numărului de șefi din administrație. Surse din Ministerul de Finanțe susțin că vor să facă o economie în acele zone în care există un director la trei subordonați. Practic, se dorește ca normativul privind funcțiile de conducere să fie extins în întreaga administrație: 12% maxim posturi de conducere din numărul funcționarilor, 25% posturi de execuție într-o direcție generală.
Guvernul îngheață angajările
Guvernul vizează și blocarea ocupării posturilor vacante în administrația locală și centrală, excepție făcând domenii precum învățământ, sănătate și poliție.
Pensiile speciale impozitate cu 30% și 50%
Impozitarea suplimentară a pensiilor speciale, anunțată de Europa Liberă, se va concretiza în Ordonanța de Urgență de luni. Pensiile sub 2.000 de lei rămân în continuare fără impozit, cele peste 2.000 de lei își mențin impozitul de 10%. Noutatea apare în privința pensiilor speciale de peste 7.000 de lei, care urmează să fie impozitate cu 30%, iar cele peste 10.000 de lei cu 50%. Suma se va aplica doar sumei care depășește 7.000 de lei, respectiv 10.000 de lei. Astfel, pentru o pensie specială în prezent 18.500 de lei impozitul o să fie de 4.325 de lei. Cea mai mare pensie în plată este de peste 74.000 de lei și este acordată unui magistrat. Ministerul de Finanțe nu a luat până acum în calcul să impoziteze și indemnizațiile foștilor președinți ai României: Ion Iliescu, Emil Costantinescu, Traian Băsescu. Un tertip pe care îl va folosi Ministerul de Finanțe în privința pensiilor speciale este că ele se vor cumula cu pensiile bazate pe contributivitate. Astfel, dacă o persoană ia o pensie bazată pe contributivitate de 3.000 de lei și o pensie specială de 12.000 de lei, impozitul se va aplica sumei de 15.000 de lei.
Adio spor de pericol pentru mulți bugetari
Bugetarii vor pierde sporul de 15% de calculator, antenă sau praf, excepție făcând cei care lucrează în sănătate, învățământ, magistrații și polițiștii. Suma urmează să fie trecută în venit pentru cele patru categorii, dar fără a se mai considera în anii următori procent din salariu. Pentru celelalte categorii, acest beneficiu va dispărea.
Teodorovici reinventează proiectul lui Dragnea
Proiectul de suflet al lui Liviu Dragnea, Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții, o să fie schimbat radical față de ideea celui care l-a conceput. Dacă în varianta Dragnea, Fondul trebuia să conțină activele mai multor companii, acest lucru va dispărea în noua formă a FSDI. Noul proiect este susținut, potrivit celor din PSD, și de partenerii de guvernare de la ALDE, care și-au dat acordul. Noul Fond va primi un capital inițial, suma vehiculată fiind în jur de un miliard de euro din fondul privatizare, iar ea va trebui să funcționeze ca un instrument de finanțare pentru proiectele de parteneriat public privat. De asemenea, inițiatorii se gândesc că statul poate cumpăra din portofoliul băncilor anumite societăți care au avut probleme financiare și să le revitalizeze pe piață.
Deși programul de guvernare prevede scăderea TVA la 18%, ea va fi menținută și în 2020 la o cotă de 19%. Surse din Ministerul de Finanțe susțin că bugetul nu și-ar permite o astfel de scădere. În schimb, există discuții privind eliminarea supraaccizei la carburant, dar o decizie în acest sens nu este luată și depinde de rezultatele economice de la finele anului, în ce măsură Guvernul se va încadra în ținta de deficit de 3%.
Facebook Forum